Τεστ ευφυΐας: Είναι το παιδί σας ένας μικρός Αϊνστάιν;

Θέλετε να δείτε αν το αγγελούδι σας είναι ένας μικρός Αϊνσταϊν; Τότε σας βρήκαμε το κατάλληλο τεστ ευφυΐας για παιδιά από πέντε έως έντεκα ετών.

Τεστ ευφυΐας: Είναι το παιδί σας ένας μικρός Αϊνστάιν;

Τρόπος διεξαγωγής του τεστ

Το τεστ αποτελείται από 30 σειρές σχημάτων, κάθε μία από τις οποίες έχει ένα κενό τετράγωνο. Θα ζητήσετε από το παιδί να συμπληρώσει το τετράγωνο αυτό ζωγραφίζοντας το σχήμα πού κατά τη γνώμη του ταιριάζει σε κάθε περίπτωση. Για να το βοηθήσετε να καταλάβει καλύτερα, μπορείτε να συμπληρώσετε το πρώτο σχήμα εσείς. Στις επόμενες δοκιμασίες όμως απαγορεύεται να το βοηθήσετε ή να του λέτε αν η απάντηση πού έδωσε είναι σωστή ή λανθασμένη. Δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός για την ολοκλήρωση του τεστ, αλλά αν το παιδί «κολλήσει» για αρκετά λεπτά στην ίδια δοκιμασία, μπορείτε να του πείτε να συνεχίσει στην επόμενη.

Η κάθε δοκιμασία είναι δυσκολότερη από την προηγούμενη. Όταν το παιδί αρχίσει να συναντά δυσκολίες, θα πρέπει να του τονίσετε ότι στην πραγματικότητα οι δοκιμασίες αυτές είναι για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. Αν το παιδί αποτύχει σε πέντε συνεχόμενες δοκιμασίες, θα πρέπει να τερματίσετε την εξέταση, αποφεύγοντας με κάθε τρόπο να του δημιουργήσετε αίσθημα ανεπάρκειας.
Οι σωστές απαντήσεις, καθώς και ο τρόπος βαθμολόγησης αναφέρονται στο τέλος της σελίδας.

test1
test2
test3
test4
test5

Οι σωστές απαντήσεις του τεστ:

test6

Η κάθε σωστή απάντηση βαθμολογείται με ένα βαθμό. Από τον παρακάτω πίνακα μπορείτε να βρείτε την αντιστοιχία πού υπάρχει ανάμεσα στη βαθμολογία που σημείωσε το παιδί, την ηλικία του και το Ι.Q. πού μετράει αυτό το τεστ.

Αξιολόγηση των αποτελεσμάτων
Παρακάτω αναφέρονται ορισμένα «συμβατικά» επίπεδα ευφυΐας, σε συσχέτιση με το γενικό I.Q. ενός παιδιού.

test7

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η διάγνωση της πνευματικής καθυστέρησης δεν μπορεί να στηριχθεί μόνο στα αποτελέσματα ενός I.Q. τεστ και ειδικότερα όταν πρόκειται για παιδιά.

Το τεστ αυτό δεν είναι ένα πλήρες I.Q. τεστ. Ελέγχει μόνο ορισμένα στοιχεία νοημοσύνης και η προγνωστική του αξία είναι οπωσδήποτε περιορισμένη. Όσο μικρότερη άλλωστε είναι η ηλικία του παιδιού, τόσο λιγότερο αξιόπιστα είναι τα αποτελέσματα κάθε I.Q. τεστ.

Θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι τα αποτελέσματα της παρακάτω δοκιμασίας δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να επηρεάσουν τη συμπεριφορά σας προς το παιδί. Στην περίπτωση που η βαθμολογία του είναι πολύ χαμηλότερη από το μέσο όρο, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ψυχολόγο παιδιών, πού θα ελέγξει την ευφυΐα του παιδιού σας με πιο αντικειμενικό τρόπο και κάτω από καλύτερα ελεγχόμενες συνθήκες.

πηγή: paroutsas.jmc.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved