Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας: Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά

Γιατί είναι δύσκολο να εξαλειφθεί η παιδική εργασία.

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας: Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν θέσει ως στόχο την εξάλειψη της παιδικής εργασίας έως το 2025.

Πόσο ρεαλιστικός είναι όμως αυτός ο στόχος;

Ανεφάρμοστος και εκτός πραγματικότηταςς, απαντά μερίδα ακαδημαϊκών και ερευνητών, λέγοντας ότι λόγω της πανδημίας, πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, καθώς όλο και περισσότερα παιδιά κινδυνεύουν να βρεθούν να εργάζονται κάτω από επικίνδυνες συνθήκες, απειλώντας δεκαετίες προόδου.

Κι αν στο μυαλό σας η παιδική εργασία είναι συνυφασμένη μόνο με τις φτωχές χώρες όπως της Αφρικής, θα αναθεωρήσετε διαβάζοντας τα στοιχεία.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 1,2 εκατ. παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ενός καλά οργανωμένου δικτύου μεταφοράς παιδιών ενώ στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι τα παιδιά θύματα παιδικής εργασίας είναι χιλιάδες, ιδιαίτερα λόγω της προσφυγικής μεταναστευτικής κρίσης.

paidiki ergasia1

φώτο pexels.com

218 εκατ. παιδιά εργάζονται

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις (2017) που παραθέτει ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO), στην παιδική εργασία (ηλικίες 5-14 ετών), βρίσκονται παγκοσμίως, 152 εκατ. παιδιά (64 εκατ. κορίτσια και 88 εκατ. αγόρια) αντιπροσωπεύοντας 10% όλων των παιδιών. Σχεδόν τα μισά από τα παιδιά που εργάζονται -73 εκατ. σε απόλυτους όρους- βρίσκονται σε επικίνδυνη εργασία που θέτει σε κίνδυνο την υγεία, την ασφάλεια και την ηθική ανάπτυξή τους.

Ο συνολικός αριθμός των παιδιών στην απασχόληση, που προκύπτει από τον υπολογισμό τόσο της παιδικής εργασίας όσο και της απασχόλησης παιδιών άνω της νόμιμης ηλικίας εργασίας (15-17 ετών), φθάνει τα 218 εκατ, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες παγκόσμιες εκτιμήσεις της καταναγκαστικής εργασίας (2016), τα παιδιά που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση αριθμούν 4,3 εκατ., από τα οποία 1,0 εκατ. είναι παιδιά σε εμπορική σεξουαλική εκμετάλλευση, 3,0 εκατ. αντιμετωπίζουν άλλες μορφές εκμετάλλευσης και 300.000 είναι παιδιά σε καταναγκαστική εργασία που έχει επιβληθεί από κρατικές Αρχές. Τα στοιχεία αυτά δεν διαφέρουν σημαντικά από αυτά που δημοσιεύθηκαν τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Κατά την περίοδο από το 2000 έως το 2016, παρουσιάστηκε καθαρή μείωση 94 εκατ. παιδιών στην παιδική εργασία και 134 εκατ. παιδιών συνολικά στην απασχόληση. Ο αριθμός των παιδιών σε επικίνδυνη εργασία μειώθηκε κατά περισσότερο από το ήμισυ στη διάρκεια της ίδιας περιόδου.
Η διατήρηση του σημερινού ρυθμού μείωσης θα άφηνε 121 εκατ. παιδιά στην παιδική εργασία το 2025, εκ των οποίων 52 εκατ. θα ήταν σε επικίνδυνη εργασία. Ένας παρόμοιος υπολογισμός, δείχνει ότι ακόμη και η διατήρηση του ρυθμού που επιτεύχθηκε κατά την περίοδο 2008 έως 2012 -ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα- δεν θα ήταν αρκετή. Η επίτευξη του στόχου για μηδενική παιδική εργασία μέχρι το τέλος του 2025 απαιτεί επιταχυνόμενες προσπάθειες.

Σχεδόν το ήμισυ της παιδικής εργασίας καταγράφεται στην Αφρική (72,1 εκατ.) και ακολουθούν η Ασία και Ειρηνικός με 62 εκατ., η Αμερική με 10,7 εκατ., η Ευρώπη και η κεντρική Ασία με 5,5 εκατ. και τα αραβικά κράτη με 1,1 εκατ.

paidiki ergasia2

φώτο: pexels.com

Παράγοντες που συμβάλλουν στην παιδική εργασία

  • Περιορισμένη νομική προστασία
  • Φτώχεια και κοινωνική ευπάθεια
  • Κακή ποιότητα σχολικής εκπαίδευσης, περιορισμένη πρόσβαση στο σχολείο
  • Περιορισμένες ευκαιρίες αξιοπρεπούς εργασίας, δύσκολες μεταβάσεις στην εργασία
  • Απουσία ή αδύναμη υλοποίηση της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και της πραγματικής αναγνώρισης του δικαιώματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων και άλλων μορφών κοινωνικού διαλόγου

Ένας πολύ μεγάλος αριθμός παιδιών στην παιδική εργασία είναι εντελώς εκτός εκπαίδευσης. Στην ομάδα ηλικίας 5-14 ετών, υπάρχουν 36 εκατ. παιδιά στην παιδική εργασία που είναι εκτός σχολείου, 32% όλων των εργαζόμενων παιδιών αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Η παιδική εργασία συνδέεται και με την οικονομική κατάσταση. Ποσοστό 43% των παιδιών στην παιδική εργασία ζουν σε χώρες με χαμηλό εθνικό εισόδημα, ενώ 1,3% ζουν σε χώρες με υψηλό εθνικό εισόδημα. Μάλιστα, 71% των εργαζόμενων παιδιών απασχολούνται στον αγροτικό τομέα και 69% από αυτά εργάζονται χωρίς να πληρώνονται, εντός της οικογενειακής τους μονάδας.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved