Ερευνα: Ανεπανόρθωτες ζημιές προκαλούνται στις αρτηρίες των παιδιών από το παθητικό κάπνισμα

Ερευνα: Ανεπανόρθωτες ζημιές προκαλούνται στις αρτηρίες των παιδιών από το παθητικό κάπνισμα

Το παθητικό κάπνισμα, έχει διαπιστωθεί από πολλές έρευνες πως μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές τόσο στον οργανισμό ων παιδιών όσο και των μεγάλων.

Ερευνα: Ανεπανόρθωτες ζημιές προκαλούνται στις αρτηρίες των παιδιών από το παθητικό κάπνισμα

Μια νέα μεγάλη αυστραλο-φινλανδική επιστημονική έρευνα, έρχεται για να αποδείξει άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα που προκαλεί στον οργανισμό των παιδιών.

Η έκθεση τους στο παθητικό κάπνισμα προκαλεί μη αναστρέψιμη ζημιά στις αρτηρίες τους, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό αργότερα στη ζωή τους.

Οι ερευνητές κατέγραψαν μέσω ερωτηματολογίων τις συνήθειες των γονέων σε σχέση με το κάπνισμα και επίσης μέσω υπερήχων μέτρησαν το πάχος των αρτηριών των παιδιών κατά την ενηλικίωσή τους.

Η μελέτη -η πρώτη που παρακολούθησε τις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος από την παιδική ηλικία έως την ενηλικίωση- δείχνει ότι οι γονείς πρέπει να αποφεύγουν να καπνίζουν μπροστά στα παιδιά τους, π.χ. όταν κάθονται όλοι μαζί για να δουν τηλεόραση ή μέσα στο αυτοκίνητο. Όταν και οι δύο γονείς καπνίζουν κοντά στο παιδί τους, προσθέτουν κατά μέσο όρο 3,3 χρόνια στην ηλικία των αρτηριών του, οι οποίες έτσι είναι σαν να γερνάνε πρόωρα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρα Σίνα Γκολ του πανεπιστημίου της Τασμανίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό καρδιολογικό περιοδικό «European Heart Journal», σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησαν από το 1980 σχεδόν 3.800 παιδιά ηλικίας τριών έως 18 ετών, έως ότου όλα ενηλικιωθούν.

Οι ερευνητές κατέγραψαν μέσω ερωτηματολογίων τις συνήθειες των γονέων σε σχέση με το κάπνισμα και επίσης μέσω υπερήχων μέτρησαν το πάχος των αρτηριών των παιδιών κατά την ενηλικίωσή τους. Όπως διαπιστώθηκε, η βασική αρτηρία της καρωτίδας ήταν κατά μέσο όρο 0,015 χιλιοστά πιο παχιά σε όσους νέους είχαν κατά την παιδική και εφηβική ηλικία τους εκτεθεί στο παθητικό κάπνισμα και των δύο γονέων καπνιστών, σε σχέση με τις περιπτώσεις των νέων, των οποίων κανένας γονέας δεν κάπνιζε (τουλάχιστον στον ίδιο χώρο με το παιδί). Η αύξηση του πάχους των αρτηριών συνδέεται με μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο για τους ενηλίκους.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα κατά την παιδική ηλικία προκαλεί μια άμεση και μη αναστρέψιμη βλάβη στη δομή των αρτηριών. Οι γονείς και όσοι σκέφτονται να αποκτήσουν παιδί, θα πρέπει να κόψουν το κάπνισμα. Όχι μόνο θα κάνουν καλό στη δική τους υγεία, αλλά επίσης θα προστατέψουν την υγεία των παιδιών τους στο μέλλον», δήλωσε η δρ Γκολ.

Επίσης η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι έχουν γονείς που καπνίζουν και οι δύο, είναι πιθανότερο να γίνουν και οι ίδιοι καπνιστές, αλλά και υπέρβαροι, σε σχέση με όσους δεν έχουν γονείς καπνιστές.

Από την άλλη, αν μόνο ο ένας γονέας κάπνιζε, δεν φάνηκε να υπάρχει κάποια αισθητή επίπτωση στις αρτηρίες των παιδιών. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι όταν καπνίζει μόνο ο ένας γονέας, είναι πιο εύκολο να βγει έξω για να καπνίσει ή να απομονωθεί σε κάποιον άλλο χώρο, γεγονός που προστατεύει τα παιδιά σε σημαντικό βαθμό από το παθητικό κάπνισμα. Όταν όμως καπνίζουν και οι δύο γονείς, τότε είναι δύσκολο για τα παιδιά να προστατευθούν από μια τέτοια οικογενειακή συνήθεια.

Οι ερευνητές επεσήμαναν πως αν και καταγράφεται μια τάση μείωσης του παθητικού καπνίσματος διεθνώς, αυτή αφορά κυρίως στις οικογένειες υψηλότερου εισοδήματος, πράγμα που διευρύνει τις κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες, όσον αφορά το πρόβλημα του παθητικού καπνίσματος. Οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη να απαγορευθεί το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους και στα αυτοκίνητα, διότι αποτελεί ζήτημα δημόσιας υγείας. Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία έχουν ήδη απαγορεύσει το κάπνισμα μέσα σε αυτοκίνητα με παιδιά, ενώ η Βρετανία ανακοίνωσε ότι σύντομα θα κάνει το ίδιο.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο καπνός μπορεί να μείνει μέσα σε ένα κλειστό χώρο έως δυόμιση ώρες, ακόμα και με ανοιχτά παράθυρα. Το παθητικό κάπνισμα έχει ως συνέπεια ο παθητικός καπνιστής να εισπνέει στον οργανισμό του πάνω από 4.000 χημικές ουσίες, από τις οποίες τουλάχιστον 250 είναι επιβλαβείς και πάνω από 50 είναι καρκινογόνες. Τα μικρά παιδιά που είναι παθητικοί καπνιστές, εκτός από τον αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, κινδυνεύουν περισσότερο από άσθμα, κρυολογήματα, λοιμώξεις των αφτιών κ.α.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους χρόνιους καπνιστές είναι ο καρκίνος των πνευμόνων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το ενεργητικό κάπνισμα σκοτώνει περίπου 6 εκατ. ανθρώπους το χρόνο και το παθητικό κάπνισμα άλλους 600.000. Εκτιμάται ότι περίπου τέσσερα στα δέκα παιδιά (ποσοστό 40%) διεθνώς εκτίθεται τακτικά στο παθητικό κάπνισμα στο σπίτι τους και σχεδόν το ένα τρίτο των συνολικών θανάτων λόγω παθητικού καπνίσματος αφορούν παιδιά.

119.99 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
LEGO Harry Potter Hogwarts Clock Tower (75948)
109.99 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
LEGO Creator Volkswagen Beetle (10252)
11.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο Λοττο αντικείμενα σπιτιού
19.95 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο 'Μπλα μπλα μπλα'
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Podcast: Η υγεία της νέας μητέρας και ο ύπνος

Podcast: Η υγεία της νέας μητέρας και ο ύπνος

Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
«Μαμά σημαίνει...»

«Μαμά σημαίνει...»

Μαμάδες περιγράφουν τι είναι η μητρότητα για αυτές κι εμείς ταυτιζόμαστε μαζί…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Μανά, Μητέρα, Μαμά - Η Γυναίκα με τους πολλαπλούς ρόλους στην ζωή της

Μανά, Μητέρα, Μαμά - Η Γυναίκα με τους πολλαπλούς ρόλους στην ζωή της

Μπορεί να νοιώθει ευτυχισμένη;
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Ελένη Μενεγάκη: Δείτε αδημοσίευτες φώτο με αφορμή τη γιορτή της Μητέρας

Ελένη Μενεγάκη: Δείτε αδημοσίευτες φώτο με αφορμή τη γιορτή της Μητέρας

H Ελένη Μενεγακή, δείχνει αδημοσίευτες φωτογραφίες δικές της, των παιδιών της και…
Διάβασε τη συνέχεια
BEST OF NETWORK
Lockdown: Στον δρόμο προς την Ελευθερία - Το χρονοδιάγραμμα της άρσης των μέτρων και τα δεδομένα
Γηροκομείο στα Χανιά: Πληθαίνουν οι καταγγελίες συγγενών - Προσφεύγουν στον Άρειο Πάγο
Παράταση του καθολικού lockdown στην Κάλυμνο – Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας
Κορονοϊός: Συγκλονίζει η γυναίκα που νοσηλεύτηκε στο Αττικόν - «Γέννησα διασωληνωμένη» (vid)
Self Test: Πότε και πώς θα τα κάνουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα - Τι ισχύει από Δευτέρα
Νέα Σμύρνη: Τρόμος από τα επεισόδια πριν και μετά τον αγώνα Πανιώνιος - Ηλιούπολη
Χανιά: Κινδύνεψε 21χρονος σε παραλία - Σωτήρια η επέμβαση των ναυαγοσωστών
Μυτιλήνη: Το απόλυτο κορονοπάρτι έκπληξη δίπλα στο τμήμα με μουσική, παράγοντες και υγειονομικούς
Survivor: Έσκασε η «βόμβα» - «Ποιος παίκτης ζήτησε να αποχωρήσει οικειοθελώς» (vid)
Τρίκαλα: Δέος! Η μεγαλύτερη ελληνική σημαία στον κόσμο υψώθηκε στη λίμνη Πλαστήρα (vid)
Κορονοϊός - Μεσολόγγι: Πού οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων - Τι λέει στο Newsbomb.gr o δήμαρχος
Τουρκία: «Σκούρα» τα πράγματα για τον Ερντογάν - Ολομέτωπη επίθεση από Κιλιντσάρογλου
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

©2012-2021 Mothersblog.gr - All rights reserved