Φυλλικό οξύ: Σώζει πάνω από 1.300 παιδιά το χρόνο!

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα έδειξε ότι τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ προστατεύουν πάνω από 1.300 παιδιά το χρόνο από διάφορες ασθένειες.

Φυλλικό οξύ: Σώζει πάνω από 1.300 παιδιά το χρόνο!

Το φυλλικό οξύ είναι μία βιταμίνη που βρίσκεται στα πράσινα λαχανικά, τα όσπρια και τα φρούτα. Βοηθάει τα κύτταρα να αναπτύσσονται σωστά και αν μία έγκυος γυναίκα δεν προσλαμβάνει όση ποσότητα χρειάζεται, το μωρό κινδυνεύει να γεννηθεί με δισχιδή ράχη, που μεταξύ άλλων σημαίνει ότι ο εγκέφαλός του δεν έχει αναπτυχθεί σωστά.

Στην Αμερική ήδη από το 1998, οι βιομηχανίες τροφίμων εμπλούτισαν προϊόντα όπως αλεύρι, μακαρόνια και δημητριακά με φυλλικό οξύ και αμέσως τα περιστατικά παιδιών με κάποιες συγκεκριμένες νευρολογικές ασθένειες μειώθηκαν.

Η ίδια έρευνα αποκάλυψε ότι το φυλλικό οξύ είναι ωφέλιμο σε κάθε ηλικία και όχι μόνο για τα μωρά, καθώς δρα προληπτικά σε παθήσεις καρδιάς και εγκεφαλικά. Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες να ενισχυθεί η πρόσληψή του ιδιαίτερα στις μέλλουσες μαμάδες που διανύουν τις πρώτες εβδομάδες κύησης.

Οι επιστήμονες εστίασαν το ενδιαφέρον τους στην Ισπανία όπου εκεί η οι ασθένειες που σχετίζονται με την απουσία φυλλικού οξέος έχουν αυξηθεί. Οι έρευνες κατέληξαν ότι για αυτό ευθύνονται δύο πράγματα. Από τη μία δεν καταναλώνουν πολλά δημητριακά, όσπρια και φρούτα και από την άλλη έχουν μία γενετική ιδιομορφία που δεν επιτρέπει στον οργανισμό τους να «χρησιμοποιήσει» τα οφέλη του φυλλικού οξέως.

Μία δεύτερη μελέτη είχε να κάνει με τις μαμάδες που τα μωρά τους γεννήθηκαν με παθήσεις στα νεύρα. Αυτές που έπαιρναν συμπλήρωμα φυλλικού οξέως τη δεύτερη φορά που έμειναν έγκυες, γέννησαν υγιή παιδιά.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και συνιστούν στις μέλλουσες μαμάδες αφού επισκεφθούν το γιατρό, να ελέγξουν αν πρέπει να πάρουν οποιοδήποτε συμπλήρωμα. Η απαραίτητη ημερήσια πρόληψη φυλλικού οξέως είναι 400 μικρογραμμάρια και έχει μεγάλη σημασία να τρέφεστε σωστά, Προσπαθήστε να τρώτε όσο πιο πολύ μαρούλι, σπανάκι, μπρόκολο, φρούτα και όσπρια και δεν έχετε κανένα λόγο να ανησυχείτε!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved