Πότε πρέπει να δίνω αντιπυρετικό στο παιδί μου;

Το παιδί μου ανέβασε πυρετό. Τι να κάνω; Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι, χωρίς καν να του βάλουμε θερμόμετρο, να του δώσουμε αντιπυρετικό.

Πότε πρέπει να δίνω αντιπυρετικό στο παιδί μου;

Λάθος! Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι πυρετός στα παιδιά είναι η άνοδος της θερμοκρασίας άνω των 38ο C κι όχι τα δέκατα.

Πότε όμως δίνουμε το αντιπυρετικό; Σύμφωνα με τους γιατρούς, αυτό δίνεται όταν ο πυρετός φτάσει 39ο C, ή όταν το παιδάκι αισθάνεται πολύ καταβεβλημένο. Αν όμως παρά τον πυρετό, είναι ευδιάθετο κι έχει όρεξη για φαγητό, καλό είναι να το αποφύγουμε.

Όσο για τις δόσεις που θα πρέπει να του δίνουμε; Αυτό θα το κρίνει οικογενειακός σας γιατρός. Μην ξεχνάτε ότι τα αντιπυρετικά μπορεί να είναι «αθώα», δεν παύει όμως να είναι και φάρμακα.

Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι κι αυτά, η δοσολογία είναι ανάλογη με την ηλικία και το σωματικό βάρος του παιδιού. Πολλές μητέρες αναρωτιούνται για το πόσο συχνά μπορούν να τα δίνουν στα παιδιά τους. Αρμόδιος για να δώσει μία τέτοια απάντηση είναι μόνο ο παιδίατρος. Ωστόσο ως γενική αρχή, ισχύει ότι ο ελάχιστος χρόνος επαναχορήγησης της παρακεταμόλης είναι οι 4 ώρες, ενώ των άλλων ουσιών είναι οι 6.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved