Πώς να καταλαβαίνουμε και να αντιμετωπίζουμε απλά προβλήματα των παιδιών μας

Εάν είστε γονείς ενός παιδιού σίγουρα θα έχετε ζήσει έστω και μια στιγμή που δεν σας ακούει ότι και να κάνετε και αντιδρά με το χειρότερο δυνατό τρόπο. Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι με τους οποίους τα παιδιά σας μπλέκουν σε προβλήματα ή κάνουν αταξίες που συνήθως δεν ξέρετε από πού να αρχίσουν. Ακόμη και τα πιο ήσυχα παιδιά μπορεί κάποια στιγμή να φτάσουν στα όρια τους.

Πώς να καταλαβαίνουμε και να αντιμετωπίζουμε απλά προβλήματα των παιδιών μας

Αν αρνούνται να κοιμηθούν

Στην ηλικία των δύο και πάνω, τα παιδιά σιγά – σιγά μαθαίνουν να κάνουν κάποια πράγματα μόνα τους. Τώρα πια μπορούν να περπατούν, να μιλούν και από κάποιο σημείο και έπειτα να τρώνε από μόνα τους. Επειδή τα κάνουν λοιπόν όλα μόνα τους θα θέλουν να αποφασίσουν από μόνα τους πότε θα κοιμηθούν και δεν θα θέλουν να τους το πείτε εσείς. Για να αποφύγετε τέτοιες καταστάσεις καλό είναι από νωρίς να βάλετε μια ρουτίνα στην καθημερινότητά σας, ξεκινώντας από ένα μπάνιο, βάζοντας τις πυτζάμες και πλένοντας τα δόντια. Το να πέσουν στο κρεβάτι θα έρθει λίγο πιο εύκολα. Μπορείτε επίσης να του διαβάσετε μια ιστορία, ένα κεφάλαιο κάθε μέρα έτσι ώστε να ανυπομονεί να πέσει στο κρεβάτι για να μάθει τη συνέχεια.

Αρνούνται να φάνε

Όλα τα παιδιά περνούν από το στάδιο όπου αρνούνται το φαγητό, όποιο φαγητό κι να είναι αυτό. Δεν υπάρχει λόγος όμως να κάνετε ολόκληρη ιστορία εάν συμβεί γιατί το πιθανότερο είναι πως θα χάσετε τη μάχη. Αν λοιπόν αρχίσετε να τους δίνετε πιο δελεαστικά φαγητά με ωραία σχέδια και εύκολα να τα φάνε με το χέρι δεν θα έχουν το παραμικρό πρόβλημα.

Αν τσακώνονται με τα αδέρφια τους

Τις περισσότερες φορές είναι η ζήλια που τα κάνει να καβγαδίζουν μεταξύ τους και θέλουν να τραβήξουν την προσοχή σας νομίζοντας ότι δεν τους δίνετε σημασία. Εάν είναι τα μεγαλύτερα προσπαθήστε να τους δείξετε ότι είναι οι μεγαλύτεροι και τα πηγαίνουν πολύ καλά στο να προσέχουν τους μικρότερους. Από εκεί και πέρα, το παν είναι να μοιράζετε το χρόνο σας μεταξύ τους.

Ουρλιαχτά και φωνές

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε σε αυτή την περίπτωση αν έχει εκνευριστεί μαζί σας είναι να προσπαθήσετε να το αγνοήσετε. Για πολλά παιδιά αυτό συμβαίνει όταν ζητούν κάτι παράλογο και δεν το έχουν. Αν τα αγνοήσετε θα κουραστούν και θα σταματήσουν, μετά μπορείτε να τους μιλήσετε ήρεμα για το θέμα.

Υπερβολικό κλάμα

Για πολλά παιδιά είναι η εύκολη λύση όταν θέλουν να τραβήξουν την προσοχή σας, εξαιρούμε βέβαια τις περιπτώσεις που τους συμβαίνει κάτι σοβαρό, ή έχουν χτυπήσει. Πάντα βέβαια θα υπάρχει λόγος για το κλάμα αλλά αν αυτός είναι για να γλιτώσουν από κάτι, ή να κερδίσουν την προσοχή σας πρέπει να δείτε πέρα από αυτό και τι το προκαλεί.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved