Ο ρόλος του «παραδοσιακού» παιχνιδιού στην ανάπτυξη των παιδιών

Είναι αλήθεια πως τα παιχνίδια που βρίσκονται στα δωμάτια των μικρών μας, δεν είναι απλώς μερικά άψυχα αντικείμενα, τα οποία τους δίνουν τη δυνατότητα να περνούν ευχάριστα τον χρόνο τους και να παραμένουν απασχολημένα.

Ο ρόλος του «παραδοσιακού» παιχνιδιού στην ανάπτυξη των παιδιών

Τα παιχνίδια για τα παιδιά μας είναι οι συνοδοιπόροι που τα συντροφεύουν στα τρυφερά στάδια της ανάπτυξης, όταν μέσα από ατελείωτες στιγμές διασκέδασης προσπαθούν να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους.

Ακριβώς για αυτό, είναι σημαντικό να είμαστε ιδιαίτερα επιλεκτικοί με τα παιχνίδια που εντάσσουμε στην καθημερινότητά των παιδιών μας. Είναι σημαντικό να τους προσφέρουμε ωφέλιμες επιλογές, οι οποίες διευρύνουν την αντίληψή τους, ενώ συγχρόνως ακονίζουν τις κινητικές, τις συναισθηματικές και τις κοινωνικές τους ικανότητες. Το ερώτημα είναι, βέβαια, πώς θα καταφέρουμε να εντοπίσουμε αυτά τα παιχνίδια, μέσα από την τεράστια γκάμα επιλογών που υπάρχει διαθέσιμη στην αγορά;

Κι όμως, την απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα τη γνωρίζουμε ήδη. Διότι τα διαχρονικά, παραδοσιακά παιχνίδια με τα οποία μεγαλώσαμε εμείς, παραμένουν οι πλέον αξιόπιστες επιλογές για τα μικρά μας, καθώς είναι οι διασκεδαστικοί «σύμμαχοι» που εμπνέουν τα παιδιά να παίζουν, να μαθαίνουν, να ανακαλύπτουν και να «χτίζουν» έναν καλύτερο κόσμο, ο οποίος θα είναι η δική τους παιδική χαρά.

«Leg godt» σημαίνει πως επενδύουμε σε παιχνίδια που μας κάνουν καλύτερους

Μπορεί να έχουν περάσει αρκετά χρόνια από όταν ήμασταν εμείς στην ηλικία που βρίσκονται σήμερα τα μικρά μας, μπορεί η τεχνολογία να έχει κάνει άλματα από τότε και πλέον να προσφέρει στα παιδιά… high tech παιχνίδια, τα οποία απαιτούν μόνο μερικά «κλικ» σε μία οθόνη, για να τα διασκεδάσουν, όμως, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το αίσθημα ικανοποίησης και χαράς, που προσφέρουν στα παιδιά τα παραδοσιακά παιχνίδια, όπως τα τουβλάκια.

Ναι, τα πολύχρωμα τουβλάκια LEGO®, τα οποία έμαθαν σε εμάς και πολλά χρόνια αργότερα στα μικρά μας, ότι μπορούμε να μετατρέψουμε τον κόσμο στη δική μας παιδική χαρά, αρκεί να αξιοποιήσουμε τη φαντασία και τη δημιουργικότητά μας. Και σίγουρα, δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να συγκριθεί με την ανεκτίμητη αίσθηση αυτοπεποίθησης, που απολαμβάνει ένα παιδί, όταν κρατάει στα χέρια του ένα δημιούργημα που είναι δικό του και το παρουσιάζει στον μπαμπά και τη μαμά του.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως εδώ και 90 χρόνια, δηλαδή από το 1932, τα αγαπημένα μας τουβλάκια είναι αυτά που μας παρακινούν να… «leg godt», μία φράση από τη Δανία από την οποία προέρχεται η ονομασία των LEGO και σημαίνει «παίζουμε καλά» -και να γινόμαστε όλο και καλύτεροι μέσα από διασκεδαστικές στιγμές παιχνιδιού, θα συμπληρώσουμε εμείς.

paixnidi1

Πώς ένα παιχνίδι ενισχύει την κινητική και τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών

Στα καθοριστικά στάδια της προσχολικής και της νηπιακής ηλικίας, το παιχνίδι για τα παιδιά είναι η πιο ωφέλιμη και απολαυστική μέθοδος μάθησης. Παίζοντας, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να εξασκήσουν και να τελειοποιήσουν τις κινητικές και τις αισθητηριακές τους δεξιότητες, να αποκτήσουν καλύτερο συντονισμό των άκρων τους, να μάθουν πώς τα μάτια συνεργάζονται με τους μικρούς μύες των χεριών, για να επιτύχουν έναν σκοπό.

Ακριβώς για αυτό, σε αυτό το ηλικιακό πλαίσιο είναι σημαντικό να προσφέρουμε στα παιδιά πιο παραδοσιακά παιχνίδια, παιχνίδια που απαιτούν την πιο ενεργή συμμετοχή των παιδιών. Ωστόσο, δεν αρκεί μόνο αυτό. Χρειάζεται τα παιχνίδια που προσφέρουμε στα παιδιά να ανταποκρίνονται και στις αυξημένες απαιτήσεις που έχει η γνωστική και η συναισθηματική τους ανάπτυξη σε αυτά τα στάδια, ώστε μεγαλώνοντας να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες.

Για παράδειγμα, το παιχνίδι με τα τουβλάκια ενισχύει ταυτόχρονα την κινητική και τη συναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού, γεγονός με το οποίο συμφωνούν αρκετοί γονείς, αφού σύμφωνα με έρευνα του LEGO Group που πραγματοποιήθηκε φέτος, διαπιστώθηκε πως οι γονείς θεωρούν ότι πρόκειται για ένα ωφέλιμο παιχνίδι, το οποίο ενισχύει τη δημιουργικότητα, τις επικοινωνιακές δεξιότητες, τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων και την αυτοπεποίθηση των παιδιών, μέσω του παιχνιδιού.

paixnidi2



Τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, από το να επενδύσουμε τον χρόνο που περνάμε με τα μικρά μας, απλώνοντας πολλά τουβλάκια στο κέντρο του σαλονιού και «χτίζοντας» μαζί τους έναν δικό μας κόσμο που μοιάζει με παιδική χαρά;

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αξιοποιώντας τα τουβλάκια LEGO, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν τις βάσεις για εκατομμύρια συνδυασμούς, όχι μόνο θα απολαύσουμε κοινό, ποιοτικό χρόνο, αλλά θα συμμετέχουμε ακόμη πιο ενεργά στην ισορροπημένη ανάπτυξη των παιδιών μας.

Δημιουργώντας με τη βοήθεια των παιδιών ένα κουκλίστικο δεντρόσπιτο, έναν σταθμό της πυροσβεστικής, έναν εντυπωσιακό δράκο που θα μας εμπνεύσει να ζήσουμε μοναδικές οικογενειακές περιπέτειες, θα ανακαλύψουμε τη μαγεία της δημιουργίας και θα διευρύνουμε τη φαντασία μας. Σε κάθε περίπτωση, ό,τι και αν αποφασίσουμε να δημιουργήσουμε μαζί με τα παιδιά μας, το σίγουρο είναι πως ο χρόνος που θα περάσουμε μαζί τους θα μας «πλημμυρίσει» με συναισθήματα χαράς και θα μας φέρει πιο κοντά, μέσω του παιχνιδιού.

#LEGO #LEGO90years

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved