«Πώς μπορώ να καταλάβω αν το παιδί μου έχει σκολίωση;»

Η σκολίωση είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις της σπονδυλικής στήλη και εμφανίζεται συνήθως στην παιδική ηλικία. Το ξέρατε ότι υπάρχει ένας τρόπος να δείτε αν το παιδί σας έχει σκολίωση πριν πάτε στον γιατρό;

«Πώς μπορώ να καταλάβω αν το παιδί μου έχει σκολίωση;»

Πρώτα από όλα πρέπει να ξέρετε ότι η σκολίωση είναι η πλάγια παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης και ανάλογα με την περιοχή που θα εμφανιστεί, διαχωρίζεται σε αυχενική, θωρακική και οσφυϊκή. Πιο συνήθεις είναι οι δύο τελευταίες και στις περισσότερες περιπτώσεις, το κύρτωμα βρίσκεται δεξιά.

Η πιο εύκολη και διαδεδομένη μέθοδος για να καταλάβετε αν το παιδί σας έχει σκολίωση είναι το λεγόμενο τεστ επίκυψης. Βάλτε το παιδί σας να σταθεί χωρίς μπλούζα σε θέση προσοχής. Έπειτα ζητήστε του να σκύψει χωρίς όμως να λυγίσει τα πόδια το, μέχρι κάτω. Παρατηρήστε αν η σπονδυλική του στήλη είναι ευθεία και αν η μία πλευρά της πλάτης είναι πιο ανυψωμένη σε σχέση με την άλλη. Αν έχει σκολίωση η κυρτότητα της σπονδυλικής στήλης θα είναι εμφανής και η μία πλευρά της πλάτης θα είναι πιο πάνω από την άλλη.

Εναλλακτικά μπορείτε να παρατηρήσετε το παιδί σας έχοντάς το σε όρθια θέση με τα χέρια κολλητά στο σώμα του. Αν ο ένας ώμος είναι πιο ψηλά από τον άλλο τότε, έχει σκολίωση.

Το σώμα του παιδιού σας αναπτύσσεται μέρα με τη μέρα και καλό είναι, κάθε τόσο να κανονίζετε μία επίσκεψη στον ορθοπεδικό. Μην ξεχνάτε να παρακινείτε το μικρό σας να ασκείται όσο μπορεί και να έχει σωστή στάση σώματος!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved