Αφήστε τα παιδιά σας να... βαριούνται πού και πού!

Οι περισσότεροι γονείς προσπαθούν να αφιερώνουν αρκετό χρόνο στα παιδιά τους, παίζοντας, διαβάζοντας ιστορίες, πηγαίνοντας βόλτες στο πάρκο, το σινεμά ή σε κάποια/ο φίλη/ο για να παίξουν.

Αφήστε τα παιδιά σας να... βαριούνται πού και πού!

Γράφει η Μαργαρίτα Νικολάου

Υπάρχουν όμως και στιγμές που οι γονείς χρειάζονται λίγη χαλάρωση και ηρεμία. Ξέρετε, μιλώ για εκείνες τις στιγμές που το παιδί απεγνωσμένα θέλει να παίξει και τα μάτια του μπαμπά ή της μαμάς κλείνουν από την κούραση. Τα παιδιά, δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί οι γονείς τους νυστάζουν ή γιατί δεν θέλουν να παίξουν μαζί τους και επιμένουν, για να πάρουν στο τέλος την απάντηση: «Παίξε για λίγο μόνος σου!»

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι τα παιδιά και ειδικά τα μοναχοπαίδια, όταν είναι μόνα τους, βαριούνται εύκολα. Αυτό είναι που κάνει τους γονείς να ασχολούνται και να περνούν ατελείωτο χρόνο μαζί τους. Κάτι που είναι λάθος, καθώς σύμφωνα με τους ψυχολόγους, οι γονείς θα πρέπει να αφήνουν τα παιδιά τους πού και πού να βαριούνται, γιατί μόνο έτσι θα αναγκαστούν τα ίδια να χρησιμοποιήσουν το μυαλό και τη φαντασία τους για να βρουν κάτι να διασκεδάσουν.

Οπότε την επόμενη φορά που θα δείτε το θλιμμένο προσωπάκι του να βαριέται, εκλιπαρώντας σας να παίξετε «κάτι» μαζί, παροτρύνετέ το να παίξει μόνο του χρησιμοποιώντας τη φαντασία του. Βοηθήστε το να σκεφτεί κάτι και απλά βοηθήστε το να στήσει το «σκηνικό» του παιχνιδιού του.

Πολλές φορές αυτό συμβαίνει με εμένα και τη μικρή μου! Θέλοντας να προλάβω τις δουλειές του σπιτιού το απόγευμα, την αφήνω να παίζει μόνη της. Όταν δω ότι βαριέται όμως, τη βοηθάω να φτιάξει ένα σπιτάκι από σεντόνια στο σαλόνι ή δημιουργούμε ένα πικ νικ για εκείνη και τα μωρά της. Με αυτό τον τρόπο και εγώ σιδώνω-μαγειρεύω με την ησυχία μου και η μικρή μου παίζει με περισσότερο ενδιαφέρον!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved