Αλήθεια γνωρίζατε ότι οι μουτζούρες που ζωγραφίζουν τα παιδιά μας, δείχνουν την ευφυΐα τους;

Μόλις πιάσει ένα τρίχρονο παιδάκι μαρκαδόρο ή ξυλομπογιά στο χέρι του θα αρχίσει να κάνει ακαθόριστες γραμμούλες και διάφορα σχέδια, τις λεγόμενες για όλους εμάς μουτζούρες. Το παιδί όμως αν το ρωτήσεις «τι είναι αυτό που έφτιαξες», δεν θα σου απαντήσει μουτζούρα, θα σου πει εργοστάσιο, κούκλα, αυτοκίνητο και ότι άλλο θεωρεί εκείνο πως βλέπει μέσα από τα παιδικά του και αθώα ματάκια.

Αλήθεια γνωρίζατε ότι οι μουτζούρες που ζωγραφίζουν τα παιδιά μας, δείχνουν την ευφυΐα τους;

Τον Αύγουστο του 2014 ερευνητές από το Ινστιτούτο ψυχιατρικής του Βασιλικού Κολεγίου της Βρετανίας, απέδειξαν ότι ο τρόπος που ζωγραφίζει ένα 4χρονο παιδί μπορεί να αποτελέσει ένδειξη για τον δείκτη νοημοσύνης κατά την ενηλικίωσή του. Οι ερευνητές μελέτησαν 7.752 ζευγάρια μονοζυγωτικών και ετεροζυγωτικών διδύμων (συνολικά 15.504 παιδιά) από το Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο (MRC) και διαπίστωσαν ότι η σχέση μεταξύ ζωγραφικής και της αργότερα νοημοσύνης επηρεάζεται από τα γονίδια.

Γονείς ζήτησαν από τα 4χρονα παιδιά τους να κάνουν το τεστ «Ζωγραφίστε ένα παιδί», ζητώντας τους ουσιαστικά να ζωγραφίσουν μια εικόνα από ένα παιδάκι. Η δοκιμασία αυτή εβαθμολογείτο με 0 εως 12 μονάδες και για το πόσο σωστά θα ήταν τοποθετημένα τα χέρια, η μύτη, το στόμα, τα μάτια κλπ.Για παράδειγμα αν ένα παιδί είχε σωστά τα χέρια, τα πόδια, τα μαλλιά και το κορμί αλλά δεν είχε καθόλου μύτη, μάτια και στόμα στο κεφάλι, το σκορ που σημείωνε ήταν 4.

Με λίγα λόγια δηλαδή όσο μεγαλύτερο σκορ είχαν πάρει οι ζωγραφιές τόσο μεγαλύτερο IQ θα είχαν τα παιδιά στην εφηβία τους. Συγκεκριμένα όπως δήλωσε και η επικεφαλής ψυχίατρος της έρευνας Δρ. Ρόζαλιντ Άρντεν,«η δοκιμασία "Ζωγράφισε ένα παιδί" είναι μια πειραματική μέθοδος που χρησιμοποιείται από το 1920 και οι συσχετισμοί ανάμεσα σ' αυτήν και την εξυπνάδα του παιδιού έχουν γίνει εδώ και χρόνια. Η ικανότητα να αναπαράγουμε φιγούρες είναι κάτι που διαθέτει μόνο ο άνθρωπος και αποτελεί έκφραση των γνωστικών δεξιοτήτων μας -ακριβώς όπως η γραφή- που επέτρεψε στο ανθρώπινο είδος να αποθηκεύει πληροφορίες για να χτίσει πολιτισμό».

Και συνεχίζει, «Τα ευρήματα μπορεί όντως να είναι ενδιαφέροντα αλλά σε καμία περίπτωση η ικανότητα αυτή δεν καθορίζει απόλυτα την ευφυΐα ενός παιδιού. Ως γνωστόν άλλωστε η ευφυΐα επηρεάζεται από ένα σωρό άλλους παράγοντες όπως γενετικούς ή και περιβαλλοντολογικούς!».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved