Γιατί τα παιδιά χρειάζονται τους σούπερ ήρωες;

Κάθε χρόνο ξεπετάγονται στη βιομηχανία του θεάματος δεκάδες σουπέρ-ήρωες που γίνονται από ταινία μέχρι μολύβι σε ελάχιστο χρόνο. Προσθέτωντας σε αυτούς τους κλασικούς πια ήρωες που αγαπήσαμε και εμείς μέσα από τα κόμιξ βρισκόμαστε μπροστά σε έναν τεράστιο αριθμό ιδιαίτερων μορφών που δύσκολα μπορεί κανείς να συναγωνιστεί.

Γιατί τα παιδιά χρειάζονται τους σούπερ ήρωες;

Φανταχτερές στολές, γυμνασμένοι μυς, ανεξάντλητη ενέργεια και φυσικά εξωπραγματικές δυνάμεις. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που έχουν όλοι οι σούπερ ήρωες και κάνουν τα μικρά -και όχι μόνο παιδιά- να κολλάνε μαζί τους. Οι νέοι γονείς τις περισσότερες φορές ανησυχούν εξαιτίας της βίαιης εικόνας, των σκληρών προτύπων και της ταύτισης που πιθανόν έχει ένα παιδί με τον αγαπημένο του ήρωα. Στην πραγματικότητα όμως τα πράγματα είναι περισσότερο αθώα.

Τα παιδιά μέσα από τα κόμιξ αλλά και την ψηφιακή απεικόνιση των ηρώων νιώθουν να ανεξαρτητοποιούνται. Τους αρέσει που μπορεί κάποιος να ξεφεύγει από την πεζή πραγματικότητα, που μπορεί να μεταφερθεί όπου θέλει, όταν το θέλει, που δεν ζει με πρέπει και κανόνες και στο τέλος βγαίνει πάντα νικητής. Μέσα από τις συνεχόμενες νίκες της αγαπημένης του φιγούρας, βγαίνει και το παιδί πάντα κερδισμένο. Ταυτίζεται, νιώθει δυνατό και ανεβαίνει η αυτοπεποίθηση του. Ακόμα μαθαίνει να ξεχωρίζει το καλό και το κακό, να έχει ευαισθησία και εξάπτει τη φαντασία του.

Βέβαια όλα τα παραπάνω συμβαίνουν όταν το παιδί έχει μια υγιή σχέση με τους σούπερ ήρωες που αγαπάει. Είναι ευθύνη των γονιών να του εξηγήσουν ότι στη πραγματική ζωή τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα και παρότι πολλές φορές όλοι θα θέλαμε έναν σουπέρ ήρωα να μας σώσει συνήθως δεν έρχεται!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved