«Διαβάστε μαζί»: συμβουλές για γονείς και τα παιδιά τους με δυσκολία στον λόγο και την ομιλία.

Όσο περίεργο και αν σας φανεί, ένα πολύ καλό δώρο για ένα μικρό παιδί-νήπιο με δυσκολία στην ομιλία, το οποίο δεν ξέρει ακόμα να διαβάζει είναι ένα βιβλίο! Αυτό συμβαίνει για δύο πολύ σημαντικούς λόγους.

«Διαβάστε μαζί»: συμβουλές για γονείς και τα παιδιά τους με δυσκολία στον λόγο και την ομιλία.

Ο πρώτος είναι ότι διαβάζοντας ένα βιβλίο στο παιδί σου είναι ένας όμορφος τρόπος να δεθείτε ακόμα περισσότερο και ο άλλος είναι ότι μέσα από ερωτοαπαντήσεις για τις εικόνες θα εξελίξει την ομιλία του.

Τι εννοούμε ερωτοαπαντήσεις; Διαβάζοντας το βιβλίο ο γονέας μπορεί ταυτόχρονα να κάνει μικρές ερωτήσεις στο παιδί, όπως για παράδειγμα να ονοματίσει ένα ζώο που υπάρχει στην εικόνα. Επίσης αν το παιδί είναι λίγο μεγαλύτερο σε ηλικία και έχει μάθει να διαβάζει μπορεί να το βάλει ο γονέας να διαβάσει μερικές σειρές δυνατά! Αυτές οι απλές ασκήσεις θα βοηθήσουν σιγά σιγά στο να εξελίξει τις ικανότητες της ομιλίας του και να μπει σε ένα σωστό δρόμο για να ξεπεράσει τις δυσκολίες του.

Διαβάστε στο παιδί σας κάθε μέρα. Κάθε φορά που διαβάζουμε στο παιδί μας το βοηθούμε να αναπτύξει το μυαλό του.

Μικρές συμβουλές:

-Στην αρχή διαβάστε του για λίγα λεπτά και έτσι σιγά σιγά θα το αποζητάει από μόνο του.
-Τα βιβλία που διαλέγετε να έχουν τραγουδάκια ή να κάνουν ρίμα. Έτσι θα μπορείτε να διαβάζετε τον ένα στίχο και να του ζητάτε να 'βρει' την λέξη για να συμπληρώσει την ομοιοκαταληξία.
-Μπορείτε να συζητάτε για τις εικόνες (πχ κοίτα αυτό το σκυλάκι) ή να του ζητάτε να σας δείξει κάτι στην εικόνα (πχ που είναι το σκυλάκι;).
-Μιλήστε για γεγονότα από την ζωή του παιδιού τα οποία σχετίζονται με την ιστορία που διαβάζετε (πχ σε αυτή την γάτα αρέσει πολύ το ψάρι όπως και σε σένα).
-Κάντε του ερωτήσεις σχετικά με την ιστορία (κρύβεται η αρκούδα;)
Με μεγαλύτερα παιδία(νηπιαγωγείο ή δημοτικό) μπορείτε να κάνετε λίγο διαφορετικές ασκήσεις :
-Συζητήστε μαζί του για την ιστορία (γιατί νομίζεις ότι τρέχει ο λαγός;)
-Βοηθήστε το να καταλάβει καλύτερα τους ήχους. Δείχνοντας του μία μέλισσα, ρωτήστε το 'πως κάνει η μέλισσα;'(ζζζζζζζζζζ). Αργότερα μπορείτε να ρωτάτε πχ με ποιον ήχο ξεκινάει η λέξη 'ποτάμι'; (Π)
-Παίξτε παιχνίδια με ήχους (βρείτε λέξεις με ομοιοκαταληξία, καλός-ψηλός-τρελός)

Αυτές είναι απλές συμβουλές τις οποίες αν ακολουθήσετε, σε συνδυασμό και με τις οδηγίες του λογοθεραπευτή σας, θα βοηθήσουν ώστε το παιδί να ξεπεράσει πιο γρήγορα τις δυσκολίες του.

Είναι πολύ σημαντικό επίσης ότι μέσα από αυτήν την διαδικασία τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπάνε τα βιβλία κάτι που θα τους βοηθήσει στην συνέχεια της ζωής τους και θα τους δώσει πολλά εφόδια.

Βαλταδώρος Θέμης: Πτυχιούχος Λογοθεραπευτής
Κέντρο Λογοθεραπείας 'Λογοπαιδικά' Αγίου Αλεξάνδρου 41 Παλαιό Φάληρο
Τηλ. 215 52 50 363
facebook page: Λογοπαιδικά

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved