Γιατί δεν είναι όλα τα μωρά όμορφα όταν γεννιούνται;

Παίζει ρόλο αν το μωρό γεννηθεί με καισαρική ή με φυσικό τοκετό; 

Γιατί δεν είναι όλα τα μωρά όμορφα όταν γεννιούνται;

Μαμά κρατά στην αγκαλιά της το μωρό της αμέσως μετά τη γέννα.

Bigstock

Κατά τους εννέα μήνες της κύησης, οι γονείς προετοιμάζονται με αγωνία να υποδεχτούν το νέο μέλος της οικογένειάς τους.

Συχνά όμως μετά τον τοκετό , πέρα από την απέραντη χαρά και ευτυχία που πήγαν όλα καλά, νιώθουν και έκπληξη όταν αντικρίζουν το μωρό τους καθώς δεν είναι όπως το περίμεναν: το κεφαλάκι του είναι πιεσμένο, έχει πεταχτά αυτιά ή τα ρουθούνια είναι δυσανάλογα μεγάλα με το μέγεθός του.

Είναι τα νεογέννητα μωρά άσχημα;

Φυσικά και όχι! Απλά, πολλά μωρά έχουν σημάδια λόγω της γέννας, είναι μοβ, ζαρωμένα, με ελαφρώς μακρόστενο κεφάλι και χλωμά, κρύα χέρια.

Αυτά τα χαρακτηριστικά αντικατοπτρίζουν τις συνθήκες ζωής μέσα στη μήτρα (όπου, για παράδειγμα, το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα ήταν χαμηλότερο) αλλά και τον τρόπο γέννησης ( συνήθως τα μωρά που γεννήθηκαν με καισαρική δεν έχουν αυτή την εμφάνιση).

Μέσα σε λίγες μόνο μέρες, αυτά τα σημάδια θα εξαφανιστούν και το μωρό σας θα είναι όμορφο και ροδαλό.

Σημάδια νεογέννητων

Lanugo στα νεογνά

Πολλά νεογέννητα όταν γεννιούνται είναι αρκετά τριχωτά και οι τριχούλες δεν είναι μόνο στο κεφάλι αλλά και σε διάφορα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου και του προσώπου.Όταν ακόμη το μωρό είναι στη μήτρα και περνάει από όλα τα αναπτυξιακά στάδια, στο τέλος του πρώτου τριμήνου εμφανίζονται οι πρώτες τρίχες οι οποίες καλύπτουν όλο το σώμα. Οι τρίχες αυτές είναι πολύ λεπτές, άχρωμες και είναι το πρώτο προϊόν των τριχοθυλακίων. Αυτό είναι και το λεγόμενο lanugo. Το lanugo προστατεύει το έμβρυο από τη συνεχή έκθεση στο αμνιακό υγρό και συνήθως εξαφανίζεται μέχρι την 28η εβδομάδα κύησης. Ωστόσο, κάποια μωρά μόλις το 3%, γεννιούνται με αυτό χωρίς ωστόσο να συνεπάγεται ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

mwro-gratzounaei-prosopo.jpg

Νεογέννητο μωρό

Bigstock

Vernix caseosa

Η Vernix Caseosa που προκαλεί θαυμασμό ή απέχθεια, ανάλογα με τις γνώσεις που έχει κανείς για αυτή την ουσία, είναι η μυστηριώδης κρεμώδης ουσία που πολλά μωρά έχουν τουλάχιστον μία μικρή στρώση, σαν βούτυρο θα λέγαμε, πίσω από τα αυτάκι τους κατά τη γέννησή τους.

Η ουσία αποτελείται κυρίως από νεκρά κύτταρα του δέρματος και του φυσικού λίπους του εμβρύου, η οποία μοιάζει σαν χνούδι στα νεογνά που έχουν σε όλο το σώμα τους ενώ η μεγαλύτερη συγκέντρωσή του παρουσιάζεται στις 38 με 40 εβδομάδες και μετά εξαφανίζεται από μόνη της.

Πρόσωπο νεογνών

Το πρόσωπο ενός νεογέννητου φαίνεται συχνά πρησμένο ως αποτέλεσμα της συσσώρευσης υγρών και του κολπικού τοκετού. Επίσης, μπορεί να έχει πεταχτά αυτιά, περίεργη μυτούλα ή κατακόκκινα μάτια.

Συμπερασματικά, τα αρχικά χαρακτηριστικά του νεογέννητου δεν πρέπει να σας ανησυχούν καθώς είναι προσωρινά. Το μωρό σας θα αλλάζει μέρα με τη μέρα και εσείς δεν θα χορταίνετε να το βλέπετε και να το φροντίζετε.

Με πληροφορίες από το youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved