Πλημμύρισε από παιδιά η καινούρια παιδική βιβλιοθήκη στην Κρανιά Γρεβενών!

Την ηρεμία των κατοίκων της ορεινής Κρανιάς Γρεβενών «τάραξαν» τις τελευταίες μέρες τα ποδοβολητά των παιδιών της περιοχής πάνω στις ξύλινες σκάλες του παλιού, αλλά ανακαινισμένου πέτρινου σχολείου, όπου στεγάζεται σήμερα η νέα παιδική βιβλιοθήκη.

Πλημμύρισε από παιδιά η καινούρια παιδική βιβλιοθήκη στην Κρανιά Γρεβενών!

Η Χριστίνα, η Μαρία, η Βασιλική, η Αγνή, ο Στέφανος, η Μαρία, ο Θοδωρής, ο Γιώργος και πολλά ακόμη μικρά παιδιά «σήκωσαν τα μανίκια» και άρχισαν να κουβαλούν πάνω από εξακόσια βιβλία από τον έναν όροφο στον άλλο. Μετά ζήτησαν να βοηθήσουν στο καθάρισμα, την τακτοποίηση και όλες τις προετοιμασίες για να γίνει πραγματικότητα η παιδική βιβλιοθήκη που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία δημοσιογράφων - εθελοντών.

«Στα περισσότερα χωριά δεν υπάρχουν βιβλιοθήκες. Είμαι ενθουσιασμένη για αυτό που έγινε στο δικό μας χωριό, γιατί τα παιδιά θα έχουν πολλά βιβλία για να διαβάσουν και θα γίνουν ακόμη καλύτεροι μαθητές στο σχολείο» λέει η Βασιλική, που από τον Σεπτέμβρη θα πηγαίνει στην έκτη δημοτικού. Η Μαρία είναι 12 χρονών και από το φθινόπωρο θα πηγαίνει στο Γυμνάσιο, στα Γρεβενά. Θα πρέπει δε να διανύει περίπου εξήντα χιλιόμετρα κάθε μέρα για να πηγαινοέρχεται στο σχολείο. «Θα έρχομαι όμως εδώ να διαβάζω γιατί ο χώρος είναι υπέροχος και θα έχει βέβαια ησυχία» λέει.

Και μπορεί η Κρανιά να μετρά περίπου τριάντα παιδιά κάθε ηλικίας στη διάρκεια του σχολικού έτους, όμως το καλοκαίρι οι μικροί επισκέπτες του τόπου ξεπερνούν τους 120, αφού διαμένουν στα σπίτια των παππούδων και των γιαγιάδων τους για όσο χρονικό διάστημα εργάζονται οι γονείς τους στα Γρεβενά και τις γύρω περιοχές.

Τα ποδοβολητά και τα γέλια των παιδιών τάραξαν την ηρεμία του χωριού με αφορμή τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης, καθώς το παλιό σχολείο πλημμύρισε από παιδικές φωνές που με ενθουσιασμό εισέβαλαν σε έναν εξαιρετικά διαμορφωμένο χώρο με περισσότερα από χίλια βιβλία, παιχνίδια, ηλεκτρονικό υπολογιστή με εκπαιδευτικό λογισμικό, ηλεκτρονικές και έντυπες εγκυκλοπαίδειες, αναγνωστήριο, χώρο δημιουργικής απασχόλησης, μαξιλάρες και χαμηλά τραπεζάκια στο πάτωμα, όμορφες πολυθρόνες και καναπέδες.

Η πρωτοβουλία της κίνησης ανήκει στο Δίκτυο Εθελοντών "Δημοσιογράφοι σε δράση - Journalists Acting", τα μέλη του οποίου προχώρησαν στη δημιουργία της βιβλιοθήκης με την υποστήριξη της δημοτικής αρχής Γρεβενών και με χορηγίες επιχειρήσεων, αλλά και δωρεές φορέων και ιδιωτών απευθείας προς τους δικαιούχους.

«Όταν βλέπεις τόσα πολλά παιδάκια μαζεμένα σε ένα ορεινό χωριό του Δήμου, στις ακρώρειες της Πίνδου, σε σημεία που δεν φανταζόσουν ότι μπορεί να δημιουργηθούν τέτοιες υποδομές, λες και γνωρίζεις ότι θα πιάσει τόπο αυτό που γίνεται» ανέφερε στα εγκαίνια ο δήμαρχος Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης. Η αντιδήμαρχος Γρεβενών, Βαρβάρα Τζημορώτα, που συντόνισε όλες τις προσπάθειες από πλευράς δημοτικής αρχής, δήλωσε ικανοποιημένη που εκδηλώνονται ακόμη και σήμερα πρωτοβουλίες εθελοντισμού και αλτρουισμού και σχολίασε ότι ο χώρος έχει πάρει πλέον ζωή. Για προσωπικό της όνειρο που γίνεται πραγματικότητα κάνει λόγο η Αναστασία Μπουζίκα που επέστρεψε μετά από χρόνια στο χωριό της και -λόγω βιωμάτων που άλλαξαν τη ζωή της- έβαλε στόχο να φτιάξει μια βιβλιοθήκη. Η ίδια δηλώνει διατεθειμένη να την κρατήσει ανοιχτή πάση θυσία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved