Σοκαριστικό: Δείτε πού κοιμούνται τα προσφυγόπουλα - Κάθε εικόνα και μία ιστορία ζωής (τρίτο μέρος)

Σε κάποιο παιδί λείπει το κρεβάτι του. Σε ένα άλλο η κούκλα του με τα μαύρα μεγάλα μάτια, ενώ ένα τρίτο παιδί ονειρεύεται τις μέρες που το μαξιλάρι του δεν ήταν ο εχθρός του.

Σοκαριστικό: Δείτε πού κοιμούνται τα προσφυγόπουλα - Κάθε εικόνα και μία ιστορία ζωής (τρίτο μέρος)

Ο πόλεμος στη Συρία μαίνεται εδώ και πέντε χρόνια και τουλάχιστον περισσότερα από δύο χιλιάδες παιδιά έχουν τραπεί σε φυγή εντός και εκτός των συνόρων της. Αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους φίλους τους, τα σπίτια τους και τα κρεβάτια τους.

Ο Μάγκνους Γούενμαν, ο δύο φορές βραβευμένος φωτογράφος, συνάντησε και φωτογράφησε πρόσφυγες τόσο σε προσφυγικά καταλύματα όσο και κατά τη διάρκεια που ταξίδευαν στην Ευρώπη. Μέσα σε αυτές τις φωτογραφίες υπάρχουν και παιδιά. Παιδιά που δείχνουν το πού κοιμούνται τώρα πια, αφού δεν έχουν ούτε σπίτι, ούτε πατρίδα!

Σε συνέχεια των δύο προηγουμένων άρθρων μας (που μπορείτε να δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ), δείτε παρακάτω τις τελευταίες επτά συγκλονιστικές εικόνες και μάθετε την ιστορία που κρύβει το κάθε παιδί.

Maram, 8 ετών

---------------------------------------------------------------------------------------------------MARAM2

Ιορδανία: Η οκτάχρωνη Maram,επέστρεφε από το σχολείο στο σπίτι όταν ένας πύραυλος έπεσε πάνω σε αυτό. Ένα κομμάτι από τη σκεπή του έπεσε πάνω της και η μητέρα της την οδήγησε στο νοσοκομείο. Από εκεί οδηγήθηκε στα σύνορα της Ιορδανίας όπου έμεινε σε άλλο νοσοκομείο. Για 11 μέρες βρισκόταν σε κώμα. Τώρα έχει τις αισθήσεις της αλλά δεν μπορεί να μιλήσει καθώς το σαγόνι της είναι σπασμένο.

Ralia, 7 ετών και Rahaf, 13 ετών

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------RALIARAHAF1

Βηρυτός: Τα δύο αυτά νεαρά κορίτσια ζουν στους δρόμους της Βηρυτού! Είναι από τη Δαμασκό, εκεί όπου η μητέρα τους και ο αδερφός τους σκοτώθηκαν από μια χειροβομβίδα. Μαζί με τον πατέρα τους κοιμούνται όπου βρουν, για πάνω από ένα χρόνο. Αυτό που φοβούνται περισσότερο στο δρόμο όπου κοιμούνται είναι τα «κακά αγόρια».

Moyad, 5 ετών

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------MOYAD1

Ιορδανία: Η μητέρα του και ο μικρός Moyad έπρεπε να αγοράσουν αλεύρι για να φτιάξουν την αγαπημένη του σπανακόπιτα. Χέρι-χέρι περπατούσαν για να πάνε στο σούπερ μάρκετ. Πέρασαν δίπλα από ένα ταξί όπου κάποιοι είχαν τοποθετήσει μια βόμβα. Η μητέρα που πέθανε ακαριαία. Το αγόρι οδηγήθηκε στην Ιορδανία για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, μιας και είχε πολλαπλά τραύματα στο κεφάλι και το σώμα.

Walaa, 5 ετών

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------WALAA2

Ουγγαρία: Η πεντάχρονη Walla θέλει να γυρίσει στο σπίτι της. Στο δικό της δωμάτιο. Εκεί δεν έκλαιγε ποτέ τα βράδια. Δεν θέλει να κοιμάται όπως εξηγεί, γιατί φοβάται τους εφιάλτες που βλέπει. Η μαμά της κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να μάθει τη μικρή της κόρη να μη φοβάται τίποτε.

Amir, 20 μηνών

---------------------------------------------------------------------09

Λίβανος: Ο μικρός Amir γεννήθηκε πρόσφυγας. Η μητέρα του πιστεύει ότι ως έμβρυο είχε τραυματιστεί μέσα στη μήτρα, «Ο Amir δεν έχει μιλήσει ποτέ. Δεν έχει πει ποτέ ούτε μια λέξη!» . Στη νάιλον τέντα όπου ζουν, το 20 μηνών αγόρι δεν έχει κανένα παιχνίδι αλλά παίζει με οτιδήποτε βρει στο έδαφος. «Αν και δεν μιλάει ποτέ, τουλάχιστον γελάει. Κάτι είναι και αυτό!».

Fara, 2 ετών

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------09876 2

Ιορδανία: Η δίχρονη Fara, λατρεύει το ποδόσφαιρο. Ο μπαμπάς της προσπαθεί να της φτιάξει αυτοσχέδιες μπάλες με ο,τιδήποτε βρει αλλά μετά από λίγο χαλάνε. Κάθε βράδυ λέει καληνύχτα στη Fara και τη μεγαλύτερη αδερφή της Tisam, 9 ετών, με την ελπίδα να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα.

Fatima, 9 ετών

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------09876 1

Σουηδία: Κάθε βράδυ η εννιάχρονη Fatima ονειρεύεται ότι πέφτει από ένα πλοίο. Μαζί με τη μητέρα της και τις δύο αδερφές της, έφυγαν από τη Συρία μόλις ξέσπασε ο πόλεμος. Για δύο χρόνια βρισκόντουσαν σε ένα προσφυγικό καταυλισμο στο Λίβανο. Από εκεί μετά έφυγαν για να έρθουν στην Ευρώπη. Επιβιβάστηκαν σε μία βάρκα όπου μία γυναίκα γέννησε μετά από 12 ώρες μέσα στον ήλιο. Το μωρό γεννήθηκε πρόωρα και το πέταξαν στη θάλασσα. Η Fatima είδε τα πάντα. Όταν η βάρκα τους άρχισε να βουλιάζει για καλή τους τύχη ένα σκάφος του λιμενικού στην Ιταλία, τις έσωσε. Τώρα μαζί με τη μαμά της και τις αδερφές της βρίσκονται στη Σουηδία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved