Παιγνιοθεραπεία. Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Όλα τα παιδιά αγαπούν το παιχνίδι. Από αυτό μπορούν να μάθουν πολλά πράγματα τα οποία θα τους χρειαστούν μελλοντικά.

Παιγνιοθεραπεία. Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Το παιχνίδι όμως εκτός από την ψυχαγωγία που προσφέρει σε ένα παιδί έχει ακόμη έναν σημαντικό ρόλο. Μπορεί να γίνει μέσο θεραπείας.

Η παιγνιοθεραπεία είναι μία δυναμική διαδικασία κατά την οποία το παιδί μπορεί να εξερευνήσει με τους δικούς του εκφραστικούς τρόπους, τα ζητήματα του παρελθόντος αλλά και του παρόντος που επηρεάζουν τη ζωή του, έμμεσα κι άμεσα.

Πώς όμως το παιχνίδι γίνεται θεραπευτικό μέσο; Καταρχήν στο σημείο αυτό θα πρέπει να διαχωρίσουμε το παιχνίδι που κάνει το παιδί μόνο του ή με τους φίλους του, με το παιχνίδι που κάνει με τον ειδικό θεραπευτή. Το τελευταίο έχει έναν σκοπό. Ο παιγνιοθεραπευτής μπορεί να διευκολύνει το παιχνίδι του παιδιού, καθώς του δίνει τη δυνατότητα να μπει σε ρόλους και να διερευνήσει εναλλακτικές λύσεις.

Αυτό που πρέπει να κατανοήσουν οι γονείς είναι ότι η παιγνιοθεραπεία είναι επικεντρωμένη στο παιδί κάνοντας το παιχνίδι βασικό μέσο επικοινωνίας. Τις ώρες που το παιδί παίζει, δημιουργεί ταυτόχρονα ένα ασφαλές περιβάλλον που έχει τη δυνατότητα να παίξει κάτι δύσκολο κι επικίνδυνο, χωρίς στην πραγματικότητα να κινδυνεύει. Ό,τι δυσάρεστο κληθεί να παίξει, δεν θα έχει επιπτώσεις στην πραγματική του ζωή.

Η μέθοδος αυτή, εφαρμόζεται στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία παιδιών προσχολικής, σχολικής και πρώτης εφηβικής ηλικίας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved