Πώς να κάνετε μπάνιο στο παιδί σας εύκολα και χωρίς γκρίνια

Πολλά παιδιά ακόμα κι αν τους αρέσει το νερό, δεν θέλουν να κάνουν το καθημερινό τους μπάνιο. Ηδη από την ηλικία των 3 ετών τα παιδιά παρουσιάζουν άρνηση για το μπάνιο και ουκ ολίγες φορές το θεωρούν αγγαρεία.

Πώς να κάνετε μπάνιο στο παιδί σας εύκολα και χωρίς γκρίνια

Οι παιδίατροι είναι καθησυχαστικοί και θεωρούν φυσιολογική μια ενδεχόμενη άρνηση των παιδιών για το μπάνιο, εφόσον δεν σχετίζεται με κάποιου είδους φοβία. Είναι μια φάση που θα περάσει με υπομονή και επιμονή από την πλευρά του γονιού.

Αυτά που προτείνουν είναι τα εξής :

  • Αλλαγή ώρας του καθιερωμένου μπάνιου.Πιθανόν η ώρα που έχετε συνηθίσει να μην είναι η καλύτερη δυνατή είτε γιατί είναι κουρασμένο το παιδί ή γιατί θέλει λίγο ακόμα χρόνο για παιχνίδι.
  • Ελέγξτε τη θερμοκρασία του νερού, ειδικά στα πιο μικρά παιδιά. Πριν βάλετε το μωρό σας στο νερό, δοκιμάστε το στη μέσα μεριά του καρπού ή του αγκώνα σας καθώς αυτά τα σημεία είναι τα πιο ευαίσθητα. Πρέπει να είναι ζεστό αλλά όχι καυτό!
  • Προμηθευτείτε τα κατάλληλα προϊόντα , σαπούπια, σαμπουάν, που έχουν ουδέτερο pH, δεν τσούζουν τα μάτια, δεν προκαλούν ερεθισμούς ή ξυροδερμία.
  • Βρείτε τρόπους να γίνει το μπάνιο πιο διασκεδαστικό, με παιχνίδια ή με ιστοριούλες και παραμύθια.
  • Όταν πλέον το παιδί θα έχει μπει στη μπανιέρα, παρατηρήστε τι είναι αυτό που το κάνει να νιώθει άβολα στο μπάνιο και βοηθήστε το να το ξεπεράσει δίνοντάς του επιπλέον επιλογές. Για παράδειγμα, αν παρατηρήσετε ότι δεν του αρέσει το άρωμα του σαμπουάν, δοκιμάστε ένα άλλο ή αν δεν θέλει να το τρίβετε με σφουγγάρι χρησιμοποιήστε μόνο τα χέρια.

Βέβαια το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει απαραιτήτως να θυμάστε όταν κάνετε μπάνιο στο μωράκι σας είναι να μην το αφήνετε ποτέ μόνο του. Ούτε καν για ελάχιστα δευτερόλεπτα. Τα μωρά μπορούν να πνιγούν ακόμη και σε τρία εκατοστά νερό ή στο χρόνο που θα σας πάρει να απαντήσετε στο τηλέφωνο ή στην πόρτα!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved