Γιατί είναι δύσκολο για τα παιδιά σας να μοιράζονται;

Από πολύ μικρά μπορείτε να δείτε πολλά παιδιά να μην αποχωρίζονται τίποτε δικό τους ούτε για να το δώσουν στους ίδιους τους, τους γονείς. Πολλά ως πρώτη λέξη, πριν από το μαμά και το μπαμπά λένε «δικό μου» και δεν αφήνουν κανέναν να ακουμπήσει κάτι δικό τους.

Γιατί είναι δύσκολο για τα παιδιά σας να μοιράζονται;

Αυτό συμβαίνει κυρίως για το γεγονός ότι από πολύ μικρά έχουν μέσα τους την αίσθηση της ιδιοκτησίας.

Φυσικά αυτό έχει να κάνει με το πόσο θα αναπτύξουν αυτή την αίσθηση και κατά πόσο μεγαλώνοντας θα μάθουν να μοιράζονται κάποια πράγματα με τους άλλους.

Το σημαντικότερο απ' όλα είναι να μάθουμε στα παιδιά ότι καμιά φορά οι πράξεις τους δεν είναι και οι καλύτερες για τους ανθρώπους που έχουν γύρω τους. Ότι αν δώσουν κάποιο πράγμα τους θα το πάρουν και πάλι πίσω, αυτό μπορούμε να το πετύχουμε δίνοντάς τους ένα καλό παράδειγμα είτε οι ενήλικες μεταξύ μας, είτε με κάτι που θα τους ζητήσουμε να μας δανείσουν για λίγο.

Πρέπει επίσης να τους μάθουμε ότι το παιχνίδι με άλλα παιδιά γίνεται μόνο με συνεργασία και έτσι η διασκέδαση είναι μεγαλύτερη.

Άλλος ένας τρόπος είναι να τους δείξουμε ότι δεν θα ήθελαν ένα άλλο παιδί να τους κάνει κάτι αντίστοιχο, αν δουν ότι ένας φίλος τους κρατάει κάτι που τους αρέσει να μην τους το δώσει επειδή είναι δικό τους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved