Στράτος Μοσκοφίδης: Ο μαθητής γυμνασίου που βραβεύθηκε σε παγκόσμιο διαγωνισμό ποίησης

Παγκόσμιος Διαγωνισμός ποίησης στην Ιταλία που είχε έντονο το ελληνικό στοιχείο. Το 4ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας απέσπασε το πρώτο βραβείο, συμμετέχοντας με ατομικά και ομαδικά έργα μαθητών του!

Στράτος Μοσκοφίδης: Ο μαθητής γυμνασίου που βραβεύθηκε σε παγκόσμιο διαγωνισμό ποίησης

Λίγο μετά τη βράβευση της Τεργέστης, ένας από τους διακριθέντες, ο Στράτος Μοσκοφίδης, περιγράφει πώς βίωσε αυτή την μοναδική εμπειρία. «Μας είπαν ότι θα πάρουμε μέρος στο διαγωνισμό στα μέσα του Νοέμβρη, όταν ξαφνικά μας έκαναν την πρόταση στην προσευχή για να συμμετέχουμε οι ενδιαφερόμενοι. Το θέμα ήταν "εγώ κι εσύ" και μπορούσαμε να το ερμηνεύσουμε με κάθε τρόπο. Είχαμε περιορισμό μόνο στους στίχους , έπρεπε να γράψουμε έως 50 στίχους το μέγιστο. Πήραμε συμμέτοχη 50 άτομα συνολικά, άλλοι ατομικά και άλλοι ομαδικά, κερδίζοντας όλοι μαζί σαν σχολειό. Ένα πρωί ο διευθυντής μας ανακοίνωσε τη νίκη στην πρωινή ενημέρωση και επικράτησε πανικός»!

«Στη συνέχεια ήμουν στην αποστολή που ταξίδεψε Τεργέστη. Φοβερή εμπειρία. Ξεκινήσαμε από τη Θεσσαλονίκη και φτάσαμε αρκετά αργά στην Ιταλία. Ήμασταν τα τιμώμενα πρόσωπα σε μία μεγάλη βράβευση. Το έπαθλο ήταν μια πλακέτα που ανέφερε την νίκη μας και ένα χρηματικό έπαθλο, το όποιο δόθηκε μετά από κοινή απόφαση στον σύλλογο παιδιών με ειδικές ανάγκες Πτολεμαΐδας», αναφέρει ο Στράτος.

Τι ήταν, όμως, αυτό που έκανε ξεχωριστό το ποίημά του; «Δεν θα έλεγα ότι έχει κάποιο συγκεκριμένο θέμα και τύπο, αντίθετα υπάρχουν πολλά διαφορετικά νοήματα μέσα σε αυτό. Μου πήρε τέσσερις με πέντε ημέρες για να το γράψω χωρίς να έχω κάποια συγκεκριμένη έμπνευση, εκτός ίσως από μερικά βιβλία η σειρές που βλέπω. Οι περισσότεροι καθηγητές που το διάβασαν μου είπαν ότι ήταν παρά πολύ ωραίο. Δεν είχα ασχοληθεί με την ποίηση τόσο πολύ, αλλά με το γράψιμο περνούσα την ώρα μου γράφοντας διαφορές ιστορίες. Αυτός ο διαγωνισμός μου έδωσε την αφορμή να γράψω ένα ποίημα και είπα "γιατί όχι"; Πριν από λίγες ημέρες έστειλα τη συμμετοχή μου και σε έναν άλλο πανελλαδικό διαγωνισμό και περιμένω τα αποτελέσματα. Το "μικρόβιο" μπήκε για τα καλά μέσα μου».

Λατρεύει τον Σέρλοκ Χολμς. Τον αναφέρει σε κάθε του κουβέντα. Όταν μεγαλώσει, λέει, θέλει να προσπαθήσει να βλέπει τον κόσμο πίσω από τα προφανή. Αυτό κάνει και ο αγαπημένος του ντετέκτιβ. Το πρόσωπό του φωτίζεται όταν μιλάει για τον διάσημο ντετέκτιβ. «Το κύριο χαρακτηριστικό του που λατρεύω είναι το πώς καταφέρνει να λύσει τους πιο απίθανους γρίφους, κρατώντας πάντα το ίδιο ψυχρό ύφος και διατηρώντας την αγάπη και τη συμπόνια για τους κοντινούς του. Μου αρέσει η ψυχραιμία που διατηρεί και η κυνικότητα μερικές φορές που έχει στις πιο απίθανες καταστάσεις. Θα ήθελα να μπορώ να φτάσω τον ίδιο τρόπο προσέγγισης των πραγμάτων».

Συγχαρητήρια στον Στράτο και σε όλα τα βραβευμένα παιδιά του 4ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας!

Πηγή: LIFO

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved