Τι κάνουμε όταν ο έφηβος δεν αντιλαμβάνεται το κόστος χρήσης ενός κινητού τηλεφώνου;

Αφότου αγοράσατε στο 12χρονο παιδί σας ένα κινητό, οι μονάδες μονίμως εξαφανίζονται.

Τι κάνουμε όταν ο έφηβος δεν αντιλαμβάνεται το κόστος χρήσης ενός κινητού τηλεφώνου;

Τις πρώτες φορές απλά προσθέσατε νέες μονάδες στο κινητό του, όμως, μετά από μια συγκεκριμένη στιγμή αποφασίσατε να θέσετε έναν νέο κανόνα: «Θα σου βάζω στο κινητό σου 15 ευρώ το μήνα, ούτε λεπτό παραπάνω!». Έτσι, το παιδί σας ξεκίνησε να ζητάει χρήματα από άλλους συγγενείς, που συχνά - πυκνά του παρέχουν ένα μικρό χαρτζιλίκι.

Το κόστος χρήσης ενός κινητού τηλεφώνου είναι συχνά αρκετά υψηλό και οι γονείς δεν μπορούν ή δε θέλουν πάντα να καλύπτουν όλα τα έξοδα. Όμως, οι ανήλικοι συχνά δεν έχουν ιδέα για τα έξοδα που συνεπάγεται η χρήση ενός κινητού τηλεφώνου, η βλάβη, ή η απώλειά του.

Πολλοί έφηβοι έχουν καταφέρει να ξεπερνούν αυτό το εμπόδιο κάνοντας «τράκα» σε άλλα κινητά, ζητώντας από παππούδες, θείους ή νονούς να προσθέσουν μονάδες στο κινητό τους ή βρίσκοντας ειδικές προσφορές. Όμως, κάνοντας κάτι τέτοιο, οι νέοι καταλήγουν πολλές φορές να εκθέτουν τους εαυτούς τους σε ηλεκτρονικές απάτες ή ακόμα και σε μεγαλύτερους κινδύνους, όπως να τους ζητηθεί από αγνώστους να στείλουν προσωπικές τους φωτογραφίες, ως αντίτιμο στην παροχή δωρεάν μονάδων.

Πώς μπορείτε να προσεγγίσετε ένα τέτοιο περιστατικό

Τα έξοδα που σχετίζονται με την απόκτηση και τη χρήση ενός κινητού τηλεφώνου αντιπροσωπεύουν ένα οικονομικό όσο και ένα παιδαγωγικό ζήτημα. Είναι σημαντικό να εξηγήσετε στους εφήβους, ότι ο καθένας μας είναι υπεύθυνος για τον τρόπο που ξοδεύει τους διαθέσιμους πόρους που του δίνονται και ότι πρέπει να αντιμετωπίζει τα χρήματα με σεβασμό.

Η κριτική προσέγγιση όταν ξοδεύουμε χρήματα περιλαμβάνει τη συζήτηση και την εξάσκηση της ικανότητας να ελέγχουμε τον πειρασμό του καταναλωτισμού, τον οποίο όλοι μας αντιμετωπίζουμε περιστασιακά. Η θέσπιση συγκεκριμένων κανόνων που αφορούν στα κόστη, στη χρήση και στη διαχείριση του τηλεφώνου μπορούν να βοηθήσουν.

Για παράδειγμα, εάν δίνετε στο παιδί σας ένα τακτικό χαρτζιλίκι, μπορείτε να καταστήσετε σαφές ότι από αυτό το χαρτζιλίκι θα πρέπει να φροντίσει να δαπανά ένα ποσό για τις μονάδες στο κινητό του. Με αυτό τον τρόπο, τα παιδιά θα μάθουν να κάνουν τις δικές τους επιλογές σχετικά με το πόσο σημαντική είναι η χρήση του κινητού τους σε σχέση με άλλα πράγματα, για τα οποία θέλουν να ξοδέψουν τα χαρτζιλίκι τους.

Μερικές συμβουλές:

-Πριν αγοράσετε ένα κινητό, συμφωνείστε με το παιδί σας για το πότε, το πού, την ώρα που θα δαπανά για ομιλία και τον τρόπο χρήσης του.

-Ζητήστε από τα άλλα μέλη της οικογένειας και τους συγγενείς σας να σταματήσουν να δίνουν «δώρα μονάδων».

-Εάν, συνήθως, δε δίνετε κάποιο χαρτζιλίκι, ίσως είναι καλή ιδέα να συμφωνήσετε το μέγιστο οικονομικό όριο που θα διαθέτετε για μονάδες, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved