Είναι έτοιμο το παιδί μου να βγάλει την πάνα;

Είναι μια από τις πιο δύσκολες διαδικασίες που θα αντιμετωπίσουν τα παιδιά σας. Είναι καλό η αλλαγή να γίνει σιγά – σιγά για να μπορέσει να μεταφερθεί ομαλά από τη μια συνήθεια στην άλλη το παιδί σας και να μην του δημιουργηθεί κάποιο προβλημα.

Είναι έτοιμο το παιδί μου να βγάλει την πάνα;

Πρέπει να περιμένετε να είναι έτοιμο

Δεν υπάρχει η μαγική ηλικία που το μωρό σας έτσι ξαφνικά θα αρχίσει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα και όχι την πάνα. Τα περισσότερα παιδιά έχουν προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία γύρω στους 18 με 24 μήνες. Αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που μπορεί να φτάσουν και 3 ετών για να τα καταφέρουν.

Κρίσιμες περίοδοι

Εάν στη ζωή του παιδιού σας γίνονται αλλαγές μεγάλες θα έχει άγχος όσο κι αν δεν μπορεί να το δείξει. Μην του προσθέσετε ακόμη ένα. Για παράδειγμα αν αλλάζει παιδικό σταθμό, ή πηγαίνει για πρώτη φορά εκεί, δεν θα θέλει να ασχοληθεί και με αυτό το ζήτημα.

Σχεδιάστε την αλλαγή

Πριν πάρετε ένα γιο – γιο για το μωρό σας να είστε προετοιμασμένες για το πώς θα γίνει η διαδικασία. Αποφασίστε λοιπόν πότε και πως θα κάνετε την αλλαγή και προσπαθήστε να είστε διαλλακτικές. Συζητήστε το σχέδιο σας με τον παιδίατρο και ακούστε και τη δική του συμβουλή. Δεν υπάρχει τρόπος να ξέρετε από πριν πότε θα είναι έτοιμο το παιδί σας.

Αργά και σταθερά βήματα

Μπορεί να πάρει χρόνο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, οπότε καλό είναι να περιμένετε υπομονετικά. Να επιβραβεύετε το παιδί σας για κάθε προσπάθεια που κάνει και να το ενθαρρύνετε. Πάνω απ' όλα να δέχεστε ότι μπορεί να υπάρξουν ατυχήματα και καμιά φορά να του ξεφύγει τίποτε, είτε στον ύπνο του, είτε στο παιχνίδι.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved