H σημασία των αθλητικών ακαδημιών - Συμβουλές για τους νέους γονείς

Οι πιο έντονες και ευχάριστες αναμνήσεις των παιδικών μου χρόνων είναι συνδεδεμένες με τον αθλητισμό. Θυμάμαι την αγωνία μου να είμαι στην ώρα μου στην προπόνηση, να κερδίζουμε στους αγώνες, θυμάμαι το δέσιμο που είχα με τις συμπαίκτριές μου στο βόλεϊ.

H σημασία των αθλητικών ακαδημιών - Συμβουλές για τους νέους γονείς

Γράφει η Δέσποινα Καμπούρη

Αν και μαθήτρια Γυμνασίου, όλο μου το ενδιαφέρον ήταν στραμμένο στις αθλητικές μου επιδόσεις. Αυτό δεν άφηνε χώρο σε οτιδήποτε τοξικό να εισβάλλει στη ζωή μου, αφού κατάφερα να χτίσω μία ισορροπημένη προσωπικότητα. Ο αθλητισμός μου προσέφερε πειθαρχία, με έμαθε να αγωνίζομαι, να προσηλώνομαι στους στόχους μου, να έχω ευγενή άμιλλα.

Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρώ ότι το έργο των αθλητικών ακαδημιών είναι σπουδαίο για τα παιδιά αλλά και για τους γονείς τους. Ο αθλητισμός λειτουργεί σαν ένα σημαντικό φίλτρο προστασίας για όλα τα παιδιά, ειδικά στην πιο τρυφερή και ευάλωτη περίοδο της ζωής τους όπου χτίζουν τις προσωπικότητές τους.

Αθλητισμός σημαίνει υγεία, σωματική και ψυχική, σημαίνει σεβασμός, αλληλεγγύη, πειθαρχία. Όταν ένα παιδί ξεκινά από μικρό τις αθλητικές δραστηριότητες επανδρώνεται με σημαντικές αξίες για το υπόλοιπο της ζωής του.

Αυτός είναι και ο λόγος που όταν συνομιλώ με άλλους γονείς πάντα τους προτρέπω να παρακινήσουν και να ωθήσουν τα παιδιά τους στον αθλητισμό. Όποιο κι αν είναι το άθλημα που θα ακολουθήσουν. Οι γονείς οφείλουν να σταθούν στο πλευρό των παιδιών τους, να μη γίνουν πιεστικοί γιατί μόνο αντίθετα αποτελέσματα θα έχουν, να στηρίξουν τους αθλητές τους, να επιβραβεύσουν τις αποδόσεις τους, να κρατήσουν μία διακριτική στάση στις προπονήσεις και στους αγώνες των παιδιών τους και πάνω απ 'όλα να μη τα απογοητεύουν σε κάποιες πιθανές αποτυχίες.

Με την αφορμή αυτού του κειμένου θα ήθελα να σας πω ότι η ΟΠΑΠ με το πρόγραμμα Εταιρικής Ευθύνης ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ αντιμετωπίζει τον ευαίσθητο χώρο του νεανικού αθλητισμού ολοκληρωμένα και πολύπλευρα με στόχο να δημιουργήσει σήμερα αθλητές και αύριο καλύτερους ανθρώπους. Έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο 125 Ερασιτεχνικών Σωματείων Ποδοσφαίρου, από τη Θράκη μέχρι και την Κρήτη και δίνει την ευκαιρία σε παιδιά που αγαπούν το ποδόσφαιρο να μάθουν τις αξίες του ευ αγωνίζεσθαι και της ευγενούς άμιλλας.

Σήμερα το πρόγραμμα στέκεται δίπλα σε 10.000 μικρούς αθλητές, ηλικίας 7 έως 10 ετών, προσφέροντας πλήρη ασφαλιστική κάλυψη στο πλαίσιο όλων των αγωνιστικών δραστηριοτήτων της Ακαδημίας τους καθώς και υψηλού επιπέδου αθλητικό εξοπλισμό για τις προπονήσεις τους. Επιπλέον διασφαλίζει ότι η ομάδα των 450 προπονητών των Ακαδημιών αποτελείται από επαγγελματίες με μεγάλη εμπειρία σε παιδιά αυτής της ηλικίας. Παράλληλα φροντίζει να ενισχύει συνεχώς την τεχνική τους κατάρτιση, μέσα από εκπαιδευτικά σεμινάρια, ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν την καλύτερη υποστήριξη στα παιδιά, δίνοντας έμφαση στην ψυχή και το συναίσθημα τους.

Τέλος, βρίσκεται στο πλευρό των γονιών με την επιστημονική ομάδα του προγράμματος και προσφέρει συμβουλές και καθοδήγηση σε ψυχολογικό, παιδιατρικό αλλά και διατροφικό επίπεδο, τόσο μέσα από την πραγματοποίηση επιστημονικών ομιλιών στις Ακαδημίες όσο και μέσα από το site του προγράμματος ( www.sportscademies.opap.gr ) όπου οι γονείς μπορούν να είναι σε συνεχή επικοινωνία με την επιστημονική ομάδα, θέτοντας τις ερωτήσεις τους και λαμβάνοντας απάντηση εντός 48 ωρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο 2015 το πρόγραμμα παρείχε συνολικά 2.000 ώρες εκπαίδευσης σε γονείς, παιδιά και προπονητές, αποδεικνύοντας ότι η σωστή εκπαίδευση όλων των εμπλεκομένων μερών αποτελεί θεμελιώδη αρχή του προγράμματος και συμβάλλει καθοριστικά στην παροχή της βέλτιστης αθλητικής εμπειρίας στα παιδιά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved