Πώς καθαρίζουμε σωστά τον αφαλό σε νεογέννητο;

Πολλές νέες μητέρες κατά την επιστροφή τους στο σπίτι μετά τον τοκετό, έχουν πολλές απορίες, τόσο για το θηλασμό, όσο και για πρακτικά θέματα που αφορούν στην υγιεινή του παιδιού τους.

Πώς καθαρίζουμε σωστά τον αφαλό σε νεογέννητο;

Ένα από αυτά είναι ο καθαρισμός του αφαλού. Είναι μία διαδικασία την οποία δεν γνωρίζουν οι νέες μητέρες, κάτι βέβαια που είναι απολύτως λογικό.

Αυτό που πρέπει να έχετε στο νου είναι ότι ο αφαλός θα πρέπει να καθαρίζεται πολύ καλά μιας και σε εκείνο το σημείο μπορούν να μαζευτούν μικρόβια τα οποία ενδεχομένως να προκαλέσουν ζημιά στον οργανισμό.

Ο γιατρός σας μόλις ξεπροβάλλει το κεφαλάκι του μωρού και κόψει τον ομφάλιο λώρο, θα βάλει αμέσως ένα πλαστικό μανταλάκι για να μην τρέχει αίμα. Στην αρχή ο αφαλός είναι υγρός και στην συνέχεια θα αρχίσει να μαυρίζει. Αφού περάσουν οι 3-5 μέρες και πέσει το μανταλάκι, στις επόμενες 15 ημέρες θα πέσει και το ξερό κολόβωμα.

Όλο αυτό το διάστημα εσείς θα πρέπει να είστε από πάνω και να μην παραμελήσετε ούτε λεπτό το συγκεκριμένο σημείο, καθώς απαιτείται ειδική περιποίηση.

• Την πάνα θα πρέπει να την διπλώνετε κάτω από τον αφαλό, ώστε η περιοχή να αερίζεται.
• Θα προμηθευτείτε γάζες από φαρμακείο και με λευκό οινόπνευμα, θα καθαρίζετε τον αφαλό, πάνω και γύρω γύρω, ειδικά κάτω από το κολόβωμα.
• Η συχνότητα με την οποία θα κάνετε την διαδικασία αυτή, εξαρτάται από την αλλαγή πάνας. Δηλαδή περίπου κάθε 3-4 ώρες.
• Όταν κάνετε μπάνιο το μωρό σας, καλό είναι να αποφεύγεται να βρέχετε την περιοχή αυτή. Αμέσως μετά μην ξεχνάτε να βάλετε οινόπνευμα.
• Σε περίπτωση που το κολόβωμα δεν πέσει μέσα στις 15 ημέρες και το σημείο μυρίζει άσχημα, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved