Ομαδικά αθλήματα και παιδί

Πολλοί γονείς πριν εγγράψουν ένα παιδί σε ένα άθλημα αναρωτιούνται ποιο άραγε να είναι το ιδανικό άθλημα για εκείνο.

Ομαδικά αθλήματα και παιδί

Η σημασία της φυσικής δραστηριότητας μέσω των ομαδικών αθλημάτων είναι αδιαμφισβήτητη αλλά συνήθως τις περισσότερες φορές αγνοούνται συνήθως τα ψυχικά, κοινωνικά και συναισθηματικά πλεονεκτήματά τους.

Ποια όμως είναι τα οφέλη του ομαδικού αθλήματος και πώς μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί;

Η συμμετοχή του παιδιού σε μια ομάδα, για παράδειγμα το ποδόσφαιροτου μαθαίνει πράγματα που θα τα χρειαστεί και θα τα χρησιμοποιήσει σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

  • Μαθαίνει τι είναι ο σεβασμός μέσα από το σεβασμό που θα τρέφει για τον συναθλητή του, τον αντίπαλό του ακόμη και τον προπονητή του.
  • Μαθαίνει να πειθαρχεί σε κανόνες
  • Μαθαίνει να δεσμεύεται και να αγωνίζεται για κοινούς στόχους με τους συναθλητές του
  • Διαμορφώνει μια σωστή συμπεριφορά που θα εφαρμόζεται ακόμα και στην ενήλικη ζωή του.
  • Μαθαίνει τι είναι εμπιστοσύνη, καθώς πρέπει να εμπιστεύεται τους συναθλητές τους αλλά και να προσφέρει ενεργά τη δική του βοήθεια όταν αυτή χρειαστεί.
  • Μαθαίνει τι είναι φιλία, καθώς μέσα από ένα ομαδικό παιχνίδι μπορούν να δημιουργηθούν φιλίες ζωής.
  • Μαθαίνει να χαίρεται με την επιτυχία αλλά και με την αποτυχία του, κάτι που είναι σημαντικό ώστε να είναι σε θέση να χειριστεί αντίστοιχες καταστάσεις στη μετέπειτα ζωή του.

Όλα τα παραπάνω λοιπόν επιβεβαιώνουν ότι η συμμετοχή του παιδιού σε έναν αθλητικό σύλλογο μόνο καλό μπορεί να κάνει στο παιδί σας. Πόσο μάλλον όταν ένας από αυτούς τους συλλόγους ανήκει στις ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ της ΟΠΑΠ.

Η ΟΠΑΠ με το πρόγραμμα Εταιρικής Ευθύνης ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ αντιμετωπίζει τον ευαίσθητο χώρο του νεανικού αθλητισμού ολοκληρωμένα και πολύπλευρα με στόχο να δημιουργήσει σήμερα αθλητές και αύριο καλύτερους ανθρώπους. Εδώ και περίπου ένα χρόνο, που υλοποιείται το πρόγραμμα, η ΟΠΑΠ έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο 125 Ερασιτεχνικών Σωματείων Ποδοσφαίρου, από τη Θράκη μέχρι και την Κρήτη και δίνει την ευκαιρία σε παιδιά που αγαπούν το ποδόσφαιρο να μάθουν τις αξίες του ευ αγωνίζεσθαι και της ευγενούς άμιλλας.

Σήμερα το πρόγραμμα στέκεται δίπλα σε 10.000 μικρούς αθλητές, ηλικίας 7 εως 10 ετών, προσφέροντας πλήρη ασφαλιστική κάλυψη στο πλαίσιο όλων των αγωνιστικών δραστηριοτήτων της Ακαδημίας τους καθώς και υψηλού επιπέδου αθλητικό εξοπλισμό για τις προπονήσεις τους. Επιπλέον διασφαλίζει ότι η ομάδα των 450 προπονητών των Ακαδημιών αποτελείται από επαγγελματίες με μεγάλη εμπειρία σε παιδιά αυτής της ηλικίας. Παράλληλα φροντίζει να ενισχύει συνεχώς την τεχνική τους κατάρτιση, μέσα από εκπαιδευτικά σεμινάρια, ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν την καλύτερη υποστήριξη στα παιδιά, δίνοντας έμφαση στην ψυχή και το συναίσθημα τους. Τέλος, βρίσκεται στο πλευρό των γονιών με την επιστημονική ομάδα του προγράμματος και προσφέρει συμβουλές και καθοδήγηση σε ψυχολογικό, παιδιατρικό αλλά και διατροφικό επίπεδο, τόσο μέσα από την πραγματοποίηση επιστημονικών ομιλιών στις Ακαδημίες όσο και μέσα από το site του προγράμματος (www.sportscademies.opap.gr ) όπου οι γονείς μπορούν να είναι σε συνεχή επικοινωνία με την επιστημονική ομάδα, θέτοντας τις ερωτήσεις τους και λαμβάνοντας απάντηση εντός 48 ωρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο 2015 το πρόγραμμα παρείχε συνολικά 2.000 ώρες εκπαίδευσης σε γονείς, παιδιά και προπονητές, αποδεικνύοντας ότι η σωστή εκπαίδευση όλων των εμπλεκομένων μερών αποτελεί θεμελιώδη αρχή του προγράμματος και συμβάλλει καθοριστικά στην παροχή της βέλτιστης αθλητικής εμπειρίας στα παιδιά.

Η καινοτόμα δράση ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ της ΟΠΑΠ εντάσσεται στη συνολική στρατηγική Εταιρικής Υπευθυνότητας της ΟΠΑΠ και έχει ως στόχο να εμφυσήσει αρχές που θα ακολουθούν τα παιδιά σε όλη τους τη ζωή, είτε γίνουν αθλητές, είτε παραμείνουν απλοί «φίλοι» του αθλητισμού καθώς οι αξίες που συνθέτουν το αθλητικό ιδεώδες όπως το ευ αγωνίζεσθαι, η ευγενής άμιλλα, ο σεβασμός, το ήθος και η ομαδικότητα είναι πολύτιμες για τη σύνθεση του χαρακτήρα κάθε παιδιού.

Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα στο site www.sportsacademies.opap.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved