Το παιδί μου δαγκώνει! Τι μπορώ να κάνω;

Πολλές μαμάδες που βλέπουν το παιδί τους να δαγκώνει, προβληματίζονται.

Το παιδί μου δαγκώνει! Τι μπορώ να κάνω;

Εάν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, θέλουμε να σας πούμε, να μην ανησυχείτε! Όσο απίστευτο κι αν σας φαίνεται, 1 στα 3 παιδιά, δαγκώνει, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Όσο δυσάρεστο κι αν είναι για εσάς, αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι αυτή η συνήθεια, είναι κομμάτι της ανάπτυξής του. Για παράδειγμα, όταν είναι πολύ μωρό, και θυμώνει ή νευριάζει με κάτι, αμέσως αντιδρά επιθετικά με αυτόν τον τρόπο.

Αρκετοί γονείς αναρωτιούνται γιατί το παιδί τους δαγκώνει; Σύμφωνα με τους παιδιάτρους, υπάρχουν δύο βασικές αιτίες.

• Μιμείται συμπεριφορές που βλέπει στο στενό περιβάλλον.
• Επειδή δεν μπορεί να μιλήσει καλά και να εκφράσει τα συναισθήματά του, θέλει να αντιδράσει με αυτόν τον τρόπο, εδώ και τώρα.

Εσείς από τη μεριά σας, για να βοηθήσετε το παιδί σας να αποχωριστεί σιγά σιγά την «κακή» αυτή συνήθεια, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

• Θα πρέπει να του πείτε με απόλυτη σοβαρότητα, ότι αν συνεχίσει να το κάνει, θα έχει συνέπειες. Και φυσικά δεν εννοούμε να του φωνάξετε δυνατά. Θα του εξηγήσετε ότι δεν θα παίξει το αγαπημένο του παιχνίδι ή δε θα βγείτε έξω για βόλτα.
• Μην κάνετε το λάθος να του πείτε: «Αν το ξανακάνεις, δε θα σε αγαπάω άλλο».
• Φροντίσετε όσο μπορείτε να μην έχετε εσείς επιθετική συμπεριφορά. Τα παιδιά μιμούνται τους μεγάλους.
• Ρωτήστε το με ηρεμία, τι είναι αυτό που του προκαλεί αυτήν την επιθετική συμπεριφορά. Στην συνέχεια θα του εξηγήσετε ότι είναι άσχημο να προκαλεί σε κάποιον άνθρωπο πόνο.

Σε περίπτωση που το παιδί συνεχίσει και το κάνει αρκετές φορές, καλό είναι να απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιον ειδικό.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved