Τι είναι η στοματίτιδα και πως αντιμετωπίζεται;

Τα περισσότερα μωρά έχουν αντιμετωπίσει αυτό που κοινώς λέμε στοματίτιδα. Αυτή την φλεγμονή του στόματος που εμφανίζεται στη γλώσσα, τα χείλη  και στην εσωτερική επιφάνεια στα μάγουλα και συνοδεύεται από σπυράκια, φουσκάλες και πόνο.

Τι είναι η στοματίτιδα και πως αντιμετωπίζεται;

Η ηλικία που συνήθως εμφανίζεται η στοματίτιδα είναι από τον πέμπτο μήνα και μετά όταν σταματάμε να αποστειρώνουμε τα μπιμπερό και το παιδάκι μας αρχίζει να γνωρίζει τον κόσμο και να βάζει στο στόμα όλα τα αντικείμενα. Φυσικά είναι πολύ δύσκολο να αποφύγουμε μια τέτοια κατάσταση. Όσο και να προσπαθούμε να κρατάμε τα χεράκια του καθαρά αυτό είναι αδύνατον. Αυτό, όμως, που μπορούμε να κάνουμε είναι να συμβουλευτούμε αμέσως τον παιδίατρο μας γιατί υπάρχουν διαφορετικά είδη στοματίτιδας με διαφορετική θεραπεία το καθένα και καλό είναι να είμαστε υποψιασμένοι.

Η πιο συχνή μορφή είναι η στοματίτιδα από μύκητες. Εμφανίζεται με λευκά στίγματα ή μια λευκή επικάλυψη στη γλώσσα και δυσκολεύει το μωρό μας να κατεβάσει το φαγητό του. Η αντιμετώπιση είναι πολύ εύκολη και καθόλου επώδυνη. Ο γιατρός σας θα σας δώσει θεραπεία σε μορφή σταγόνων και το πρόβλημα θα ξεπεραστεί γρήγορα.

Λιγότερο συχνά εμφανίζεται η ερπητική στοματίδια που οφείλεται στον ιό του απλού έρπητα και είναι μεταδοτική. Είναι εύκολο να την καταλάβετε καθώς εμφανίζεται σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας τα οποία έχουν κολλήσει τον ιό συνήθως από κάποιο μέλος της οικογένειας. Επώδυνες φουσκάλες στη γλώσσα που μπορεί και να ανοίξουν είναι το σύνηθες σύμπτωμα και υψηλός πυρετός σε κάποιες περιπτώσεις.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved