Είναι καλό να διαβάζουν τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τα παιδιά όταν κλείνουν τα σχολεία για το καλοκαίρι νιώθουν μεγάλη χαρά καθώς θα ξανακαθήσουν στα θρανία μετά από 3 μήνες.

Είναι καλό να διαβάζουν τα παιδιά το καλοκαίρι;

Αυτό τι σημαίνει πρακτικά; Ότι όλο αυτό το διάστημα θα παίζουν και θα χαρούν τη θάλασσα. Ένας από τους προβληματισμούς που επικρατεί εδώ και πολλά χρόνια είναι κατά πόσο είναι καλό να διαβάζουν οι μικροί μας φίλοι τους θερινούς μήνες. Οι απόψεις διίστανται! Συχνά οι εκπαιδευτικοί συμβουλεύουν τους γονείς το καλοκαίρι να επιδιώκουν τα παιδιά τους να κάνουν επανάληψη στην ύλη της τάξης τους –περίπου μία ώρα την ημέρα– προκειμένου να έχουν καλύτερες επιδόσεις την επόμενη σχολική χρονιά. Ωστόσο, υπάρχουν εκπαιδευτικοί που υποστηρίζουν ότι η καλοκαιρινή μελέτη δεν συγκρίνεται με την μελέτη κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Τι είναι σωστό και τι όχι, αυτό δεν μπορούμε να σας το πούμε. Ψάξαμε όμως και βρήκαμε τη δήλωση μίας από τις κορυφαίες καθηγήτριες του εξωτερικού, της Ντενίζ Κούπερ, η οποία είναι λέκτορας στο Στάνφορντ. «Δεν είμαι σίγουρη ότι οι φωτοτυπίες και τα καλοκαιρινά βιβλία βοηθούν. Για να διατηρηθεί η νέα γνώση στο μυαλό ενός παιδιού και να εμπεδωθεί, είναι απαραίτητο ο μαθητής να συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία της μάθηση ποικιλοτρόπως: γνωστικά, συμπεριφοριστικά κ.λπ. και φυσικά πρέπει να υπάρχει κι ένα εσωτερικό κίνητρο για να γίνει αβίαστα αυτή η διαδικασία. Χρειάζεται οπωσδήποτε κι ο δάσκαλος με τους υπόλοιπους μαθητές ενώ τα τεστ που γίνονται μέσα στην τάξη είναι εξίσου απαραίτητα».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved