Ατοπική δερματίτιδα στα παιδιά και τα βρέφη: Συμπτώματα-Θεραπεία. Από τον καθηγητή δερματολογίας Νικόλαο Σταυριανέα

Η ατοπική δερματίτιδα είναι μία πολύ συνηθισμένη δερματοπάθεια που μπορεί να αφορά βρέφη, παιδιά και πολλές φορές παρόλο που περνάει σε κάποια ηλικία συνήθως στα 6-12 χρόνια εντούτοις μπορεί να συνεχίσει και στην εφηβική ηλικία ή ακόμη και στην ενήλικο ζωή.

Ατοπική δερματίτιδα στα παιδιά και τα βρέφη: Συμπτώματα-Θεραπεία. Από τον καθηγητή δερματολογίας Νικόλαο Σταυριανέα

Αίτια:
Υπάρχει αυτό που λέμε ατοπικό έδαφος. Σημαίνει ότι ορισμένα άτομα έχουν μία γονιδιακή προδιάθεση που ο οργανισμός τους να είναι επιρρεπής σε αλλεργίες. Κι όταν η αλλεργία εκφραστεί από το ρινικό βλεννογόνο μπορεί κάποιος από τους γονείς ή από τους συγγενείς του παιδιού που κάνει παιδικό έκζεμα να έχει μία ατοπική εκδήλωση που μπορεί να είναι το λεγόμενο βρογχικό άσθμα ή σπαστική βρογχίτιδα. Όταν εκφραστεί από τον επιπεφυκότα, από τα μάτια έχουμε την αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Πάντα ρωτάμε το οικογενειακό ιστορικό γιατί κάποιος μπορεί να έχει κάτι τέτοιο. Όταν η αλλεργία εκφράζεται από το ρινικό βλεννογόνο μπορεί το παιδί να έχει το λεγόμενο αλλεργικό συνάχι ή αλλεργική ρινίτιδα. Όταν λοιπόν υπάρχουν τέτοια περιστατικά με τέτοια νοσήματα στην οικογένεια, τότε το παιδί εμφανίζει μεγαλύτερη τάση να εκδηλώσει μία αλλεργία στο δέρμα η οποία εκφράζεται στην αρχή, στη βρεφική ηλικία με τα κόκκινα μαγουλάκια. Τα κόκκινα μάγουλα είναι το κυριότερο γνώρισμα της ατοπικής δερματίτιδας του βρέφους και όσο αναπτύσσεται το παιδί μπορεί σιγά σιγά να έχουμε εντοπίσει κοκκινίλες στις περιοχές πίσω από τα γόνατα , που είναι οι αγαπημένες θέσεις για να εκδηλωθεί η δερματίτιδα.

Συμπτώματα:
Η ατοπική δερματίτιδα κάνει φαγούρα στα παιδιά. Βέβαια τα βρέφη δεν το καταλαβαίνουν πολύ. Επειδή ξύνονται τα παιδιά επιμολύνουν το δέρμα τους και μπορεί να προκληθεί ακόμη και σταφυλόκκοκος
Τα ατοπικά παιδάκια, έχουν ένα ευαίσθητο δέρμα που μπορεί να ερεθίζεται με τα πολλά σαπούνια, με τα πολλά αφρόλουτρα. Θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό οι μητέρες γιατί καμία φορά στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν το παιδί τους καθαρό, ερεθίζουν περισσότερο το δέρμα του. Επίσης τα παιδιά με ατοπική δερματίτιδα έχουν πολύ ευαίσθητο δέρμα στα μάλλινα και στα συνθετικά. Για αυτό λέμε στους γονείς στα παιδάκια αυτά να φοράνε βαμβακερά ρούχα 100%. Ούτε 99%.

Θεραπεία:
Όχι μάλλινα και συνθετικά, όχι πολλά πολλά σαπούνια και αφρόλουτρα και βεβαίως μία ενυδάτωση. Η θεραπευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει τοπικές θεραπείες και συστηματικές εφόσον η ένταση, η έκταση και οι επιπλοκές της δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τοπικά μόνο μέσα.

Dr. Νικόλαος Σταυριανέας
Καθηγητής δερματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
e-mail: dr_stavrianeas@hotmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved