Συγκινητικό: Πώς η νοηματική γλώσσα, μπορεί να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων με πρόβλημα ακοής!

Πριν από λίγο τελείωσε το βίντεο και τα μάτια μου είναι ακόμη υγρά. Δεν σας κρύβω πώς στην αρχή περίμενα να δω ένα ακόμη βίντεο, όπως τα τόσα που δείχνουν τη σκληρή πραγματικότητα που ζουν αρκετοί άνθρωποι σε υποανάπτυκτες χώρες όπως είναι η Ουγκάντα.

Συγκινητικό: Πώς η νοηματική γλώσσα, μπορεί να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων με πρόβλημα ακοής!

Γράφει η Μαργαρίτα Νικολάου

Αυτό το βίντεο όμως είναι διαφορετικό. Δεν δείχνει μόνο το πώς ζει ένα παιδί σε αυτή τη δυτική χώρα, αλλά δείχνει πώς είναι να μεγαλώνει ένα κωφό παιδί. Φανταστείτε πόσο δύσκολο πρέπει να είναι για αυτά τα παιδιά που μεγαλώνουν μέσα στη φτώχεια να μην έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν;

Εκατομμύρια βαρήκοων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση στους πόρους που απαιτούνται για να τους βοηθήσουν να μάθουν τη νοηματική γλώσσα. Εκατομμύρια παιδιά όπως είναι ο Πάτρικ που θα δείτε στο παρακάτω βίντεο, δεν έχουν συνομιλήσει ποτέ με κανέναν, περιορίζοντας έτσι τον εαυτό τους, να ζει σε έναν δικό τους κόσμο.

Το βίντεο που θα δείτε είναι ένα απόσπασμα από την εκπομπή «15 and Learning to Speak», που θα μεταδοθεί από το Channel 4, παγκοσμίως στις 21 Νοεμβρίου.

Μια δημοσιογράφος επισκέπτεται τον Πάτρικ Οτέμα, ένα 15χρονο κωφό αγόρι που ζει με τον πατέρα του σε μια σκηνή από άχυρα. Είναι κωφός από μωρό και ποτέ δεν έχει μιλήσει με κανέναν. Ποτέ δεν έχει πάει σχολείο και ποτέ δεν έμαθε πώς να επικοινωνεί με τους ανθρώπους. Όλη του τη ζωή, όπως εξηγεί ο πατέρας του, την περνά μέσα σε αυτό που ονομάζουν για σπίτι τους.

Βγαίνει έξω για να κάνει τις γεωργικές δουλειές που θα του υποδείξει ο πατέρας του και μόλις τελειώσει, επιστρέφει πίσω σπίτι μένοντας παγιδευμένος με τις ίδιες του τις σκέψεις.

Αυτό θα προσπαθήσει να το αλλάξει ο Ρέιμοντ Οκέλο, ένας κωφός δάσκαλος της νοηματικής γλώσσας, που μετά από χρόνια επιστρέφει στο χωριό του για να βοηθήσει τους κωφούς ανθρώπους, διδάσκοντας τους για πρώτη φορά μάθημα νοηματικής γλώσσας.

Δείτε παρακάτω πώς νιώθουν αυτοί οι άνθρωποι μόλις αντιλαμβάνονται ότι μπορούν να επικοινωνήσουν και να συνεννοηθούν με άλλους ανθρώπους. Δείτε την αντίδραση του Πάτρικ, τα δάκρυα του πατέρα του, την αντίδραση ενός 9χρονου αγοριού αλλά και τη χαρά μιας υπερήλικης γυναίκας.

Χαρά και δάκρυα που για εμάς είναι αυτονόητα, αλλά για αυτούς είναι κάτι πρωτόγνωρο και καινούριο!

{youtube}AHfC6jqBhkk{/youtube}

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved