Συζητώντας με το έφηβο παιδί μας για το σεξ!

Η εφηβεία αποτελεί μια περίοδο αλλαγών. Οι έφηβοι βιώνουν σωματικές, ορμονικές και συναισθηματικές αλλαγές, τις οποίες οι ίδιοι και οι γονείς τους συχνά δυσκολεύονται να κατανοήσουν.

Συζητώντας με το έφηβο παιδί μας για το σεξ!

Η συζήτηση για το σεξ, είναι μια από τις δυσκολότερες και πιο άβολες συζητήσεις που οι γονείς καλούνται να κάνουν με τα παιδιά τους, με αποτέλεσμα πολλές φορές να την αποφεύγουν. Ωστόσο, όταν οι γονείς δεν μιλούν με το νέο για το σεξ, τότε αυτός θα στραφεί στους συνομηλίκους του ή στο διαδίκτυο και οι πληροφορίες που θα αντλήσει, είναι πιθανό να είναι ανακριβείς ή και λανθασμένες.

Τι να έχετε κατά νου σχετικά με αυτή τη συζήτηση:
- Δεν υπάρχει μια μοναδική κατάλληλη στιγμή για να μιλήσετε. Το επιθυμητό είναι να ξεκινήσετε μια συζήτηση, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή. Σχετικές συζητήσεις, π.χ. για τις διαφορές των δύο φύλων, είναι χρήσιμο να ξεκινούν από νωρίς, όταν παιδί αναπτύσσει ενδιαφέρον και περιέργεια για το σώμα του. Οι γονείς τότε μπορούν να μιλήσουν για τις διαφορές αυτές, κατονομάζοντας τα διάφορα μέρη του σώματος και δίνοντας κατάλληλες για την ηλικία απαντήσεις. Για παράδειγμα, στην ερώτηση «Πως γεννιούνται τα παιδιά;», για ένα πεντάχρονο παιδί κατάλληλη θα ήταν η απάντηση «Βγαίνουν από το σώμα της μαμάς», ενώ για ένα δεκάχρονο παιδί μια πιο λεπτομερής απάντηση θα μπορούσε να είναι η εξής: «Το παιδί μεγαλώνει για εννέα μήνες στη μήτρα της μητέρας και μετά βγαίνει από αυτή διαμέσου του κόλπου της».

Διαβάστε περισσότερα στο athena.org.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved