Υπολογιστές και παιδιά, τι χρήση πρέπει να γίνεται και πότε

Όπως και η τηλεόραση, έτσι και οι υπολογιστές από μόνοι τους δεν κάνουν κακό. Είναι όμως άσχημα και τα δύο ανάλογα με τον τρόπο που μαθαίνετε στα παιδιά να τα χρησιμοποιούν. Πάνω απ΄όλα είναι ο χρόνος που επιλέγετε να τους δώσετε μπροστά σε έναν υπολογιστή και από ποια ηλικία θα τους το επιτρέπετε. Μπορείτε πάντως να αρχίσετε να τα κάνετε να εξοικειώνονται μετά τον 9ο μήνα τους. Τα νεότερα μωρά δεν μπορούν καν να προσέξουν τι είναι αυτό που βλέπουν στην οθόνη.

Υπολογιστές και παιδιά, τι χρήση πρέπει να γίνεται και πότε

Αρχίστε όταν το παιδί σας δείξει ενδιαφέρον

Φυσικά και δεν αξίζει ποτέ να το πιέσετε για να ασχοληθεί με τον υπολογιστή. Άστε το λοιπόν να δείξει ότι το ενδιαφέρει πρώτα και μετά. Πότε αρχίζει να ενδιαφέρεται; Όταν αρχίζει να πατάει τα κουμπιά, ή σας παρακολουθεί να ασχολείστε με τον υπολογιστή. Εάν της αρέσει και είναι πάνω από εννέα μηνών κρατήστε το στην αγκαλιά σας και αφήστε το να πατήσει τα κουμπιά.

Για να μην το παρακάνει όσο είναι μικρό δημιουργήστε μια ώρα κατά την οποία θα παίζετε μαζί στον υπολογιστή

Διαλέξτε προγράμματα που είναι ιδανικά για παιδιά της ηλικίας του, αφού τα παιχνίδια και οι σελίδες των μεγάλων δεν θα του προκαλέσουν το ενδιαφέρον.

Ουσιαστικά ένα παιδί ηλικίας κάτω των 3 ετών θα βλέπει τον υπολογιστή ως ακόμη ένα παιχνίδι και μόνο μετά από αυτή την περίοδο να αρχίσετε τα εκπαιδευτικού περιεχομένου παιχνίδια.

Περιορίστε το χρόνο που κάνουν χρήση

Ημίωρη απασχόληση ανά ημέρα είναι καλά για τα παιδιά που έχουν κλείσει τον πρώτο χρόνο μέχρι και το δεύτερο. Μετά τα 3 ή 4 να τα αφήνετε πάνω από το μισάωρο και το πολύ μέχρι μια ώρα.

Τσεκάρετε για σημάδια κούρασης. Κυρίως όταν αρχίζει να ανοιγοκλείνει τα μάτια του, ή να αρχίζει να κινείται εκνευρισμένο, τότε είναι η ώρα να σταματήσει.

Επιλέξτε προγράμματα με εύκολα παιχνίδια. Από μία μέχρι τρεις εικόνες σε μια σελίδα είναι αρκετές, όταν όμως οι εικόνες είναι περισσότερες τότε χάνει το ενδιαφέρον του.

Επιλέξτε προγράμματα με απλά τραγουδάκια. Για να διασκεδάσει το μωρό σας πρέπει αυτό που βλέπει να του προκαλεί το ενδιαφέρον και να του δίνει την ευκαιρία συμμετοχής.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved