Δώρο από τον Άι Βασίλη σκυλάκι! Ναι ή όχι;

Τα περισσότερα παιδιά λατρεύουν τα μικρά σκυλιά και κάνουν τα πάντα προκειμένου να πείσουν τους γονείς τους να τους πάρουν ένα. Τις γιορτινές αυτές ημέρες τα παιδιά γραφούν τα γράμματα στον Άι Βασίλη και ζητάνε οτιδήποτε λαχταράνε. Δεν είναι λίγες, λοιπόν, οι φορές που ζητάνε ένα κουταβάκι. Εσείς όμως τι πρέπει να κάνετε σε αυτή την περίπτωση;

Δώρο από τον Άι Βασίλη σκυλάκι! Ναι ή όχι;

Τα μικρά παιδιά στη θέα ενός σκυλιού που τρέχει, χοροπηδάει και ζητάει χάδια, ξετρελαίνονται και τότε εσείς βρίσκεστε στο δίλημμα: να ενδώσετε στις επιθυμίες του ή όχι; Αρχικά πρέπει να γνωρίζετε ότι πολλοί ειδικοί ψυχολόγοι έχουν καταλήξει ότι η συνύπαρξη του παιδιού με τα ζώα και ιδιαίτερα με τα σκυλιά, αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη σωστή ανάπτυξη της προσωπικότητας του. Η συμβίωση αυτή με ένα σκυλί, γεννά θετικά συναισθήματα στην ψυχή του παιδιού, που το καθορίζουν και το συνοδεύουν σε όλη του τη ζωή.

Με το που του κάνετε το χατίρι στο παιδί σας και εμφανίσετε το νέο «μέλος» της οικογένειας στο σπίτι, αμέσως το παιδί σας θα νιώσει υπεύθυνο για τη φροντίδα του και την ανατροφή του. Ένα σκύλος μέσα στο σπίτι μπορεί να μάθει στο παιδί σας να αγαπάει τις ευθύνες και να συμπεριφέρεται υπεύθυνα, ένα μάθημα ζωής που θα του είναι σίγουρα χρήσιμο. Ταυτόχρονα μαθαίνει να αναγνωρίζει και να σέβεται τις ανάγκες του ζώου. Έτσι, ενισχύονται οι σχέσεις του με την ομάδα των συνομηλίκων και ευνοείται η επικοινωνία με τους ανθρώπους γενικότερα. Δεν είναι τυχαίο αυτό που λένε ότι ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος τους ανθρώπου. Η πίστη και η αφοσίωση που δείχνουν τα σκυλιά, μαθαίνουν στα παιδιά τι σημαίνει φιλία. Όταν ένα παιδί μεγαλώνει με ένα σκύλο μαθαίνει να εκφράζει την αγάπη του, δένεται συναισθηματικά, μαθαίνει να μοιράζεται και αφοσιώνεται και αυτό με τη σειρά του. Τα σκυλιά ζουν λιγότερο από ότι οι άνθρωποι και αναγκαστικά κάποια στιγμή τα παιδιά που μεγαλώνουν με σκύλους, θα έρθουν αντιμέτωπα με το θάνατο και την απώλεια. Αρχίζουν να εξοικειώνονται με το φυσικό κύκλο της ζωής και αντιμετωπίζουν με ωριμότητα την πραγματικότητα.

Προσοχή όμως! Πρέπει να ξέρετε ότι ένας σκύλος στο σπίτι συνεπάγεται και αρκετές υποχρεώσεις. Πρώτα από όλα οικονομικές και έπειτα, αλλαγές στη καθημερινότητά σας. Επιπλέον, ίσως το παιδί σας δεν είναι έτοιμο να αναλάβει μία τόσο σημαντική ευθύνη και να πρέπει εσείς να του καλλιεργήσετε το αίσθημα της υπευθυνότητας. Εξηγήστε του ότι το σκυλιά δεν είναι παιχνίδια, είναι ζωντανά όντα και πρέπει να του συμπεριφερόμαστε με φροντίδα και αγάπη. Το παιδί σας ναι μεν τώρα μπορεί να λαχταρά όσο τίποτα ένα σκυλάκι, αλλά τι θα γίνει σε λίγα χρόνια που θα έχει μεγαλώσει και θα έχει άλλα ενδιαφέροντα; Το παν είναι να εξηγήσετε στο παιδί σας την πραγματικότητα. Αναλύστε του τις ευθύνες που έχει η ανατροφή ενός σκυλιού και φυσικά μην ξεχνάτε ότι σας έχει ως πρότυπο. Συμπεριφερθείτε με αγάπη και στοργή στο νέο μέλος της οικογένειας και το ίδιο θα κάνει και το παιδί σας!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved