Κοιλιοκάκη στα παιδιά: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Η κοιλιοκάκη είναι μια χρόνια πάθηση του εντέρου που εμφανίζεται σε άτομα με γενετική προδιάθεση μετά από κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν γλουτένη. Ο Έλληνας γιατρός Αρεταίος περιέγραψε για πρώτη φορά τη νόσο, ενώ κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο διαγνώστηκαν αρκετά περιστατικά στην Ευρώπη.

Κοιλιοκάκη στα παιδιά: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Θεωρείται αυτοάνοση νόσος, όπου ο οργανισμός μετά από έκθεση στη γλουτένη ενεργοποιεί ανοσολογικούς μηχανισμούς που προκαλούν βλάβη στην επιφάνεια του λεπτού εντέρου.
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η κοιλιοκάκη θεωρείτο μία νόσος σπάνια στα παιδιά με συχνότητα που υποολογιζόνταν σε ποσοστό 1:4.000 παιδιά. Θεωρείται όμως σήμερα η πιο συχνή γενετικά προκαθορισμένη νόσος με συχνότητα 1/100-200 σε αρκετές χώρες τόσο της Ευρώπης όσο και της Αμερικής.

Συμπτώματα:
Τα συμπτώματα της νόσου μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία μετά την ένταξη της γλουτένης στο διαιτολόγιο. Στα παιδιά ποικίλλουν με την ηλικία.
Στα βρέφη παρατηρούνται υποτροπιάζοντα συμπτώματα από το γαστρεντερικό ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες είναι άτυπα. Μπορεί να υπάρχουν διαταραχές κενώσεων ή διαρροϊκές κενώσεις, σπανιότερα δυσκοιλιότητα, ανορεξία,απώλεια βάρους, μετεωρισμό κοιλίας, μειωμένη σωματική ανάπτυξη, καθυστέρηση της ήβης, σιδηροπενική αναιμία, κοιλιακά άλγη, διαταραχή ηπατικής λειτουργίας.

Πως αντιμετωπίζεται:
Η κοιλιοκάκη αντιμετωπίζεται με δίαιτα χωρίς γλουτένη εφόρου ζωής. Η τήρηση της δίαιτας φαίνεται πολύ δύσκολη αρχικά και χρειάζεται συνεργασία των ιατρών και των διαιτολόγων με την οικογένεια. Η δίαιτα περιλαμβάνει αποχή από τροφές όπως σιτηρά, σίκαλη και βρώμη.
Επιτρέπονται όλα τα φρούτα, τα λαχανικά, τα κρέατα, τα ψάρια, τα πουλερικά, το γάλα και τα παράγωγά του. Επίσης στο σούπερ μάρκετ θα βρείτε πλέον πολλά προϊόντα που έχουν την ένδειξη «χωρίς γλουτένη»

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved