Πώς να επιλέξετε νταντά για το παιδί σας

Το μεγαλύτερο άγχος των γονιών όταν δουλεύουν και δεν έχουν κάποιον να κρατήσει το παιδί τους είναι με ποιά κριτήρια θα επιλέξουν το σωστό πρόσωπο για να αναλάβει τη φροντίδα του.

Πώς να επιλέξετε νταντά για το παιδί σας

Η εξεύρεση σωστής νταντάς ξεκινάει από τις συστάσεις. Ζητείστε από τους φίλους, τους γείτονες και τους συναδέλφους να σας συστήσουν πρόσωπα που κάνουν αυτή τη δουλειά. Προσπαθείστε να διασταυρώσετε τις πληροφορίες ώστε να έχετε μια σαφή εικόνα όταν αποφασίσετε να έρθετε σε επαφή με την νταντά.

Επίσης, μπορείτε να απευθυνθείτε στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Bρεφονηπιαγωγών και να ζητήσετε να σας προτείνουν άτομα που να πληρούν τις δικές σας προδιαγραφές. Θα πρέπει να λάβετε γνώση του ιστορικού της, να ζητήσετε συστάσεις από άλλες οικογένειες όπου έχει εργαστεί και να μάθετε τις ηλικίες των παιδιών που είχε αναλάβει. Μην ξεχάσετε να κάνετε ερωτήσεις για την εμπειρία της σε ειδικά θέματα όπως είναι οι πάνες ή οι τροφικές αλλεργίες και πώς χειρίζεται το θέμα της πειθαρχίας.

Στο τέλος, πάντα, να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας. Εάν κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την υποψήφια υπάρξει από την πρώτη στιγμή « χημεία», τότε είστε σε καλό δρόμο. Είναι σημαντικό τόσο εσείς όσο και το παιδί σας να αισθανθείτε άνετα και οικεία με το πρόσωπο που θα επιλέξετε για τη φύλαξη του παιδιού σας. Aπό την άλλη μεριά, όμως, δεν μπορείτε να αναζητάτε τον τέλειο άνθρωπο, γιατί τέτοιος δεν υπάρχει. Aποδεχτείτε λοιπόν το γεγονός ότι θα κάνετε και συμβιβασμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν αφήσετε τη γυναίκα μόνη της στο σπίτι με το παιδί, πρέπει να προηγηθεί μια δοκιμαστική περίοδος, το λιγότερο μίας εβδομάδας - ιδανικά δύο εβδομάδων.

Eσείς θα βρίσκεστε στο σπίτι, αφήνοντας τη γυναίκα να αναλάβει σταδιακά τα καθήκοντά της. Mετά την περίοδο προσαρμογής, εφόσον κρίνετε ότι όλα έχουν εξελιχθεί ικανοποιητικά, μπορείτε να αφήσετε τη γυναίκα μόνη στο σπίτι με το παιδί.

Και μην ξεχνάτε να λαμβάνετε σοβαρά υπ' όψιν τις αντιδράσεις του ίδιου του παιδιού. Όταν την αγκαλιάζει, σας μιλάει για την νταντά με ενθουσιασμό, του αρέσει να περνάει χρόνο μαζί της, η επιλογή της νταντάς είναι σίγουρα σωστή. Αντίθετα, θα πρέπει να κινητοποιηθείτε άμεσα, αν το παιδί σας αλλάξει άρδην συμπεριφορά και συνήθειες ( πετάγεται στον ύπνο, δεν τρώει, είναι κακόκεφο).

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved