7 τρόποι για να μιλήσετε στα παιδιά σας για τον θάνατο

Ως γονείς, είναι λογικό ότι θέλουμε να κρατάμε μακριά από τα παιδιά μας οποιοδήποτε πόνο. Θέλουμε να τους επιτρέψουμε να ζήσουν την αθωότητά τους όσο περισσότερο γίνεται και φυσικά αποφεύγουμε κάθε κατάσταση που θα τα στενοχωρήσει ή θα τα νευριάσει.

7 τρόποι για να μιλήσετε στα παιδιά σας για τον θάνατο

Όμως, ο θάνατος ενός ανθρώπου που συναναστρέφονται, αν έρθει, είναι αναπόφευκτος. Θα πρέπει τότε να εξηγήσετε στα παιδιά τι ακριβώς σημαίνει να πεθαίνει ένας άνθρωπος και πώς θα πρέπει να συμβιβαστούν με την απώλεια. Τι κάνουμε τότε; Σας δίνουμε μικρές συμβουλές για να κάνετε τη ζωή των παιδιών όσο πιο εύκολη γίνεται, ακόμα και μετά από ένα τέτοιο γεγονός.
Να είστε διαθέσιμοι να απαντήσετε στις ερωτήσεις τους. Θα θέλουν να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος πεθαίνει, πού πάει, γιατί δεν είναι πια ανάμεσά μας. Δώστε όσο το δυνατόν πιο ικανοποιητικές για τα ίδια απαντήσεις.
Μην αποφεύγετε να πείτε στα παιδιά ότι δεν ξέρετε αυτό που σας ρωτάνε. Γιατί είναι σίγουρο πως σε μερικές ερωτήσεις, δεν ξέρουμε ούτε εμείς να απαντήσουμε.
Μην θεωρήσετε ποτέ ότι τα παιδιά καταλαβαίνουν. Η αντίληψη των παιδιών είναι πολύ διαφορετική από των ενηλίκων και γι' αυτό θα πρέπει να τους εξηγείτε συνεχώς κάποια πράγματα σε ό,τι αφορά τον θάνατο.
Μην φοβάστε τη λέξη θάνατος Θα πρέπει να μιλάτε με τις σωστές λέξεις στα παιδιά σας και για τον θάνατο δεν υπάρχει... υποκατάστατο. Η λέξη νεκρός και θάνατος, όταν συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να υπάρχουν στο λεξιλόγιό σας.
Ζητήστε βοήθεια από συμβούλους Υπάρχουν πάρα πολλές υπηρεσίες συμβούλων για τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αν δείτε ότι το παιδί έχει πάρει βαρέως τον θάνατο ενός πολύ αγαπημένου προσώπου. Θα σας βοηθήσουν.
Μην δείχνετε βιασύνη στον τρόπο που αντιμετωπίζει ένα παιδί τη θλίψη του. Κάθε χαρακτήρας έχει διαφορετικούς χρόνους σε ό,τι αφορά μία συναισθηματική κατάσταση και πώς τη βιώνει. Δώστε στα παιδιά σας τον χρόνο που χρειάζονται για να περάσουν όλη αυτή τη συναισθηματικά φορτισμένη κατάσταση.
Μην κρύβετε τη δική σας θλίψη Στο πλαίσιο της ανάγκης να μάθει το παιδί την πραγματική διάσταση των πραγμάτων, είναι ανόητο να προσπαθείτε να κρύψετε τη δική σας θλίψη. Μην φοβηθείτε να κλάψετε μπροστά στο παιδί γιατί τότε μόνο θα μάθει πόσο πόνο μπορεί να προκαλέσει μία απώλεια.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved