Κατασκευές στον χρόνο: Ποιο παιχνίδι «ενώνει» τα παιδιά του 1932 με τα παιδιά του 2022;

Η αλήθεια είναι πως εμείς οι γονείς, συχνά ανατρέχουμε στο παρελθόν και συγκρίνουμε το πώς μεγαλώσαμε εμείς ως παιδιά, με το πώς μεγαλώνουν τα μικρά μας σήμερα. Και δεν χρειάζεται πολλή σκέψη για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι από τότε μέχρι σήμερα, έχουν αλλάξει πολλά.

Κατασκευές στον χρόνο: Ποιο παιχνίδι «ενώνει» τα παιδιά του 1932 με τα παιδιά του 2022;

Η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, ενώ ακόμη και τα μικρότερα παιδιά είναι αρκετά εξοικειωμένα με αυτήν. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά στο πώς παίζουν τα παιδιά, το πώς διασκεδάζουν και αναπτύσσουν πολύτιμες για εκείνα δεξιότητες, υπάρχουν κάποια πράγματα που παραμένουν ίδια μέχρι σήμερα, όχι μόνο από τη δική μας εποχή, αλλά και από εκείνη των παππούδων μας.

Τι θα έλεγες, λοιπόν, αν μάθαινες πως δεν χρειάζεται να ψάξεις μακριά για να βρεις αυτές τις κοινές αξίες, αυτές τις κοινές κατασκευές που ενώνουν τα παιδιά του χθες με τα παιδιά του σήμερα;

Στην πραγματικότητα αρκεί να ρίξεις μια ματιά στο δωμάτιο του μικρού σου και δη, στο κουτί με τα παιγνίδια του. Διότι εκεί θα βρεις τα αγαπημένα του τουβλάκια LEGO®. Και αυτά ακριβώς τα παιχνίδια «ενώνουν» τα παιδιά του 1932 με τα παιδιά του 2022 και από τότε μέχρι σήμερα, αποτελούν τις βάσεις της δημιουργικότητας.

kataskeves1

Το παιχνίδι που παραμένει επίκαιρο και διαχρονικό εδώ και 90 χρόνια

Τουβλάκι-τουβλάκι και χρόνο με τον χρόνο τα τουβλάκια LEGΟ κατάφεραν να κερδίσουν μία ξεχωριστή θέση στα σπίτια μας και στις «καρδιές» εκατομμυρίων παιδιών διαφορετικών γενιών, εδώ και πολλές δεκαετίες.

Πώς και πού ξεκίνησαν όλα όμως; Αν δεν το γνώριζες, έχει σίγουρα ενδιαφέρον να μάθεις ότι όλα ξεκίνησαν πριν από 90 χρόνια, όταν ο Δανός ξυλουργός Ole Kirk Kristiansen αποφάσισε να πειραματιστεί στο εργαστήριό του και να φτιάξει μία σειρά από μικρά ξύλινα παιχνίδια. Η πρώτη του συλλογή είχε 36 παιχνίδια που περιλάμβαναν αυτοκίνητα, αεροπλάνα, γιογιό, όλα σκαλισμένα με πολλή προσοχή και με σκοπό να βοηθήσουν τα παιδιά που επισκέπτονταν το κατάστημά του, να μάθουν περισσότερα για τον κόσμο γύρω τους.

Δύο χρόνια αργότερα, ο Ole Kirk Kristiansen αποφάσισε να ονομάσει την εταιρεία του LEGO, μία ονομασία που προέρχεται από τη φράση «leg godt» που χρησιμοποιούν στη Δανία και η οποία σημαίνει «play well», δηλαδή παίζουμε καλά!

Με το πέρασμα του χρόνου, λοιπόν, η επιχείρηση παρέμεινε σε οικογενειακά χέρια και 26 χρόνια μετά τη δημιουργία του πρώτου ξύλινου παιχνιδιού, ο γιος του Ole, Godtfred, κατοχύρωσε μία πολύ ξεχωριστή και σημαντική πατέντα: Το τουβλάκι LEGO που γνωρίζουμε σήμερα και το οποίο «ξεκλειδώνει» απεριόριστες επιλογές δημιουργίας για τα παιδιά. Αυτό ακριβώς το τουβλάκι έμελλε να γίνει και η βάση περισσότερων από 18.000 προϊόντων LEGO, ενώ βοήθησε ακόμη και παιδιά να ανακαλύψουν τον κόσμο της ρομποτικής, όπως μέσα από τα LEGO MINDSTORMS!

Ανακαλύπτοντας μαζί τη δύναμη του παιχνιδιού

Αυτό που ενδεχομένως δεν μπορούσε να φανταστεί ο Ole Kirk Kristiansen το 1932, βέβαια, ήταν ότι 90 χρόνια μετά, θα είχε αφήσει πίσω του μία τεράστια κληρονομιά και η εταιρεία του θα ήταν συνώνυμη της ποιότητας και της δημιουργίας. Για την ακρίβεια, θα ήταν μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παιχνιδιών στον κόσμο και θα ενέπνεε με το πέρασμα των ετών εκατομμύρια παιδιά να παίζουν, να αναπτύσσουν πολύτιμες δεξιότητες και να μαθαίνουν καλύτερα τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους.

Και αν αναλογιστούμε την ίδια τη φράση από την οποία προέρχεται η ονομασία LEGO και τη σημασία της, δηλαδή το «play well», μπορούμε να καταλάβουμε πόσο εύστοχη ήταν η ιδέα του Ole Kirk Kristiansen να ονομάσει έτσι την εταιρεία του. Διότι σίγουρα δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι 90 χρόνια αργότερα, η έρευνα Play Well του LEGO δείχνει πως το παιχνίδι δεν είναι απλώς ένα μέσο για να διασκεδάζουν τα παιδιά, αλλά παράλληλα συμβάλλει στην ομαλή ανάπτυξη των παιδιών και γενικότερα, στην οικογενειακή ευτυχία και ευημερία. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με την έκθεση, σε ποσοστό 97% τα παιδιά που έλαβαν μέρος στην έρευνα δήλωσαν πως το παιχνίδι με την οικογένεια τα κάνει ευτυχισμένα και σε ποσοστό που φτάνει το 95%, ότι τα βοηθά να χαλαρώνουν και να ηρεμούν!

Σε κάθε περίπτωση, το συμπέρασμα της έρευνας είναι πως όταν τα παιδιά παίζουν, αναπτύσσουν δεξιότητες που αποδεικνύονται πολύτιμες για εκείνα στη μετέπειτα ζωή τους: Από την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, μέχρι την απόκτηση επικοινωνιακών δεξιοτήτων, δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων και φυσικά, αυτοπεποίθησης. Και σε έναν κόσμο περίπλοκο, όπως ο δικός μας, όλες αυτές οι δεξιότητες είναι αναμφίβολα απαραίτητες σε όλους μας.

lego1

Παίζουμε και δίνουμε στα παιδιά τις βάσεις για να «χτίσουν» ένα καλύτερο «αύριο»

Μπορεί, λοιπόν, οι τάσεις, τα γούστα και οι ανάγκες μας να αλλάζουν, αλλά τα τουβλάκια LEGO παραμένουν συνυφασμένα με το παιχνίδι δημιουργίας και κατασκευής εδώ και εννέα δεκαετίες και μέχρι σήμερα, είναι η πρώτη επιλογή παιχνιδιών για γονείς και παιδιά.

Κάπως έτσι, λοιπόν, σε κάθε σπίτι με παιδιά σήμερα υπάρχει ένα παιχνίδι LEGO, το ιδανικό παιχνίδι για τα παιχνιδιάρικα μυαλά που δίνει στα μικρά μας την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τον χρόνο που περνούν με τα αγαπημένα τους τουβλάκια, για να ανακαλύψουν ή να ενισχύσουν δεξιότητες, για να αποκτήσουν περισσότερη αυτοπεποίθηση, να καλλιεργήσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, να ενισχύσουν τη σωματική και πνευματική τους δύναμη ή ακόμη και τη συγκέντρωσή τους. Με λίγα λόγια, να αποκτήσουν skills που μπορούν να τα βοηθήσουν να «χτίσουν» ένα καλύτερο μέλλον. Και αυτή ακριβώς είναι η δύναμη του παιχνιδιού και δη, του LEGO!

kataskeves2

Τι θα λέγατε, λοιπόν, αν σήμερα το απόγευμα γιορτάζατε οικογενειακώς τα 90 χρόνια LEGO, μικροί και μεγάλοι; Δώστε ραντεβού στο σαλόνι ή το μπαλκόνι και αξιοποιήστε τη φαντασία και τη δημιουργικότητά σας, για να «χτίσετε» μαζί με τα μικρά σας το όμορφο αύριο που ονειρεύεστε και να μετατρέψετε τον κόσμο στη δική σας παιδική χαρά!

Αυτό είναι, άλλωστε, το όραμα και ο σκοπός του LEGO Group: Να εμπνέει και να ενθαρρύνει τους μικρούς «χτίστες» του αύριο να αποκτούν και να θέτουν τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον, μέσα από το παιχνίδι. Και καθώς θα παίζουμε και θα «χτίζουμε» μαζί, ας αναλογιστούμε ότι το παιχνίδι με τα LEGO είναι μία συνήθεια που φέρνει κοντά τις οικογένειες εδώ και εννέα δεκαετίες!

#LEGO #LEGO90years

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved