Ο δεκάλογος του ιδανικού παιδικού παιχνιδιού: Από τους ειδικούς στα χέρια των μικρών μας

Αλήθεια, έχεις αναρωτηθεί ποια είναι τα στοιχεία που καθιστούν ένα παιχνίδι ιδανικό για το παιδί σου;

Ο δεκάλογος του ιδανικού παιδικού παιχνιδιού: Από τους ειδικούς στα χέρια των μικρών μας

Άραγε, πού εστιάζεις την προσοχή σου, προτού αγοράσεις ένα νέο παιχνίδι για το μικρό σου; Αρκείσαι στο να είναι διασκεδαστικό και να το απασχολεί ευχάριστα ή ψάχνεις το «κάτι» παραπάνω και τελικά, τι είναι αυτό το «κάτι» που μπορεί να κάνει ένα παιχνίδι για το παιδί, το καλύτερο δυνατό που μπορείς να του προσφέρεις;

Μπορεί η αγορά των παιχνιδιών να είναι σήμερα μεγάλη και το να αγοράσεις ένα παιχνίδι για το παιδί σου να έχει εξελιχθεί σε μία απλή συνήθεια, που δεν αναλογίζεσαι ιδιαίτερα, ωστόσο, αρκεί να μάθεις περισσότερα για την αξία που μπορεί να έχει ένα παιχνίδι για την ομαλή ανάπτυξη ενός παιδιού, ειδικότερα στα πρώτα στάδια της ζωής του, αλλά και τη σημασία του για τη μετέπειτα πορεία του, για να κάνεις στο εξής με περισσότερη προσοχή και πιο στοχευμένα τις αγορές σου.

Τι αξίζει να προσφέρει, λοιπόν, ένα παιχνίδι στο μικρό σου σήμερα; Ιδού δέκα στοιχεία που καθιστούν ένα παιχνίδι ιδανικό για το παιδί και τα οποία καλό είναι να λαμβάνεις στο εξής υπόψη σου.

1. Να είναι ένας πολύτιμος «σύμμαχος» του παιδιού στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης

Όταν ένα παιδί βρίσκεται στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης, τα ερεθίσματα που λαμβάνει από το περιβάλλον γύρω του και τα μέσα με τα οποία παίζει και εκφράζεται, δηλαδή τα παιχνίδια, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα εξέλιξή του, σύμφωνα και με έρευνες που έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια. Οπότε, καλό είναι να δίνουμε στο εξής περισσότερη προσοχή στα παιχνίδια που προσφέρουμε στα παιδιά μας.

dekalogos-fp-(10).jpg

2. Να φτάνει στο μικρό σου έπειτα από πολλή έρευνα

Μπορεί να μην το γνώριζες, ωστόσο, για να φτάσει το καλύτερο παιχνίδι στα χέρια του παιδιού σου, πρέπει να έχει προηγηθεί πολλή έρευνα και δη, το παιχνίδι αυτό να έχει κατασκευαστεί με την τεχνογνωσία των ειδικών στην ανάπτυξη των παιδιών, όπως συμβαίνει δηλαδή στο Fisher-Price Play Lab, δηλαδή στην «καρδιά» της Fisher-Price. Σε αυτό το Κέντρο Ερευνών, που δημιουργήθηκε πριν από έξι δεκαετίες από τον ίδιο τον Herman Fisher, ξεκινά το «ταξίδι» των διασκεδαστικών και ωφέλιμων παιχνιδιών με τα οποία παίζει το μικρό σου. Και η έρευνα που γίνεται στο Fisher-Price Play Lab, συμβάλλει στη δημιουργία παιχνιδιών που ωφελούν τη γλωσσική, κινητική, κοινωνική και μεταξύ άλλων, τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.

dekalogos-fp-(9).jpg

3. Να έχει δημιουργηθεί με «οδηγούς» τα ίδια τα παιδιά

Αν το καλοσκεφτούμε, το καλύτερο δυνατό παιχνίδι είναι εκείνο που έχει φτάσει στο μικρό σου έπειτα από πολλή έρευνα, με την τεχνογνωσία των ειδικών και μεταξύ άλλων, με τη συμβολή των παιδιών. Σκέψου απλώς ότι στο Fisher-Price Play Lab, οι ειδικοί του εργαστηρίου, δηλαδή ειδικοί στη βρεφονηπιακή ηλικία, συνεργάζονται με παιδιά, τα οποία παίζοντας, διασκεδάζοντας και δοκιμάζοντας πρώτα τα νέα παιχνίδια της Fisher-Price, τους δείχνουν με τις κινήσεις, τις επιλογές και τη συμπεριφορά τους πόσο τα διασκεδάζουν και τα ωφελούν ή αν χρειάζεται να αλλάξει κάτι. Κάπως έτσι, τα παιδιά καθοδηγούν ουσιαστικά τους ειδικούς, μέχρι να φτάσουν στο ιδανικό παιχνίδι ανά περίσταση και ηλικιακό γκρουπ.

dekalogos-fp-(1).jpg

4. Να το βοηθάει να ανακαλύπτει τον κόσμο γύρω του και τον ίδιο του τον εαυτό

Για ένα παιδί, ένα παιχνίδι μπορεί να αναδειχθεί στο «όχημα» που θα το βοηθήσει να ανακαλύψει και να κατανοήσει τον κόσμο γύρω του, ειδικότερα στη νέα πραγματικότητα, μιας και μέχρι προσφάτως τα παιδιά δεν είχαν την ευκαιρία να περάσουν τόσο πολύ χρόνο έξω ή να κοινωνικοποιηθούν. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να του προσφέρουμε ένα παιχνίδι που θα το βοηθήσει να βιώσει νέες εμπειρίες, ακόμη και μέσα στο σπίτι, ώστε να μάθει καλύτερα τον κόσμο γύρω του και να γνωρίσει τον εαυτό του.

dekalogos-fp-(8).jpg

5. Να το ωθεί να αναπτύσσει αυτοπεποίθηση και κοινωνικές δεξιότητες

Η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και των κοινωνικών δεξιοτήτων ενός παιδιού είναι βασικές προϋποθέσεις για την ομαλή του ανάπτυξη, ειδικότερα στα πρώτα στάδια της ζωής του. Όλα αυτά μπορεί να αποκτήσει ή να ενισχύσει το παιδί παίζοντας, όπως έχουν δείξει και πολλές επιστημονικές έρευνες που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύοντας την αξία του παιχνιδιού για τη ζωή των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Να αναφέρουμε απλώς ότι σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, το παιχνίδι διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στα πρώτα στάδια της ζωής ενός παιδιού, τόσο σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του, όσο και την ομαλή μετάβασή του προς την ενηλικίωση. Και τόσο η αυτοπεποίθηση, όσο και οι κοινωνικές δεξιότητες, είναι στοιχεία απαραίτητα σε αυτό το «ταξίδι» που ξεκινά από την παιδική ηλικία.

dekalogos-fp-(7).jpg

6. Να ενισχύει τις κινητικές του δεξιότητες και τη δημιουργικότητά του

Στα πρώτα στάδια της ζωής και της ανάπτυξης του παιδιού, είναι σημαντικό να λαμβάνει καθημερινά τα κατάλληλα ερεθίσματα για να αναπτύσσει κινητικές δεξιότητες και να ανακαλύπτει ή να ενισχύει τη δημιουργικότητά του. Όλα αυτά μπορεί να του τα προσφέρει το ιδανικό παιχνίδι, το παιχνίδι που θα βοηθάει το παιδί να συντονίζει τα χέρια και τα μάτια του παίζοντας, που θα το ωθεί να γίνεται κάθε μέρα πιο ανεξάρτητο, που θα το βοηθά να «ξεκλειδώνει» τη δημιουργική του πλευρά. Ό,τι κάνουν, για παράδειγμα, και τα δημοφιλή Linkimals™ της Fisher-Price, δηλαδή τα διαδραστικά ζωάκια που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους «μαγικά», κινούνται, χορεύουν, μοιράζονται εκπαιδευτικά τραγουδάκια, φράσεις και αριθμούς και ενθαρρύνουν το παιδί να κάνει το ίδιο, παίζοντας και μαθαίνοντας και φυσικά, οι εκπαιδευτικές στράτες της εταιρείας.

dekalogos-fp-(6).jpg

7. Να βοηθάει το παιδί να αναπτύσσεται ομαλά, κάθε μέρα

Αν υπάρχει κάτι που συνειδητοποιήσαμε τα τελευταία δύο χρόνια, αυτό είναι πως πρέπει να είμαστε σε θέση να βοηθάμε τα παιδιά μας να αναπτύσσονται και να εξελίσσουν ομαλά τις δεξιότητές τους, παρά τις συνθήκες που επικρατούν και ακόμη περισσότερο κατά τα πρώτα στάδια της ζωής τους, που είναι και πολύ σημαντικά για τη μετέπειτα πορεία και εξέλιξή τους. Να αναφέρουμε απλώς ότι σύμφωνα με άρθρα και μελέτες, η πανδημία του Covid-19 είχε σημαντικές επιπτώσεις στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, αφού πολλά ήταν εκείνα που έχασαν ευκαιρίες μάθησης, παιχνιδιού, συνεργασίας και επικοινωνίας, δηλαδή σημαντικά «ορόσημα» για το «τρυφερό» και κρίσιμο στάδιο της προσχολικής ηλικίας. Τα παιχνίδια όμως ήταν και παραμένουν πολύτιμοι «σύμμαχοι» για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών και το ιδανικό παιχνίδι, είναι σημαντικό να μπορεί να βοηθάει το παιδί να συνεχίζει να μαθαίνει, να κοινωνικοποιείται, να συνεργάζεται και να επικοινωνεί, ακόμη και όταν δεν το επιτρέπουν οι περιστάσεις γύρω του.

dekalogos-fp-(4).jpg

8. Να διαθέτει τεχνολογίες που έχουν δημιουργηθεί προς όφελος των παιδιών

Το γιατί ένα οποιοδήποτε παιχνίδι δεν είναι το ιδανικό για το παιδί, μπορεί εύκολα να γίνει κατανοητό, αρκεί να ρίξουμε μία ματιά σε τεχνολογίες που διαθέτουν ή με τις οποίες έχουν κατασκευαστεί κάποια από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια στον κόσμο, όπως εκείνα της Fisher-Price. Βλέπεις, εκτός από το ότι προσθέτει ψυχαγωγία σε λειτουργικά προϊόντα βρεφανάπτυξης, την ίδια ώρα η Fisher-Price, μέσα από την έρευνα που γίνεται στο Fisher-Price Play Lab, ενσωματώνει στη διαδικασία δημιουργίας των παιχνιδιών της καινοτόμα ερευνητικά εργαλεία και τεχνολογίες, που ενισχύουν την εμπειρία του παιχνιδιού, προσφέροντάς της ακόμη περισσότερα οφέλη για το παιδί. Από την τεχνολογία eye-tracking που βοηθάει τους ερευνητές να κατανοούν και να αναλύουν τις συγχρονισμένες κινήσεις των ματιών των παιδιών και έτσι, να βλέπουν κυριολεκτικά ένα παιχνίδι μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, μέχρι το Baby FaceReader™, ένα «εργαλείο» συναισθηματικής ανάλυσης που «διαβάζει» τις εκφράσεις ενός παιδιού.

Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας συγκεκριμένα, μάλιστα, αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι η Fisher-Price στηρίζει με υπερηφάνεια τη Φαιναρέτη, αναγνωρίζοντας τη σημασία και τον ουσιαστικό ρόλο της για τις νέες οικογένειες και τα βρέφη τους. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, υποστηρίζει δύο από τις κοινωφελείς δράσεις της Φαιναρέτη, που στοχεύουν στην προαγωγή της σωματικής και ψυχικής υγείας και της φροντίδας των εγκύων, των νέων γονέων και των βρεφών και συγκεκριμένα, το Πρόγραμμα «Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης της Ψυχικής Υγείας της Εγκύου και της Νέας Μητέρας», καθώς και το Mobile application «Best Start». Παράλληλα, θα προσφέρει παιχνίδια για τους ωφελούμενους του οργανισμού, τα οποία έχουν αναπτυχθεί στο Κέντρο Ερευνών της Fisher-Price®.

dekalogos-fp-(3).jpg

9. Να δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα στο παιδί και να το ηρεμεί

Στην αγορά υπάρχουν σήμερα διαθέσιμα δεκάδες χιλιάδες παιχνίδια για κάθε ηλικία. Όμως, όταν έρχεται η ώρα να επιλέξουμε το κατάλληλο παιχνίδι για το μικρό μας, δεν είναι σημαντικό να προτιμήσουμε εκείνο που του προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα και το ηρεμεί; Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, είναι σημαντικό να μελετάμε τα χαρακτηριστικά ενός παιχνιδιού, προτού το βάλουμε στο καλάθι των αγορών μας. Και υπάρχουν πολλά παιχνίδια που μπορούν να συμβάλλουν στην ομαλή συναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού προσχολικής ηλικίας. Από το ποντικάκι-φιλαράκι ύπνου που εισάγει το παιδί στις βασικές πρακτικές του διαλογισμού και χάρη στη φωτεινή του κοιλίτσα, βοηθάει το παιδί να χαλαρώνει, να ηρεμεί και να κοιμάται πιο εύκολα και πιο γρήγορα, μέχρι τον ζωηρούλη πιγκουίνο της Fisher-Price με τα πολύχρωμα φωτάκια και τη χαρούμενη μουσική, που προσφέρει χαρά και μαθαίνει πολλά στο παιδί!

dekalogos-fisher-10.jpg

10. Να ξέρουμε πως είναι η πιο ασφαλής επιλογή

Τέλος, από τη λίστα με τους λόγους που καθιστούν ένα παιχνίδι ιδανικό για το παιδί, δεν θα μπορούσε να λείπει το θέμα της ασφάλειας. Διότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως το παιχνίδι που θα προσφέρουμε στο μικρό μας, θα φτάσει σε εκείνο αφού έχει περάσει πρώτα από πολλούς ποιοτικούς ελέγχους και κυρίως, ότι έχει κατασκευαστεί με φιλικά προς το παιδί υλικά και ότι είναι κατάλληλο για την ηλικία του.

dekalogos-fp-(2).jpg

Το σίγουρο είναι πως το ιδανικό παιχνίδι, δεν είναι ένα οποιοδήποτε παιχνίδι, αλλά εκείνο που έχει φτάσει στα χέρια του παιδιού, απευθείας από τους ειδικούς. Και σίγουρα, όταν γνωρίζουμε πως έχει «ταξιδέψει» από την «καρδιά» του Fisher-Price Play Lab, τότε μπορούμε να νιώθουμε πιο ήρεμες, γνωρίζοντας ότι έχουμε προσφέρει στο μικρό μας την καλύτερη δυνατή επιλογή.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved