Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αγαπήσουν το διάβασμα

Το διάβασμα στη συνείδηση των παιδιών συνοδεύεται από «πρέπει»: «Πρέπει να μάθεις να διαβάζεις, πρέπει να μελετήσεις». Αυτό ακούνε από την πρώτη δημοτικού και για το υπόλοιπο της σχολικής ζωής τους.

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αγαπήσουν το διάβασμα

Ειδικά για τα πρωτάκια φαντάζει βουνό να διαβάζουν μόνα τους μια αγαπημένη τους ιστορία που μέχρι τώρα του τη διαβάζατε εσείς. Χρειάζεται όμως υπομονή και επιμονή.

Για να μπορέσετε να εμφυσήσετε στο παιδί την αγάπη για το διάβασμα, θα πρέπει να δώσετε εσείς το παράδειγμα. Είναι σημαντικό να βλέπει το παιδί τους γονείς του να διαβάζουν. Για να το παροτρύνετε, μπορείτε να ζητήσετε να σας φέρει το αγαπημένο του βιβλίο για να το ξεφυλλίσετε ή να του το διαβάσετε την ώρα του ύπνου.

Όταν ξεκινήσει το διάβασμα καλό είναι να του ζητάτε να σας διαβάζει καθημερινά το μάθημά του φωναχτά. Με τον τρόπο αυτό γίνεται αντιληπτό αν δυσκολεύεται να διαβάσει ή όχι.

Οσον αφορά τα εξοσχολικά βιβλία, πρέπει να φροντίζετε ώστε να είναι κατάλληλα για την ηλικία του. Βέβαια υπάρχουν παιδιά που μπορούν να διαβάζουν βιβλία που είναι για μεγαλύτερη ηλικία , ωστόσο, κατά γενική ομολογία, τα βιβλία πρέπει να επιλέγονται με γνώμονα την ηλικία.

Η θεματολογία των βιβλίων πρέπει να είναι πλούσια και ανάλογα με το χαρακτήρα του παιδιού: Πρέπει να του εξάπτουν τη φαντασία , να του μαθαίνουν νέα πράγματα με έναν απλό και κατανοητό τρόπο.

Αν για κάποιο λόγο αρνούνται να διαβάσουν, δεν τα πιέζετε, γιατί ενδεχομένως θα έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα. Δική σας υποχρέωση είναι να βοηθήσετε τα παιδιά σας να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι η μάθηση και η γνώση για τη ζωή τους.

photo John Morgan

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved