Στον κόσμο του παιχνιδιού δεν υπάρχουν όρια στη δημιουργία!

Προσπάθησε να παρατηρήσεις το παιδί σου την ώρα που παίζει με τα αγαπημένα του τουβλάκια; Αλήθεια, τι βλέπεις πέρα από το χαμόγελό του;

 

Στον κόσμο του παιχνιδιού δεν υπάρχουν όρια στη δημιουργία!

Με μία πιο προσεκτική ματιά, θα καταλάβεις ότι την ώρα που το μικρό σου κατασκευάζει και «χτίζει» κόσμους που μπορεί σε εσένα να φαντάζουν παράξενοι ή ουτοπικοί, εξασκεί τη δημιουργικότητά του και μετατρέπει τον κόσμο στη δική του παιδική χαρά!

Στην περίπτωση, λοιπόν, που συχνά διερωτάσαι για το ποιο είναι το κατάλληλο παιχνίδι για το μικρό σου ή νιώθεις πως έχεις «ξεμείνει» από ιδέες αναφορικά με το τι δώρο θα του πάρεις για να περνά ευχάριστα και ωφέλιμα τον ελεύθερό του χρόνο, τα παιχνίδια κατασκευών αποτελούν μία πολύ καλή επιλογή. Διότι δίνουν στο παιδί τη δυνατότητα να μην βάζει όρια στη δημιουργικότητά του. Και αυτό ακριβώς είναι το σημείο-«κλειδί» στο οποίο αξίζει να σταθείς.

«Χτίζοντας» έναν καλύτερο κόσμο για μικρούς και μεγάλους μέσα από το παιχνίδι

Δεν είναι λίγες φορές που οι ειδικοί στην ανάπτυξη των παιδιών, έχουν αναφερθεί στον σημαντικό ρόλο του παιχνιδιού για την εξέλιξη των μικρών μας. Ουσιαστικά, το παιχνίδι -και δη το παραδοσιακό- οδηγεί το παιδί ομαλά στον κόσμο των ενηλίκων, το βοηθά να εξερευνεί τον κόσμο γύρω του, να κατανοεί καλύτερα τα συναισθήματά του, να γνωρίζει τον εαυτό του, να αναπτύσσει πολύτιμες δεξιότητες και να αισθάνεται μεγαλύτερη σιγουριά.

Και η δημιουργικότητα είναι βασική παράμετρος για όλα τα παραπάνω. Βλέπεις, όταν το παιδί κατασκευάζει και δημιουργεί κάτι μόνο του, νιώθει χαρά και περηφάνια για τον εαυτό του και έτσι, εξασκώντας τη δημιουργικότητα και τη φαντασία του, «χτίζει» επίσης την αυτοπεποίθησή του και πολλές ακόμη πολύτιμες για την ανάπτυξή του δεξιότητες, τόσο τη σωματική, όσο και την πνευματική.

lego3

Όταν ένα μικρό τουβλάκι «ξεκλειδώνει» απεριόριστες δυνατότητες

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις, λοιπόν, πως για όλους τους παραπάνω λόγους, είναι σημαντικό να προσφέρουμε στα παιδιά επιλογές που τα βοηθούν να παίζουν, να διασκεδάζουν και να δημιουργούν ταυτόχρονα ό,τι φανταστούν. Και όταν το μικρό μας ξεκινά από ένα μικρό τουβλάκι LEGO® καταφέρνει να κατασκευάσει έναν ολόκληρο πυροσβεστικό σταθμό, ένα δεντρόσπιτο, έναν δράκο, ένα κάστρο, έναν διαστημικό σταθμό ή την πόλη των ονείρων του, τότε σίγουρα αισθάνεται ότι έχει καταφέρει κάτι σημαντικό.

Το βλέπουμε στο πρόσωπό του, όταν μας δείχνει τη δημιουργία του και το αισθανόμαστε όταν παρατηρούμε ότι μέσα από τη δημιουργικότητά του, γίνεται κάθε μέρα πιο σίγουρο για τον εαυτό του!

Σκέψου απλώς ότι σύμφωνα με τη νέα έρευνα του LEGO Group -του αγαπημένου brand παιχνιδιών που γιορτάζει φέτος τα 90 του χρόνια- στην οποία συμμετείχαν πάνω από 55.000 γονείς και παιδιά από 30 χώρες, σύμφωνα με τους γονείς που έλαβαν μέρος, το παιχνίδι με κατασκευές ενισχύει τη δημιουργικότητα (93%), τις επικοινωνιακές δεξιότητες (92%), τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων (92%) και την αυτοπεποίθηση (91%)!

Όσο για το θέμα που μας απασχολεί περισσότερο, δηλαδή εκείνο της δημιουργικότητας, τα ευρήματα της έρευνας είναι ιδιαίτερα θετικά και σίγουρα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Διότι σύμφωνα με την έρευνα που έγινε στο πλαίσιο της έκθεσης Play Well 2022, το 95% των παιδιών είπε ότι παιχνίδια, όπως τα τουβλάκια LEGO, τα βοηθούν να είναι δημιουργικά και να τολμούν να δοκιμάζουν νέα πράγματα. Και όπως είπαμε, μέσα από τη δημιουργικότητα και τον πειραματισμό που συνοδεύει το παιχνίδι κατασκευών, τα παιδιά είναι και νιώθουν πιο σίγουρα για τον εαυτό τους, κάτι που μπορεί να έχει επίσης πολλές θετικές κοινωνικές επιδράσεις -και όχι μόνο.

lego1



Ο ρόλος του παιχνιδιού, λοιπόν, είναι σίγουρα πιο σημαντικός από αυτόν που πολλές φορές πιστεύουμε. Το θέμα είναι να κάνουμε την ιδανική επιλογή για το μικρό μας και συγκεκριμένα, την επιλογή παιχνιδιού που βοηθά το παιδί να εξασκεί τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του, «χτίζοντας» έτσι την αυτοπεποίθησή του και δεξιότητες που θα αποδειχθούν πολύτιμες για εκείνο.

Και κάποιες φορές, ένα τουβλάκι LEGO αρκεί για να προσφέρουμε όλες αυτές τις δυνατότητες στο παιδί μας. Αν αναλογιστούμε, μάλιστα, ότι έξι 2x4 τουβλάκια LEGO του ίδιου χρώματος μπορούν να συνδυαστούν με πάνω από 915 εκατομμύρια διαφορετικούς τρόπους, τότε μπορούμε να καταλάβουμε πως στον κόσμο του παιχνιδιού με τα LEGO, δεν υπάρχουν όρια στη δημιουργία!

Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι, λοιπόν, το γεγονός ότι από το 1932 -όταν και τα εμπνεύστηκε ο Δανός ξυλουργός Ole Kirk Kristiansen- μέχρι σήμερα, τα παιχνίδια LEGO αποτελούν την πρώτη επιλογή για γονείς και παιδιά ανά τον κόσμο. Διότι μέσα σε εννέα δεκαετίες, έχουν καταφέρει να αποδείξουν την αξία τους και για την ακρίβεια, τα οφέλη τους για τα παιδιά, κάνοντας παράλληλα πιο όμορφη και αισιόδοξη την οικογενειακή καθημερινότητα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved