2022: Ανά 36 ώρες ένα παιδί εξαφανιζόταν

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει αναπτύξει πλήθος δράσεων αντιμετώπισης και πρόληψης της εξαφάνισης, οι οποίες περιλαμβάνουν άμεση αντιμετώπιση, έρευνα, κατάρτιση, συνηγορία και ευαισθητοποίηση

2022: Ανά 36 ώρες ένα παιδί εξαφανιζόταν
Χαμόγελο του Παιδιού

Η φράση «Ένα Παιδί Εξαφανίστηκε» θα πρέπει πάντα να συνοδεύεται και από τη φράση «Ένα Παιδί Είναι σε Πιθανό Κίνδυνο», καθώς τα παιδιά που αγνοούνται έρχονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο του τραυματισμού ή του ατυχήματος -πολλές φορές θανατηφόρος- ή της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Παρενόχλησης. Τί συμβαίνει όμως στη χώρα μας;

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 του Εθελοντικού Οργανισμού για τα Παιδιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μέσα στο 2022 εξαφανίστηκαν 199 παιδιά, σημειώνοντας μια αύξηση της τάξης του 60,48% σε σχέση με τα δεδομένα του 2021.

Η πλειονότητα αφορούσε κορίτσια, εφηβικής ηλικίας, ελληνικής καταγωγής τα οποία πραγματοποιούσαν φυγές για διάφορους λόγους ανάμεσα στους οποίους είναι οι σχέσεις στην οικογένεια, οι ρομαντικές σχέσεις και οι σχέσεις με μεγαλύτερους, κυρίως, άντρες.

Σήμερα όλα τα παιδιά που εξαφανίστηκαν μέσα στο 2022 έχουν βρεθεί, ωστόσο το φαινόμενο της εξαφάνισης είναι δυναμικό και συνεχώς τα δεδομένα αλλάζουν. Για να ενημερώνεστε συνεχώς μπορείτε να παρακολουθείτε το site του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στη διεύθυνση https://www.hamogelo.gr/gr/el/eksafanismena-paidia:116000/

Τα αντανακλαστικά του Οργανισμού ήταν άμεσα και σε 7 εξαιρετικά ιδιαίτερες περιπτώσεις ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός Amber Alert Hellas σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και συγκεκριμένα την Υποδιεύθυνση Αναζητήσεων Αρχείου & Ταυτοτήτων.

Διαχρονικά οι φυγές εφήβων αποτελούν τη μεγαλύτερη κατηγορία εξαφανίσεων στη χώρα μας. Με τον όρο φυγή, σύμφωνα με την «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα Εξαφανισμένα και Σεξουαλικά Κακοποιημένα Παιδιά» (Missing Children Europe, MCE), της οποίας «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αποτελεί ιδρυτικό μέλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, ορίζεται κάθε ανήλικος, ανήλικη που απομακρύνεται με τη βούλησή του από το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που είναι νομικά υπεύθυνα για τη φροντίδα του/της ή από το Φορέα Παιδικής Προστασίας που τον/την έχει αναλάβει ή από το πρόσωπο που ασκεί την επιτροπεία του/της. Γενικά ο όρος «εξαφανισμένος, εξαφανισμένη» μπορεί να αποδοθεί από τα άτομα που αναφέρουν την εξαφάνιση ενός άλλου ατόμου και θέλουν να γνωρίζουν αφενός που βρίσκεται και αφετέρου αν είναι καλά (Edkins, 2011).

Μια άλλη σημαντική διάσταση των εξαφανίσεων είναι αυτό που ορίζεται ως Αγνοούμενα, Τραυματισμένα Ή Με Οποιοδήποτε Τρόπο Εξαφανισμένα Παιδιά και αφορά όλες τις περιπτώσεις παιδιών που έχουν χαθεί χωρίς προφανή λόγο ή που έχουν τραυματιστεί και δεν μπορούν να βρεθούν άμεσα, καθώς και παιδιά για τα οποία ο λόγος της εξαφάνισής τους δεν έχει προσδιοριστεί. Περιλαμβάνει κυρίως παιδιά που έχασαν τον προσανατολισμό τους ή που ξέφυγαν της γονικής προσοχής. Μέσα στο 2022 η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 χειρίστηκε 29 (14,57%) τέτοιες περιπτώσεις παιδιών.

ΠΡΟΛΗΨΗ

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα είναι σαφές ότι ο κίνδυνος της εξαφάνισης αφορά τόσο παιδιά στην εφηβεία όσο και παιδιά προσχολικής ηλικίας. Σχετικά με τους έφηβους και τις έφηβες είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, η ανταπόκριση των γονέων στις ανάγκες των παιδιών τους, η άνευ όρων αποδοχή της προσωπικότητας των παιδιών τους και ο περιορισμός της αρνητικής συμπεριφοράς με διαλλακτικό τρόπο, παράλληλα με τη συναισθηματική εγγύτητα, θεωρούνται απαραίτητα χαρακτηριστικά αλληλεπίδρασης για τη διαμόρφωση υγιών σχέσεων μέσα στην οικογένεια και για την αντιμετώπιση της επικίνδυνης συμπεριφοράς της φυγής.

Γενικά όμως οι συμβουλές που πρέπει να δοθούν στα παιδιά είναι:

  • «Σε περίπτωση που δε βλέπεις τη μαμά ή τον μπαμπά (ή όποιον ενήλικα είσαι μαζί) μείνε σταθερός/ή στη θέση σου! Θα σε ψάχνουν σίγουρα και αν κινείσαι δε θα μπορούν να σε βρουν».
  • «Φώναξε δυνατά ή κάνε φασαρία με όποιον τρόπο μπορείς προκειμένου να μαζευτεί κόσμος και να σε βοηθήσει. Εάν κάποιο άτομο προσπαθήσει να σε πάρει μαζί του κάπου ή σε ακολουθεί, γρήγορα φύγε και φώναξε: Αυτό το άτομο δεν είναι η μητέρα/ πατέρας/ κηδεμόνας μου».
  • «Μην ακολουθήσεις κανένα/καμία, ιδίως άτομα που δεν ξέρεις, ακόμα και αν αυτά σου πουν ότι ξέρουν τη μαμά και τον μπαμπά. Ζήτα βοήθεια, όχι από ένα άτομο, αλλά από πολλά ταυτόχρονα. Βρες έναν άνθρωπο που καταλαβαίνεις ότι εργάζεται στον χώρο που βρίσκεσαι».
  • «Οι αστυνομικοί δε δουλεύουν μόνο για να οδηγούν κάποιον/α στη φυλακή. Δουλεύουν και για να βοηθούν τα παιδιά. Μπορείς να τους εμπιστευτείς».
  • «Σίγουρα δε φταις εσύ. Ατυχήματα συμβαίνουν. Ό,τι και αν έχεις κάνει, ό,τι και αν έχεις πει, δε φταις εσύ».
  • «Προσπάθησε να θυμάσαι τη διεύθυνσή σου και κάποιο τηλέφωνο των δικών σου ανθρώπων (γονείς/κηδεμόνες). Είναι καλό να μην το κρατάς επάνω σου με κάποιον τρόπο για λόγους ασφαλείας».
  • «Πάντα να συζητάς με τους γονείς σου πριν πας κάπου, πριν δεχτείς κάτι ή πριν ακολουθήσεις κάποιον/α και μπορείς να έχεις ένα κοινό σημείο συνάντησης με την οικογένειά σου στους εξωτερικούς χώρους».
  • «Πάντα να λες στους γονείς σου πού είσαι και να το λες και σε έναν φίλο σου. Μπορεί να έχεις διαφωνήσει με τους γονείς σου και να θέλεις να περάσεις λίγο χρόνο μόνος/η σου. Μπορείς να το κάνεις, όμως, πρέπει να έχεις πάντα στο μυαλό σου ότι οι δικοί σου θέλουν το καλό σου και γι’ αυτό πρέπει να τους ενημερώνεις για το πού βρίσκεσαι».
  • «Μην αλλάζεις τη διαδρομή σου προς και από το σχολείο και μη φεύγεις νωρίτερα από το σχολείο αν δεν έχεις ενημερώσει τους δικούς σου.
  • «Πάντα έχεις δικαίωμα να πεις ΟΧΙ σε ό, τι σε τρομάζει, σε φοβίζει ή σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα».
  • «Μυστικά που σε κάνουν να ντρέπεσαι, να φοβάσαι και να μην μπορείς να κοιμηθείς τα βράδια, δεν υπάρχουν. Μυστικά από τη μαμά, τον μπαμπά ή κάποιον/κάποια εκπαιδευτικό σου, δεν υπάρχουν».

Στέφανος Αλεβίζος, Ψυχολόγος (M.Ed, PhDc) και Συντονιστής του Εθνικού Κέντρου Για Τις Εξαφανίσεις Και Τα Παιδιά Θύματα Εκμετάλλευσης του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ 116000

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει αναγνωριστεί ως Εθνικό Κέντρο για την αντιμετώπιση φαινομένων εξαφάνισης και εκμετάλλευσης των παιδιών ενώ αποτελεί μέλος του Δ.Σ. του Διεθνούς Κέντρου για τα εξαφανισμένα και κακοποιημένα παιδιά (International Center for Missing and Exploited Children) που εδρεύει στη Washington των Η.Π.Α. Παράλληλα το Εθνικό Κέντρο αριθμοδοτήθηκε από την ΕΕΤΤ με το 116000, κοινό Ευρωπαϊκό αριθμό για τις Εξαφανίσεις ανηλίκων. Κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2022 έως 31-12-2022 στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» έγιναν δεκτές συνολικά 9.071 τηλεφωνικές κλήσεις οι οποίες αφορούσαν σε:

  • 41% - Δήλωση νέας εξαφάνισης και έκφραση αιτήματος υποστήριξης των ενεργειών αναζήτησης του παιδιού.
  • 45% - Πληροφορίες για παιδί που αναζητείται
  • 14% - Πληροφορίες για τις δράσεις του Οργανισμού για τις περιπτώσεις εξαφανίσεων ανηλίκων

Παράλληλα, εκτός από την «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000», «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει στη διάθεση του ποικίλα εργαλεία για την αντιμετώπιση αλλά και πρόληψη της εξαφάνισης ενός παιδιού:

  • Amber Alert Hellas, το Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης/απαγωγής ανηλίκων.
  • Την Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής» με σκυλιά, μοναδικά στην Ελλάδα, που εκπαιδεύονται σύμφωνα με τα standarts της NSARDA (National Search And Rescue Dog Association UK) τόσο στην αναζήτηση συγκεκριμένου ατόμου (trailing), όσο και στην έρευνα αγνοουμένων σε ανοιχτό πεδίο (air scenting).
  • Τη δυνατότητα κλήσης «Δεν Είσαι Μόνος, Δεν Είσαι Μόνη...», μια μοναδική δυνατότητα κυρίως για τα παιδιά που πραγματοποιούν φυγές και φοβούνται ή ντρέπονται να επιστρέψουν και να μιλήσουν στους γονείς τους. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μπορεί να τα βοηθήσει και να στείλει ένα μήνυμα στην οικογένειά τους ή να τα συνδέσει μαζί τους, σε μια κλήση οπού «δε θα είναι μόνα τους».
  • Missing Alert App, οπού τα άτομα που κατεβάζουν την εφαρμογή στο κινητό τους μπορούν να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τις τρέχουσες εξαφανίσεις παιδιών και ενηλίκων καθώς και για την εξέλιξή τους και να δίνουν πληροφορίες.
  • Το «Ρώτα το Χαμόγελο» που αποτελεί μία δράση ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης με τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση 116000@hamogelo.gr

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», στο πλαίσιο της διαφάνειας και λογοδοσίας που, εδώ και 27 συναπτά χρόνια, διέπει το έργο του παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία δώδεκα επιστημονικά στελέχη που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» στην υπηρεσία κάθε παιδιού και οικογένειας, παρουσίασαν τον Απολογισμό Έργου για το 2022.

Αναλυτικά τα Στατιστικά Στοιχεία 2022 ΕΔΩ

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη Συνέντευξη Τύπου:

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved