Γιατί τα πόδια του παιδιού μου είναι στραβά;

Αν το παιδί σας κάνει τις πρώτες του απόπειρες να σταθεί όρθιο ή ξεκινάει δειλά δειλά τα πρώτα του μικρά βηματάκια, ίσως παρατηρήσετε ότι τα πόδια του δεν είναι τελείως ίσια! Μην αγχωθείτε, είναι συνηθισμένο και μέχρι μία ηλικία φυσιολογικό!

Γιατί τα πόδια του παιδιού μου είναι στραβά;

Στην πραγματικότητα κανένα μωρό δε γεννιέται έχοντας τελείως ίσια πόδια, αφού η στάση και η θέση που έχει μέσα στη μήτρα συμβάλλουν σε αυτό. Αρκετά παιδιά στην ανάπτυξή τους, έχουν λίγο στραβά πόδια. Επιστημονικά, η «παραμόρφωση» αυτή ονομάζεται ραιβοποδία και είναι μία κατάσταση όπου τα κυρτωμένα προς τα έξω πόδια εμποδίζουν τα γόνατα να έρθουν σε επαφή και το καλάμι στρέφεται προς τα μέσα.

Οι περισσότεροι γονείς δεν το παρατηρούν, παρά μόνο όταν το παιδί μάθει να στέκεται όρθιο και να περπατάει. Τα αίτια για την ραιβοποδία δεν έχουν προσδιοριστεί και το πιο πιθανόν είναι να μην υπάρχουν, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι εμφανίζεται πιο συχνά στα αγόρια από ότι στα κορίτσια.

Όσο μεγαλώνει και φτάνει στην ηλικία των τριών, η παραμόρφωση αυτή θα αρχίσει σιγά σιγά να υποχωρεί από μόνη της και χωρίς να χρειαστούν νάρθηκες και ειδικές ασκήσεις. Μέχρι την ηλικία των πέντε πρέπει να έχει υποχωρήσει τελείως. Αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, καλό είναι να ενημερωθεί ο παιδίατρος ώστε να σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες. Σε κάθε περίπτωση προτιμήστε ανατομικά παπουτσάκια για τα πρώτα βήματα του μωρού σας και αφήστε το να κινηθεί ελεύθερο γιατί έτσι θα μάθει να περπατάει και να στέκεται πιο σωστά!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved