Σε ποια... γλώσσα κλαίνε τα μωρά;

Μπορεί σε κάποιους το κλάμα πολλών νεογέννητων να ακούγεται το ίδιο, όμως οι επιστήμονες διαφωνούν και ισχυρίζονται ότι τα μωρά κλαίνε στη μητρική τους γλώσσα ήδη από τις πρώτες μέρες της ζωής τους!

Σε ποια... γλώσσα κλαίνε τα μωρά;

Υποστηρίζουν επίσης ότι αρχίζουν να μαθαίνουν τη γλώσσα ήδη από την ενδομήτρια ζωή, πολύ πριν αρχίσουν να παράγουν τους πρώτους τους φθόγγους.

Η Kathleen Wermke από το πανεπιστήμιο του Wuerzburg στη Γερμανία, σε συνεργασία με Γάλλους και Αμερικανούς επιστήμονες, πραγματοποίησε μια μελέτη σε 60 νεογνά, ηλικίας από 3 ως 5 ημερών. Τριάντα από αυτά είχαν γεννηθεί σε γαλλικές οικογένειες και 30 σε γερμανικές. Παρατηρήθηκε λοιπόν, ότι τα μωρά που γεννήθηκαν στη Γαλλία κλαίνε παράγοντας ήχο με αυξανόμενη συχνότητα, κάτι που είναι χαρακτηριστικό στη γαλλική γλώσσα. Αντίθετα, το κλάμα των μωρών στη Γερμανία ακολουθεί μια φθίνουσα πορεία, που ταιριάζει με το γερμανικό γλωσσολογικό πρότυπο.

Οι ερευνητές δηλώνουν επομένως ότι τα νεογνά είναι ικανά να παράγουν διαφορετικούς ήχους κατά το κλάμα, αλλά προτιμούν συχνότητες και μελωδίες που ταιριάζουν με το γλωσσικό μοτίβο που άκουγαν κατά τη διάρκεια της ενδομήτριας ζωής.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα έμβρυα ήδη από το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορούν να αναγνωρίζουν και να απομνημονεύουν ήχους από το εξωτερικό περιβάλλον και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις μελωδίες, τόσο της μουσικής όσο και της γλώσσας.

Αναγνωρίζουν ιδιαίτερα τη φωνή της μητέρας τους και αντιδρούν στον ήχο της. Μάλιστα, η Kathleen Wermke πιστεύει ότι η μητρική γλώσσα έχει εξαιρετικά πρώιμες επιδράσεις στα μωρά και ότι το κλάμα τους είναι ο μόνος τρόπος που διαθέτουν για να μιμηθούν τη φωνή της μητέρας τους και να επικοινωνήσουν με αυτό τον τρόπο μαζί της, ώστε να ενισχύσουν το συναισθηματικό τους δεσμό.

Το επόμενο βήμα στην έρευνα θα είναι η μελέτη στο κλάμα μωρών από άλλες χώρες, ή και νεογνών που γεννιούνται με ακουστικές δυσχέρειες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved