Παιδικός Διαβήτης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Παιδικός Διαβήτης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Στόχος είναι να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το παγκόσμιο κοινό για την ύπουλη αυτή αρρώστια, η οποία προκαλεί το θάνατο τουλάχιστον 3.000.000 ανθρώπων ετησίως. Θύματα όμως αυτής της ασθένειας δεν είναι μόνο οι ενήλικες αλλά και τα παιδιά. Ο διαβήτης χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, τον Τύπο 1 και τον Τύπο 2.

Ο διαβήτης τύπου 1 στα παιδιά εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη. Τα παιδιά που έχουν αυτή την πάθηση χρειάζονται ενέσεις ινσουλίνης και στενή παρακολούθηση του σακχάρου στο αίμα τους δια βίου, ενώ απαραίτητη είναι και σωστή -για αυτό το πρόβλημα- διατροφή.

Ο διαβήτης τύπου 2, αν και δεν τον βρίσκουμε συχνά στα πολύ μικρά παιδιά, μπορεί να συμβεί όταν δεν παράγεται αρκετή ινσουλίνη ή όταν η ινσουλίνη που υπάρχει στον οργανισμό δεν λειτουργεί σωστά. Αν δεν λειτουργεί σωστά, η γλυκόζη που βρίσκεται στον οργανισμό, συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος.

Τα πιο κοινά συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1 και του διαβήτη τύπου 2

Τα πιο κοινά συμπτώματα του διαβήτη τόσο τύπου 1 όσο και τύπου 2 στα παιδιά και στους εφήβους περιλαμβάνουν αυξημένη δίψα (παιδιά που πίνουν πολλά υγρά και δεν ξεδιψάνε), ούρηση ( όταν πηγαίνουν συχνά στην τουαλέτα ή βρέχουν περισσότερο από το φυσιολογικό τις πάνες τους), νιώθουν κούραση περισσότερο από το συνηθισμένο και όταν χάνουν σωματικό βάρος χωρίς προφανή αιτία. Μερικά παιδιά μπορεί επίσης να παρουσιάσουν αυξημένη πείνα, θολή όραση και πολλά αδικαιολόγητα νεύρα.
Εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιον ειδικό.

Όταν ένα παιδί διαγνωσθεί με διαβήτη τι πρέπει να κάνει;

Τα παιδιά που νοσούν με τον διαβήτη πρέπει να επισκέπτονται τακτικά τον γιατρό τους (ανά τρίμηνο) και να κάνουν αιματολογικές εξετάσεις (μία φορά τον χρόνο), για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων.
* Πρέπει να κάνουν συχνές μετρήσεις του σακχάρου,για να προσαρμόζουν τη δόση της ινσουλίνης, ώστε να αποφεύγουν την υπεργλυκαιμία και την υπογλυκαιμία (κάτι που μπορεί να γίνεται αρκετές φορές την ημέρα).
* Να μην παραλείπουν την δόση της ινσουλίνης που πρέπει να παίρνουν καθημερινά.
* Πρέπει να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή, με μόνο σκοπό να διατηρούν το βάρος τους σταθερό.
* Πρέπει να εντάξουν την άσκηση στη ζωή τους. Η άσκηση βοηθά να μειώνονται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και να βελτιώνεται η δράση της ινσουλίνης.

Σαν γονείς να θυμάστε πάντα

Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι βασικό να βρουν διάφορους τρόπους να χαίρονται την καθημερινότητά τους και να βλέπουν τη ζωή τους με προοπτική, χωρίς να χάνονται στον κυκεώνα της ασθένειάς τους. Στόχος για την ομαλή έκβαση της διαχείρισης του διαβήτη στα παιδιά θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, ώστε να αποδεχθούν τόσο τη νόσο και τη θεραπεία της. Τα παιδιά δεν θα πρέπει να είναι απαισιόδοξα, θα πρέπει να αποβάλουν τα αρνητικά τους συναισθήματα για να καταφέρουν να αισθανθούν τόσο αισιοδοξία όσο και ασφάλεια.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved