Τα μοναχοπαίδια έχουν φίλους;

Νέα ερευνητικά δεδομένα καταρρίπτουν πολλούς από τους µύθους που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν για το μοναχοπαίδι. Οι ψυχολόγοι που ασχολήθηκαν ειδικά µε την περίπτωση των οικογενειών µ' ένα παιδί, διαπίστωσαν πως τα µοναχοπαίδια είναι ελάχιστα διαφορετικά από εκείνα που µεγαλώνουν µε αδέλφια.

Τα μοναχοπαίδια έχουν φίλους;

Όπως μάλιστα τονίζουν, είναι λάθος να θεωρούμε δεδομένο ότι ένα μοναχοπαίδι είναι κακομαθημένο, εγωκεντρικό, ακοινώνητο, επιθετικό, μοναχικό. Ολοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι, ούτε καν τα αδέλφια που μεγάλωσαν στο ίδιο περιβάλλον. Μπορεί, δηλαδή, ένα μοναχοπαίδι να είναι υπερπροστατευμένο, να νιώθει μεγάλη μοναξιά, αλλά μπορεί να μην έχει και κανένα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στο Οχάϊο της Αμερικής κατέρριψε άλλο ένα μύθο που αφορά τα μοναχοπαίδια και την υποτιθέμενη δυσκολία τους να κάνουν φίλους. Όπως προκύπτει λοιπόν από την έρευνα που έγινε σε 13.000 παιδιά, τα μοναχοπαίδια μπορεί να έχουν τόσους φίλους όσους και τα παιδιά με αδέλφια. Αναπτύσσουν μάλιστα δυνατές φιλίες που τις διακρίνει η τρυφερότητα και η αφοσίωση!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved