Τι είναι ο ιός κοξάκι και πόσο επικίνδυνος είναι για το παιδί και την εγκυμοσύνη σας;

Τους τελευταίους μήνες υπάρχει αλματώδης αύξηση κρουσμάτων του ιού κοξάκι.

Τι είναι ο ιός κοξάκι και πόσο επικίνδυνος είναι για το  παιδί και την εγκυμοσύνη σας;

Πολλοί γονείς αλλά και γυναίκες που διανύουν την περίοδο της εγκυμοσύνης τους, έχουν θορυβηθεί πολύ καθώς η μετάδοση του ιού γίνεται πολύ εύκολα κυρίως με την κοπρανοστοματική οδό και λιγότερο με την αναπνευστική οδό. Στις έγκυες γυναίκες μπορεί να μεταδοθεί μέσω του πλακούντα στο έμβρυο.

Οι ειδικοί συνιστούν καταρχήν ψυχραιμία. Ο ιός αυτός «χτυπάει» κυρίως τα παιδιά που πηγαίνουν στους παιδικούς σταθμούς καθώς εκεί οι λοιμώξεις αναπτύσσονται πολύ εύκολα. Ποια είναι όμως τα συμπτώματα;
• Υψηλός πυρετός
• Καφαλαλγία
• Δυσκολία στην κατάποση
• Κοιλιακά άλγη
• Εξανθήματα στις πατούσες, στα χέρια και στο στόμα

Μόλις το παιδί εμφανίσει υψηλό πυρετό, αμέσως επικοινωνήστε με τον γιατρό. Αν μετά από λίγες ώρες εμφανίσει το εξάνθημα και ο ειδικός κάνει διάγνωση του ιού, αυτό που πρέπει να έχετε κατά νου, είναι ότι δεν υπάρχει θεραπεία με αντιβιοτικά. Θα γίνει υποστηρικτική θεραπεία με αναλγητικά, αντιπυρετικά και αντιφλεγμονώδη. Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη, για αυτό φροντίστε να πίνει πολύ νερό.

Υπάρχει τρόπος πρόληψης;
Σύμφωνα με τους ειδικούς όχι. Ωστόσο καλό είναι να ακολουθείτε τόσο εσείς όσο και το παιδί σας, τα μέτρα υγιεινής. Καλό πλύσιμο με νερό και σαπούνι αντισηπτικό. Αν παίζει με άλλα παιδιά, να πλένετε ακόμη και τα παιχνίδια του.

Σε περίπτωση που είστε στην περίοδο της εγκυμοσύνης σας, φροντίστε να μην έρθετε σε επαφή με παιδιά που έχουν τον ιό. Αποφύγετε τους κλειστούς χώρους και προσέξτε πολύ την υγιεινή σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved