Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά με την εργασία τους για το σπίτι

Το μεγαλύτερο άγχος των γονιών με το που ξεκινάνε σχολείο τα παιδιά τους είναι το διάβασμα! Θα είναι συγκεντρωμένα, θα μελετούν μόνα τους ή θα χρειάζονται βοήθεια;

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά με την εργασία τους για το σπίτι

Ένα επιπρόσθετο άγχος είναι οι εργασίες που καλούνται τα παιδιά να ετοιμάσουν στο σπίτι. Ο ρόλος των γονιών είναι καθοριστικός καθώς μπορούν να προσφέρουν υποστήριξη και καθοδήγηση, να απαντούν σε απορίες, να βοηθούν στην ερμηνεία των οδηγιών και να ελέγχουν την ολοκλήρωση των εργασιών για το σπίτι.

Βοηθείστε τα να προγραμματίσουν καλύτερα το διάβασμά τους, να σημειώνουν τι εργασίες έχουν για το σπίτι και για πότε. Αν μια συγκεκριμένη εργασία δυσκολεύει ιδιαίτερα το παιδί σας, ενημερώστε το δάσκαλο επισημαίνοντας τις δυσκολίες.

Απαιτείται όμως μέτρο...

Τι πρέπει να κάνετε ως γονείς:

  • Βεβαιωθείτε ότι το μέρος που θα καθίσει για να διαβάσει το παιδί σας είναι ήσυχο και χωρίς περισπασμούς.
  • Μην το αφήνετε να βλέπει τηλεόραση όταν μελετά ή κάνει την εργασία του.
  • Βάλτε ωράρια για το πότε θα βλέπει τηλεόραση, πόσες ώρες θα διαρκεί η μελέτη και η εργασία.
  • Βεβαιωθείτε ότι όταν διαβάζει δεν έχει δίπλα του το κινητό τηλέφωνο ή δεν σερφάρει στο ίντερνετ.
  • Μην κάνετε την εργασία του παιδιού σας για λογαριασμό του. Εξηγείστε του ότι είστε πάντα διαθέσιμοι για να το βοηθήσετε ή να απαντήσετε σε οποιαδήποτε ερώτηση, όχι όμως να κάνετε εσείς την εργασία.
  • Δεν χρειάζεται να είστε πάνω από το παιδί. Εάν για παράδειγμα, προσπαθεί επί ώρα να λύσει προβλήματα μαθηματικών, προτείνετέ του ένα διάλειμμα. Όταν επιστρέψει στα μαθήματα, μπορείτε να ρωτήσετε εάν χρειάζεται βοήθεια.
  • Ελέγξτε την εργασία του όταν τελειώσει.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved