Πώς να αντιμετωπίσετε την απληστία του παιδιού

Δεν υπάρχει παιδί που να μην εκδηλώνει σημάδια παρορμητικότητας που συνήθως μεταφράζονται σε απληστία: Απαιτεί να αποκτήσει όλα τα παιχνίδια που βλέπει, δύσκολα τα δανείζει, και συνέχεια θέλει, θέλει , θέλει...

Πώς να αντιμετωπίσετε την απληστία του παιδιού

Τα παιδιά όμως όπως είπαμε, είναι απλώς παρορμητικά. Θέλουν αμέσως αυτό που βλέπουν και το ξεχνάνε την επόμενη στιγμή. Μπορούν, όμως, εύκολα να γίνουν άπληστα, αν καταλάβουν ότι έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν οτιδήποτε επιθυμήσουν πριν καν το ζητήσουν.

Για να μπορέσετε ως γονείς να τιθασεύσετε από νωρίς τις τάσεις απληστίας του παιδιού σας, μπορείτε να ξεκινήσετε από τα εξής:

  • Πείτε ένα απλό και ξεκάθαρο όχι. Δεν είναι πάντα εύκολο , πρέπει όμως να το πείτε όταν εσείς κρίνετε σκόπιμο, χωρίς να αμφιταλαντεύεστε.
  • Ανταμείψτε το παιδί σας όχι με δώρα αλλά με πράξεις. Για παράδειγμα, πείτε του ότι θα το πάτε μία βόλτα, ότι θα του διαβάσετε μία ωραία ιστορία ή ότι θα παίξετε μαζί του το αγαπημένο του παιχνίδι.
  • Μην ικανοποιείτε κάθε του επιθυμία. Δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένο ότι μπορεί να αποκτήσει το παιδί ό,τι θέλει και όταν το θέλει. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να του δίνουμε την ευκαιρία να εκφράζει τις επιθυμίες του, αλλά όχι να τις πραγματοποιούμε άμεσα.
  • Είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι τα χρήματα έχουν αξία. Ετσι, την επόμενη φορά που ζητήσει να του αγοράσετε ένα παιχνίδι, μπορείτε να του πείτε ότι θα πρέπει να το αγοράσει από τα χρήματα που έχει στον κουμπαρά του, ή να ξεκινήσει να αποταμιεύει.
  • Βάλτε του προτεραιότητες. Πείτε του να φτιάξει μία λίστα με όλα όσα επιθυμεί να αποκτήσει και εσείς εξηγήστε του πότε και αν μπορεί να τα αποκτήσει.
  • Προτείνετε στο παιδί να χαρίσετε σε φτωχά παιδάκια όσα παιχνίδια δε θέλει.
  • Απαλλαγείτε από ενοχικές σκέψεις οι οποίες, χωρίς να το θέλετε, μεταφράζονται σε πράξεις που καλλιεργούν την απληστία του παιδιού.
  • Το μεγαλύτερο δώρο για ένα παιδί είναι η πραγματική αγάπη, που αποδεικνύεται με το ενδιαφέρον μας, την επικοινωνία μας, την κατανόηση και το χρόνο που περνάμε μαζί του.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved