Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας: Βγάζουμε «κόκκινη κάρτα» στην εκμετάλλευση των παιδιών

Διεθνή εκστρατεία με στόχο «να μπει οριστικό τέλος στην εκμετάλλευση των παιδιών» ξεκινά από σήμερα, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, καθώς η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Ιουνίου.

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας: Βγάζουμε «κόκκινη κάρτα» στην εκμετάλλευση των παιδιών

Καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασία, με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και πιο συγκεκριμένα τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης παιδιών. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 1,2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ενός καλά οργανωμένου δικτύου, που έχει στήσει μια γέφυρα μεταφοράς παιδιών από τις αναπτυσσόμενες στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες.

Η 12η Ιουνίου είναι, επίσης, αφιερωμένη στα παιδιά της αφρικανικής ηπείρου, που στην πλειοψηφία τους εργάζονται από πολύ τρυφερές ηλικίες και κάτω από αντίξοες συνθήκες. Το 1999 οι περισσότερες χώρες - μέλη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας υπέγραψαν μια συμφωνία που υποχρέωνε όλες τις πλευρές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της παιδικής εργασίας. Έως σήμερα, όμως, τα αποτελέσματα αυτής της συμφωνίας δεν έχουν γίνει ορατά.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, ένα στα έξι παιδιά του πλανήτη εργάζεται σε κάποιο περιβάλλον που βλάπτει την ψυχική και σωματική του υγεία. 73 εκατομμύρια από τα εργαζόμενα παιδιά είναι ηλικίας κάτω των δέκα ετών και κάθε χρόνο τουλάχιστον 22 χιλιάδες από αυτά σκοτώνονται σε εργατικά ατυχήματα.

Περίπου 171 εκατομμύρια παιδιά στον πλανήτη εργάζονται σε ορυχεία, λατομεία και άλλους επικίνδυνους χώρους δουλειάς ή με επικίνδυνα υλικά, όπως χημικά, εντομοκτόνα ή βαρύ μηχανικό εξοπλισμό, αναφέρει έκθεση της UNICEF. Περιλαμβάνονται στα κατ' εκτίμηση 246 εκατομμύρια εργαζόμενα παιδιά, κάτω των 18 ετών, τα οποία κανονικά θα έπρεπε να μορφώνονται στις σχολικές αίθουσες, αποκτώντας εφόδια για μια καλύτερη ζωή.

Παιδιά ακόμη και πέντε ετών δουλεύουν εξοντωτικά ωράρια, εξορύσσοντας βράχια, χρυσάφι, διαμάντια και πολύτιμα μέταλλα στην Αφρική, στην Ασία και τη Νότια Αμερική, διατρέχοντας μόνιμο κίνδυνο να πεθάνουν λόγω εργατικού ατυχήματος, να τραυματισθούν ή να μετατραπούν σε χρονίως ασθενή.

Η Unicef ξεκίνησε κοινή προσπάθεια με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας σε φτωχές χώρες του πλανήτη, με στόχο τον τερματισμό της εργασίας παιδιών σε ορυχεία και λατομεία και την εγγραφή τους σε σχολεία.

Ελλάδα και παιδική εργασία
Στην Ελλάδα, περί τα 50.000 ανήλικα παιδιά δουλεύουν σε μαγαζιά, βιοτεχνίες, εργοστάσια, αγροτικές εργασίες, ενώ κάθε χρόνο 10.000 παιδιά εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση και χάνουν το δικαίωμά τους σ' ένα μέλλον ίσων ευκαιριών.

Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ αναφέρει ότι: «Χιλιάδες είναι τα παιδιά στρατιώτες, διακινητές ναρκωτικών και θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Μπορεί στη χώρα μας μην υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την πραγματική παιδική εργασία, οι εκτιμήσεις όμως κάνουν λόγο για περίπου 100.000 ανήλικους εργαζόμενους.

Η φτώχεια και η εξαθλίωση που βιώνουν οι ελληνικές οικογένειες λόγω της οικονομικής κρίσης εντείνει το πρόβλημα και φέρνει για ακόμη μια φορά στην επιφάνεια την έλλειψη κοινωνικής προστασίας. Απαιτούνται λοιπόν εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία της ελληνικής οικογένειας και κατ΄επέκταση των ανήλικων μελών της.

Είναι επιτακτική ανάγκη να μειωθεί η σχολική διαρροή, να εξαλειφθεί η επαιτεία και η εργασία παιδιών στο δρόμο, να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και η παρεμβατικότητα των κοινωνικών υπηρεσιών, να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με τις διεθνείς συμβάσεις.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας υλοποιώντας διεθνές πρόγραμμα για την εξάλειψη της παιδικής εργασίας παρέχει τεχνική βοήθεια για τη βελτίωση της γνώσης στο συγκεκριμένο ζήτημα και την ενίσχυση του παγκόσμιου κινήματος, μέσα από διεθνείς συμπράξεις, συνεργασίες και υποστηρικτικές δράσεις».

Μην δίνετε χρήματα στα παιδιά που επαιτούν, δώστε μόνο την προσοχή σας προτρέπουν ΜΚΟ!

«Μην τους δίνετε χρήματα, δώστε τους την προσοχή σας» προτρέπουν τον κόσμο, με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παιδικής Εργασίας, μη κυβερνητικές οργανώσεις, τονίζοντας ότι όταν δίνουμε χρήματα, συντηρούμε το φαινόμενο. Είναι ενδεικτικό ότι κατά το 2013, στη Θεσσαλονίκη, εντοπίστηκαν παραπάνω από 400 παιδιά στο δρόμο ζητιανεύοντας μόνα ή με συνοδεία, πουλώντας χαρτομάντιλα, παίζοντας μουσικά όργανα, μαζεύοντας παλιά σίδερα και ρούχα από τα σκουπίδια και τέλος καθαρίζοντας τζάμια αυτοκινήτων στα φανάρια.

«Τα παιδιά αυτά εργάζονται συνεχώς από 6 έως και 12 ώρες την ημέρα για να καταφέρουν να μαζέψουν το «μεροκάματο» που τους ζητάνε οι κηδεμόνες. Όταν μάλιστα έρχονται στις εκδηλώσεις μας, κοιτάνε μονίμως το ρολόι γιατί δεν θέλουν να χάσουν χρόνο από την εργασία τους ενώ είναι πιο χαλαρά όταν έχουν ήδη βγάλει χρήματα» εξηγεί η Μόνικα Πρίφτι από την ομάδα κοινωνικής εργασίας στο δρόμο της «Άρσις».

Δίνοντας συμβουλές σε όσους ευαισθητοποιούνται βλέποντας τα παιδιά στο δρόμο, σημειώνει ότι σε περίπτωση εντοπισμού κάποιου ανήλικου, πρέπει να ενημερώνονται υπηρεσίες που ασχολούνται με το θέμα όπως η εισαγγελία ανηλίκων, η «Άρσις» (2310227311) ή η «PRAKSIS» (2310556145).

«Εάν κάποιος θέλει να βοηθήσει, μπορεί να προσφέρει τρόφιμα, ειδικά τώρα το καλοκαίρι νερό και καπέλα, γάντια, ρούχα, παιχνίδια και σχολικά, όχι όμως να δώσει χρήματα» δηλώνει κατηγορηματικά η κ. Πρίφτι.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved