My school: Φρένο από την Αρχή προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα!

Το my school είναι μια νέα ηλεκτρονική πύλη του Υπουργείου Παιδείας με στόχο τη καθολική λειτουργική ενοποίηση των υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων υποστήριξης της καθημερινής λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

My school: Φρένο από την Αρχή προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα!

Τουλάχιστον αυτό λέει η συγκεκριμένη σελίδα. Αυτό όμως που δεν γνώριζαν πολλοί είναι πώς επρόκειτο για έναν νέο Big brother που μόνο σκοπό είχε να καταχωρεί καθημερινά όλες τις δραστηριότητες της σχολικής ζωής του συνόλου των μαθητών από το προνήπιο μέχρι και το Λύκειο. Σύμφωνα με το εγχειρίδιο της εφαρμογής που είναι αναρτημένο και στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων διαπιστώνεται ότι για κάθε μαθητή, καταγράφονται στοιχεία όπως η κοινωνική συμπεριφορά του σε όλη τη σχολική του πορεία, οι μαθησιακές δυσκολίες, η τάση υγείας, το οικογενειακό περιβάλλον.

Με λίγα λόγια μιλάμε για έναν «φάκελο» από μικρή ηλικία, για ένα αποτύπωμα, για ένα στίγμα που θα προέρχεται από την νηπιακή ηλικία μέχρι και την εφηβεία και όλα αυτά χωρίς την συναίνεση γονιών (καθώς τα παιδιά είναι ανήλικα και δεν μπορούν να κρίνουν τι είναι καλό για το μέλλον τους και τι όχι. Τουλάχιστον από τη νηπιακή ηλικία).

Η Ένωση Γονέων του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης ήταν εκείνη που πρώτο- διέγνωσε το πρόβλημα ζητώντας από την Αρχή προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να βάλει ένα τέλος στην ανεξέλεγκτη συλλογή προσωπικών δεδομένων της διαδικτυακής πύλης MySchool.

Στις 30/10/14 παραλήφθηκε η απάντηση από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα η οποία μέσα σε 22 σελίδες, ούτε λίγο ούτε πολύ, εντοπίζει τα κενά ασφαλείας της εφαρμογής και χαρακτηρίζει ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του Υπουργείου περί τεχνικών δυσκολιών στη λήψη πρόσθετων μέτρων διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων.

Διαβάστε τη παρακάτω!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved