Κάνει τα παιδιά να πίνουν ντεκαφεϊνέ καφέ;

Πολλοί είναι οι γονείς που αναρωτιούνται για το εάν πρέπει ή όχι τα παιδιά να καταναλώνουν καφέ και σε ποια ηλικία μπορούν να αρχίσουν.

Κάνει τα παιδιά να πίνουν ντεκαφεϊνέ καφέ;

Την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, τη δώσαμε πριν μερικές μέρες, μέσα από το άρθρο της διατροφολόγου του Mothersblog, που μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ. Από εκείνη την ημέρα, πολλά ήταν τα ερωτήματά αρκετών γονιών για το συγκεκριμένο θέμα. Αυτό που κυριάρχησε ήταν το εάν ένα παιδί άνω των 12 ετών, μπορεί να καταναλώνει ντεκαφεϊνέ καφέ.

Τι είναι ο ντεκαφεϊνέ;

Ο ντεκαφεϊνέ καφές, είναι ένας καφές που δημιουργήθηκε για όλους εκείνους που δεν θέλουν να καταναλώνουν καφεΐνη. Το ποσοστό της καφεΐνης που περιέχει είναι λιγότερο από 0,3%. Πρόκειται για έναν καφέ που δεν υστερεί σε γεύση από τους κανονικούς καφέδες. Περνά από τη διαδικασία της αποκαφεϊνοποίησης, κατά την οποία η καφεΐνη αφαιρείται από τους πράσινους κόκκους του καφέ.

Μπορούν να παιδιά να πίνουν ντεκαφεϊνέ;

Ο καφές περιέχει κάποιες ουσίες οι οποίες θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς για τα παιδιά, αλλά δεν θα μπορούσαν να τα βλάψουν, αν η κατανάλωσή του γίνεται με μέτρο. Και η «μετριοπάθεια» είναι η λέξη κλειδί εδώ. Ο καφές δεν έχει καμία θρεπτική αξία εκτός από τα ελάχιστα αντιοξειδωτικά που περιέχει.

Ως γονείς, συνήθως θέλουμε τα παιδιά μας να καταναλώνουν πάντα τρόφιμα και ποτά που έχουν υψηλή διατροφική αξία και αυτό, ώστε να αναπτύσσονται και να εξελίσσονται σωστά. Το τι τρώνε λοιπόν και το τι πίνουν, παίζει έναν πολύ μεγάλο ρόλο στην παιδική τους ηλικία.

Κάνοντας μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο, διαπιστώσαμε πως δεν έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις του καφέ στα παιδιά. Με γνώμονα την κοινή λογική και τις συμβουλές που μας είχε δώσει η διατροφολόγος μας σε προηγούμενο άρθρο, ένα παιδί άνω των 12 ετών ως ασφαλής δόση καφεΐνης έχουν ορισθεί τα 100mg ημερησίως. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι αυτή η ποσότητα θα πρέπει να προσλαμβάνεται σε καθημερινή βάση.

Το ανθρώπινο σύστημα των παιδιών στις τοξίνες όπως η καφεΐνη, είναι γενικά πιο ευαίσθητο από ότι των ενήλικων. Δεν είναι καλό λοιπόν να τα εθίσουμε από νωρίς σε κάτι που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα πρόβλημα αργότερα.

Ωστόσο, αν το παιδί σας είναι περίεργο ή έχει ήδη δοκιμάσει καφέ και του άρεσε η γεύση, θα μπορούσατε να του επιτρέπετε να πίνει ένα φλιτζάνι καφέ αλλά όχι καθημερινά και με βασική προϋπόθεση να καταλάβει ότι πρόκειται για μικρή απόλαυση που μπορεί να πίνει μια φορά στο τόσο και όχι κάτι που πρέπει να πίνει κάθε μέρα.

Να θυμάστε ότι τα ασφαλή καθημερινά επίπεδα καφεΐνης είναι:

Έφηβοι: 100 mg
Παιδιά ηλικίας 10 έως 12 ετών: 85 mg
Παιδιά ηλικίας 7 έως 9 ετών: 62.5 mg
Παιδιά ηλικίας 4 έως 6 ετών: 45 mg

Προσοχή: Πολλά σκευάσματα περιέχουν καφεΐνη, όπως τσάι, σοκολάτες, ενεργειακά ποτά. Ακόμη και αυτά να καταναλώνονται με μέτρο.

image via Pinterest

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved